Emekliye en az 3 maaş ve 4 bin 500 lira veriliyor! Nasıl alınır?

Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlayanlar en az bin 500 lira emekli aylığına kavuşurken; eksik günü nedeniyle bu ödemeyi alamayanlar için de bir imkan var. Bu kişiler, birikmiş primlerini toptan geri alabiliyor. Peki, SSK ve Bağ-Kur'luların birikmiş primlerini alabilmesi için ne yapması gerekir? Öte yandan diğer soru ise emekliye 3 maaş avans nasıl alınır?

Giriş Tarihi 10 Eylül 2020, 08:52 Güncelleme 08 Ekim 2020, 12:42
Emekliye en az 3 maaş ve 4 bin 500 lira veriliyor! Nasıl alınır?

İÇİNDEKİLER

Her çalışanın hayali emekli olmak. Emeklilik için yıl, yaş ve prim şartlarını doldurmak gerekiyor. Her 3 şartı da tamamlayanlar emekli maaşına kavuşuyor. Taban aylık düzenlemesi ile emekli olanlara ek ödeme dahil en az bin 500 lira maaş bağlanırken; yıl ve yaş şartını doldurmuş olmasına rağmen primi eksik olduğu için emekli olamayanlara ise toplu ödeme yapılıyor.

EMEKLİ OLAMAYANA TOPLU ÖDEME

Bu kişiler, birikmiş primlerini toptan geri alabiliyor. Yasa, SSK ve Bağ-Kur'lular için toplu para alabilmenin şartlarını şöyle sıralıyor:

Sigortalı olarak çalışmıyor ya da kendi işini yürütüyor olmamak.

● Emeklilik için gerekli olan 3 şarttan yıl ve yaşı tamamlamış olmak.

MİRASÇI DA İSTEYEBİLİYOR

Toplu para talebi vefat eden kişilerin kanuni mirasçıları tarafından da yapılabiliyor. Burada da ölüm aylığı bağlanmaması esas alınıyor. Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe ile başvurmak gerekiyor.

NELER ÖDENİYOR?

Toplu prim geri ödemeleri yatırılan paranın her yıl katsayısının güncellenmesiyle belirleniyor. SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur'lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor. Sağlık için ödenen primler ve borçlanmalar verilmiyor.

YAŞLIYA RAPOR KOLAYLIĞI

Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kronik hastaların 1 Ocak 2020 itibarıyla sona eren raporlarının, ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını belirterek, "Yeniden reçete düzenlenmesine gerek kalmayacak" dedi. Bu sürede ilaç ve tıbbi malzeme bedelinin de SGK tarafından karşılanacağını anlatan Selçuk, engelli ve yaşlı aylığı ile evde bakım aylığı raporlarının da geçerli olduğunu bildirdi.

EMEKLİYE 3 MAAŞ AVANS

Emekli aylığının bağlanmasını bekleyenlere 3 asgari ücret tutarında avans verilirken, emekliler de 3 maaş faizsiz nakit desteği sağlanmasını talep ediyor. Eğer talepler hayata geçerse, emekliler SGK'ya yazılı başvurarak avans talep edebilecek. Emeklilere en düşük ödemenin bin 500 lira olduğu dikkate alındığında, maaşa göre en az 4 bin 500 lira avans çekilebilecek.

Bu para daha sonra emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek. Örneğin; 4 bin 500 liralık avans için emeklinin yapacağı geri ödeme aylık 125 lira olacak.

Emekliler bu yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki ayrı zam aldılar. Ocak ve Temmuz zamlarına bakıldığında kümülatif olarak toplam zam oranı yüzde 12.60'a çıkmış oldu.

Emekliler ayrıca Ramazan ve Kurban bayramlarında da 1000'er liralık ikramiyelerini hesaplarında gördüler. Memur emeklileri için ise hem ocak hem de temmuz aylarında enflasyon farkı oluştu ve zamlarına eklendi.

Yaklaşık 13 milyon emekli Ocak ayında da yeni zamlarını alacak. Temmuz 2020 ile Aralık 2020 arasında oluşacak 6 aylık enflasyon emeklilerin zam oranını belirleyecek.