Taşeron işçiler için zam yüzdelik dilim ve tayin görüşmelerinde kritik tarih belli oldu mu?

Taşeron ve 4/D'li işçiler ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tüm dünyayı etkileyen corona virüs salgını sebebiyle ertelenmişti. KHK ile kadroya alınan taşeron işçilerin mali ve sosyal hakları belirlenmiş ve uygulamaya konmuştu. Taşeron 2020 yılı Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ilk defa taleplerini iletecek.

Giriş Tarihi 04 Haziran 2020, 10:05 Güncelleme 24 Haziran 2020, 10:08
Taşeron işçiler için zam yüzdelik dilim ve tayin görüşmelerinde kritik tarih belli oldu mu?

İÇİNDEKİLER

4/D'li taşeron işçilere görev tanımı maaş zammı, tayin ve yüzdelik dilim hakkında önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 950 bin işçi TİS görüşmelerini büyük bir merakla bekliyor. Bu bağlamda Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri ile taşeron işçilerin alacakları maaş zam oranları belli olacak. Taşeron işçilerin maaş zammı ne kadar olacak? İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ GÖRÜŞME TARİHİ

Corona virüs nedeniyle toplu sözleşme görüşmelerinin ertelenmesi ile ilgili karar Resmi Gazete 'de yayımlanmıştı. Toplu sözleşmeler Temmuz ayına kadar olmayacak. Bu nedenle belediye işçilerinin toplu sözleşmeleri , corona virüs salgınının durmasını bekleyecek. Eğer bir 3 aylık erteleme daha olmazsa belediye işçilerinin sözleşmelerinin Ağustos ayında, diğer işçiler için ise daha önce açıklanan 31 Ekim 2020 tarihinde TİS görüşmelerinin başlaması bekleniyor.

TAYİN HAKKI

Taşeron işçilerin maaş zammı konusunun yanında düzenleme bekledikleri bir diğer alan tayin hakkı. KHK ile kadroya alınmalarının ardından mali ve sosyal haklar çizelgesinde yer almayan bu hak için açılan bazı dava örnekleri de bulunuyor. Bu noktada bakanlığın tayin hakkı için çalışma yapmasını isteyen taşeron bu düzenlemenin de yasalaşmasını bekliyorlar.

TAŞERON İŞÇİLER NE KADAR ZAM ALACAK?

Yeni Ekonomi Programında, eski enflasyona göre değil , yeni yılda beklenen enflasyona göre TİS görüşmelerinde zammın masaya yatırılacağına karar verilmişti. Özellikle Belediye işçileri ile 4/D'li işçilere maaş zamları , 2021 için beklenen 9,51 'lik enflasyona göre hesaplanacak. 2023 maaş zammı için ise beklenen 8.52 'lik TÜFE 'ye göre bir hesaplama yapılacak.

TAŞERON İŞÇİ YÜKSEK ENFLASYONDAN ETKİLENDİ!

2018 yılından bu yana YHK ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'ne bağlı olarak yılda yüzde 8 oranında maaş zammı alan işçiler, yüksek enflasyon karşısında oldukça kayıp yaşadı. Bu sorunun çözülmesi için çeşitli mecralarda seslerini duyurmaya çalışsalar da çözüm için Toplu Sözleşme görüşmeleri işaret edildi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada ise 2020 yılı TÜFE tahmini 9,98 olarak açıklandı. 2021 yıl sonu enflasyonu beklentisi ise 9,51 olarak açıklandı. 2022 TÜFE beklentisi ise 8,52 olarak açıklandı.