Ücretsiz izin maaşları (desteği) ne zaman yatacak? İŞKUR E-Devlet ücretsiz izin ödeneği sorgulama ekranı!

Ücretsiz izin maaşları ne zaman yatacak? Ücretsiz izin ödeneği sorgulama ekranı E-Devlet İŞKUR sayfaları üzerinden araştırılıyor. Kovid-19 salgını çalışma hayatını sert bir şekilde etkiledi. Birçok işyeri geçici olarak işleri durdurmak zorunda kalırken, işçiler de ücretsiz izne çıkarıldı. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere ise ücretsiz izin ödeneği verilecek. Peki, ücretsiz izin ödeneği ne zaman yatacak? İŞKUR E-Devlet ücretsiz izin maaşları ne zaman yatacak? Ücretsiz izin sorgulamasını E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. İşçiler için nakdi ücret desteği 17 Nisan'dan sonraki her gün için net 38.94 TL olarak ödenecek.

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2020, 11:19 Güncelleme 06 Mayıs 2020, 11:19
Ücretsiz izin maaşları desteği ne zaman yatacak? İŞKUR E-Devlet ücretsiz izin ödeneği sorgulama ekranı!

İÇİNDEKİLER

Ücretsiz izin ödeneği sorgula! E-Devlet İŞKUR ücretsiz izin desteği maaşları ne zaman yatacak? Ücretsiz izne çıkarılan milyonlarca işçi, ücretsiz izin ödeneklerinin ne zaman yatacağını araştırıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle çalışma hayatı durma noktasına gelirken işçiler de ücretsiz izne çıkarılmıştı. Ücretsiz izindeki işçilerin mağdur olmaması için aylık 1170 TL ödeme yapılacak. Peki, ücretiz izin maaşı yattı mı? Ücretsiz izin desteği ödeneği ne zaman yatacak? Yanıtı haberimizde…

ÜCRETSİZ İZİN MAAŞI NE KADAR?

Salgın nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde 17 Nisan ila 17 Haziran arasında hiçbir işçinin iş sözleşmesi feshedilemiyor. Bu süreçte kapatılan ya da faaliyetleri azalan ve bu nedenle işgücü fazlalığı oluşan işyerlerindeki işçilerden ücretsiz izne çıkarılanlar ve kısa çalışma ödeneği alamayanlar için nakdi ücret desteği uygulanacak. Nakdi ücret desteğinin kapsamında iki kesim var. İlk olarak ücretsiz izne çıkarılan işçiler destekten yararlanabilecek. Bu durumdaki işçiler için nakdi ücret desteği 17 Nisan'dan sonraki her gün için net 38.94 TL olarak ödenecek.

ÜCRETSİZ İZİN MAAŞ DESTEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Bakan Selçuk, Nakdi Ücret Desteği uygulamasından kimlerin yararlanacağı konusuna, "Ücretsiz izne ayrılan, Kısa Çalışma Ödeneğimizden yararlanamayan, 15 Mart'tan sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanmamış olan ve yaşlılık aylığı almayan işçilerimize yönelik bir uygulamamız" sözleriyle açıklık getirdi.

Bakan Selçuk, "Korona virüsle mücadele sürecinde, işçilerimize ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre boyunca aylık bin 177 TL gelir desteği sağlıyoruz." ifadelerini kullandı. Nakdi Ücret Desteği'nden yararlanan çalışanların ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin Genel Sağlık Sigortalı sayılacağını anımsatan Bakan Selçuk, sigorta primlerinin İşsizlik Fonu'ndan karşılanacağını yineledi.

ÜCRETSİZ İZİN ÖDENEĞİ SORGULA

Ücretsiz izin ödeneği sorgulamak için aşağıdaki bağlantıya tıkladıktan sonra E-Devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekiyor. Şifrenizi girdikten sonra gerekli bilgileri girerek maaşınızı sorgulayabilirsiniz.

ÜCRETSİZ İZİN MAAŞI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemez. Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.
Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir. Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi "18-Kısa Çalışma Ödeneği" olarak bildirilir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerden dolayı işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu, İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işverene, İŞKUR tarafından bildirilir. İşveren de durumu, işyerinde işçilerin görebileceği bir yerde ilan eder ve varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına bildirir. İlan yoluyla işçilere duyuru yapılamadığı durumlarda, kısa çalışmaya tabi işçilere yazılı bildirim yapılır. Kısa çalışma talebi uygun bulunan işveren Kurumca bildirilen sürede Kısa Çalışma Bildirim Listesini güncelleyerek gönderir.
İŞKUR Kısa çalışma ödeneğinin başvuruları İŞKUR'un resmi internet sitesi üzerinden yapıldı. Normal şartlar altında işsizlik ödeneği ya da iş kaybı tazminatı ile benzer bir niteliğe sahip olan kısa çalışma ödeneğinin, E-Devlet üzerinden "İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Sorgulama" ekranı ile görüntülenebilmesi beklenmektedir.