Dolar ve altın yatırımcısı dikkat! Bu hafta sert kırılım bekleniyor

Bu hafta çok sert hareketler geliyor! Uluslararası bankalar altın yorumlarında artık yükselecek ifadelerini kullanmaya başladı. Bunun son örneği Citigroup'tan geldi.

Giriş Tarihi 23 Mart 2020, 10:53 Güncelleme 31 Mart 2020, 14:34
Dolar ve altın yatırımcısı dikkat! Bu hafta sert kırılım bekleniyor

İÇİNDEKİLER

Altın ve dolara yatırım yapan vatandaşlar için oldukça önemli bir haber geldi. Altın ve dolar fiyatları her geçen gün artarken bir yandan da çeşitli açıklamalar yapılıyor. Citigrup, altın fiyatlarının tarihi bir seviye olan 2 bin dolar bandını aşarak yeni zirveler arayışına geçeceğini belirtti.

ALTIN DOLARI GEÇECEK Mİ?

Bankanın hazırladığı notta, finans kurumlarının kredi destekleri pay piyasalarında görülen düzeltme ve yeniden değerlemelerin yanında Merkez Bankalarının ve süper zenginlerin kuvvetli alımlarının etkili olduğunu belirtti. Yabancı bankanın altın yorumu ve tahminin den hareketle 2011 yılında 1921 dolar ile tarihi seviyesini gören altın için 2020 ve 2021 yılında bu rekoru egale edeceğini belirtti. Citigroup İnc. altın fiyatlarının 2021 yılında 2 bin doların üzerine çıkacağını ve bu seviyeden dengelenme sağlayarak yeni zirvelere ulaşacağını tahmin ediyor.

ÜÇGEN FORMASYONU (TRIANGLE )

Teknik analizde çok sık rastlanan formasyonlardır. Farklı yönde hareket eden 2 trend çizgisi (giderek fiyatlardaki sıkışma sonucu birleşerek üçgen görüntüsü oluşturur. Sıkışma tamamlandığında formasyon tamamlanmış olur.

Aşağıdaki şekillerde görüldüğü gibi üçgenin daralan kısmına gelindiğinde hangi tarafa kırılım gerçekleşirse o yönde büyük hareketlilikler oluşur.

Tekniğin Dışında Global Gelişmelere Dikkat

Corona virüsü, ABD ve Çin arasındaki gerginlik, İran Ambargosu, zamansız Trump tweetleri gibi konularda yatırımcıların gelişmeleri yakında takip etmesi gerekiyor.

Altında Teknik Destek ve Dirençler

ALTIN – FED'in Yeni QE Hamlesine Rağmen Tepkisi Cılız

Ons Altın, hem günlükte hem de haftalıkta grafikte görülen yukarı yönlü fiyat kanalının alt bandını aşağı yönlü kırmıştı. Günlük RSI tarafı 50 seviyesinin altına çoktan gelse de, haftalık RSI(14) 50 seviyesini test ediyor. Trend anlamında yükselen kanalın kırılması, sarı metaldeki negatif eğilimin sürmesini sağlayabilir. FED'in ikinci olağanüstü faiz indirimi ve 700 milyar $'lık QE hamlesi bile sarı metalin yükselmesini sağlayamadı.

Teknik olarak aşağıda 1544/1533 bölgesi önemli. 1533'ün altında satış eğilimi güçlenerek devam edebilir ve 1483 (kanal içi yükselişin %50 düzeltmesi) – 1433(kanal içi yükselişin %61.8 düzeltmesi) gibi seviyeler gündeme gelebilir.

Olası tepkilerde ise öncelikle kanal içine tekrar girip girememesi kontrol edilmekle birlikte yukarıda 1593 seviyesi günlük ana direnç olabilir.

Destekler: 1544/1533 – 1514/1507 – 1483

Dirençler: 1564 – 1580 - 1593

Dolarda Teknik Destek ve Dirençler

DOLAR – TCMB Haftasına Girerken, 6.25'in Üzerinde KALIYOR.

USDTRY paritesi Asya seansını sakin geçirdi. FED'in faiz indirimi ve QE açıklaması her ne kadar gelişmekte olan ülke para birimleri için destekleyici olsa da, piyasaların derdi aşı olduğundan pek bir tepki gözlemlenmedi.

Ara ara 6.2860 desteğine teması bulunmakla birlikte gün içi önemli desteğin 6.25 olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte olası kar satışlarında, grafikte görülen uptrend çizgilerine dikkat etmek gerekecek.

Olası atakların devamında ilk direnç 6.3550

TCMB'nin bu hafta Perşembe günü PPK toplantısı gerçekleşecek. FED ve diğer majör merkez bankalarının olağanüstü genişleme hamlelerinden sonra, bir süredir faiz indiren TCMB'nin yeni hamlesini takip edeceğiz.

Destekler: 6.3200 – 6.2860 – 6.2500

Dirençler: 6.3550 – 6.4000 – 6.4500

Altın ve dolar yatırımcısı bu hafta gelişmeleri sıkı takipte olmalı. Kopuşun yaşandığı yöne doğru pozisyonlarına yön vermeleri yararlarına olacaktır. Zira sert hareketler bekleniyor.

SWAP HAMLESİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB), ABD Merkez Bankası (Fed), Kanada (BOC), İngiltere (BOE), Japonya(BOJ) ve İsviçre(SNB) merkez bankaları, küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için swap hattını genişletme kararı aldı.

Merkez bankalarının bu swap hamlesinin, son haftalarda yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını endişeleriyle yükselen ABD dolarına erişmek için bankalar ve şirketler tarafından yapılan masrafları düşürmesi bekleniyor.