Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası TEB, ING... 0.75, 0.78, 0.79 ve 0.89 konut kredisi faiz oranları... Merkez faiz indirdi!

Merkez Bankası faiz indirimi kararı sonrasında son dakika faiz indirimleri peş peşe duyuran kamu bankalarında en uygun kredi olanakları devam ediyor. Asgari ücretli ve emekli ihtiyaç kredileri yanında taşıt ve konut kredisi faiz oranları devlet bankalarında en düşük faiz fırsatı sunuyor. Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası TEB ve ING... güncel faiz oranları ne kadar, yüzde kaç? En düşük kamu bankası faiz oranı ne? Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası TEB, ING... kredi hesaplama aylık taksit kaç TL? İşte detaylar… Yeni kampanyaları vatandaşların kullanımına sunan bankalar, müşterilerine daha uygun oranlarda kredi sağlamaya başladılar. Takvim.com.tr ekibi olarak konut kredisi faiz oranları ile ilgili son dakika gelişmelerini sunuyoruz.

Giriş Tarihi 19 Mart 2020, 09:43 Güncelleme 19 Mart 2020, 09:43
Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası TEB, ING... 0.75, 0.78, 0.79 ve 0.89 konut kredisi faiz oranları... Merkez faiz indirdi!

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan düşürerek yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e çekti. Bu bağlamda kredi faiz oranları özellikle konut kredisi vatandaşlar tarafından araştırılıyor.
3 kamu bankasında ihtiyaç kredisi vade sayısı 60 aya; taşıt kredisi vade sayısı 60 aya; konut kredisi vade sayısı 240 aya kadar çıkabiliyor. İşte devlet bankalarında güncel kredi faiz oranları… Ziraat Katılım Bankası'nın yaptığı indirim duyurusunda banka, sıfır konut için kullanılan konut finansmanda kar payı oranını yüzde 0.79'a çekmişti. 0.75, 0.78, 0.79 ve 0.89 faiz oranları ile bankalar vatandaşlara konut kredisi vermeye devam ediyor. Takvim.com.tr ekibi olarak konut kredisi faiz oranları ile ilgili son dakika gelişmelerini sunuyoruz.

Merkez Bankası'ndan koronavirüs hamlesi! Faiz oranları düşürüldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan düşürerek yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e çekti.

TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK'nın, politika faizinin yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e indirilmesine karar verdiği bildirildi.

Duyuruda, koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelerin küresel büyüme görünümünü zayıflatmakta, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının genişleyici yönde koordineli adımlar atmakta olduğu ifade edildi.

AKBANK FAİZ ORANLARI

Direkt: 1.45
İhtiyaç: 1.41
Taşıt: 1.07
Konut: 0.97

FİNANSBANK FAİZ ORANLARI

Taşıt: 1.45
İhtiyaç: 0.89
Konut: 1.23

İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI

Taşıt: 0.97
İhtiyaç: 0.99
Konut: 0.95

HALKBANK FAİZ ORANLARI

Konut: 0.94
İhtiyaç: 1.07
Taşıt: 0.94

VAKIFBANK FAİZ ORANLARI

Taşıt: 0.95
İhtiyaç: 1.05
Sarıpanjur: 1.05

YAPIKREDİ FAİZ ORANLARI

Konut: 1.09
Bireysel ihtiyaç: 1.69
Taşıt: 1.09

DENİZBANK FAİZ ORANLARI

Taşıt: 1.11
İhtiyaç: 1.69
Tüketici: 1.69

GARANTİ BANKASI FAİZ ORANLARI

Taşıt: 1.24
Konut: 0.99
Dijital ihtiyaç: 1.19

TEB FAİZ ORANLARI

Konut: 0.97
Taşıt: 0.99
İhtiyaç: 0.99

ING BANK FAİZ ORANLARI

İhtiyaç: 0.89
Taşıt: 1.04
Konut: 0.94

KONUT KREDİSİ NASIL ALINIR?

Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Konut kredisi sayesinde çok fazla kişi ev sahibi olmuştur. Fakat bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Öncelikle konut kredisi çekmek istediğiniz ev krediye uygun bir durumda olmalıdır. Aksi takdirde konut kredisi başvurunuz onaylanmaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek altına alırlar. Bu şartla müşteriye kredi verirler.

Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının %80'i olarak belirlemiştir. Yani asla alacağınız evin fiyatının tamamını kredi olarak çekemezsiniz. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde evin değeri banka tarafından hesaplanır. Verilecek kredi miktarı da o zaman belirlenir. Diğer bir en önemli şart kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olmasıdır. Çünkü bankaların başvuran kişiler hakkında ilk başta dikkat ettikleri nokta kredi notudur.

Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimaliniz çok düşüktür. Bu yüzden bankalarla olan ilişkilerinizi iyi tutmanız yani ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekmektedir. Konut kredisinde geri ödeme planı çok önemlidir. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda ev bankanın malı olacaktır. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gerekir. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arasıdır. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve evin riske girmemesini sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvurabilirsiniz.

Konut kredisi nedir sorusunun cevabı için; Bankalar müşterileri daha kısa sürede ev sahibi olsun diye konut kredisi isminde yeni bir kredi türü oluşturmuşlardır. Böylece belirli bir süreliğine bankaya olan borcunuzu öderken kendi evinizde de oturmuş olacaksınız. Fakat öncelikle konut kredisi çekeceğiniz evin krediye uygun olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise bankalar verdikleri konut kredisine karşılık olarak evi ipotek altına alırlar. Kredinizi tamamen geri ödediğinizde ise evin üzerindeki ipotek kaldırılır. Fakat borç ödenmez ise banka borçlara karşılık eve el koyma yetkisine sahiptir. Bu şekilde bankalar müşterilerine konut kredisi verirler. Banka krediyi verirken evi ipotek altına aldığı için kefil istemez. Böylelikle daha rahat bir şekilde müşterinin kredi almasını sağlar.