Sayı 5’e çıktı! Türkiye’de corona virüsü (Kovid-19) hangi illerde var? Korona görülen iller hangileri?

Türkiye’de corona virüsü hangi illerde var? Korona görülen iller hangileri sorusu gündeme oturdu. Dünya ekonomisine büyük darbe vuran, milyonlarca kişiyi etkileyen ve şehirlerin karantinaya alınmasına sebep olan corona virüsünün etkileri ülkemizde de sürüyor. Türkiye’de hayat durma noktasına gelirken, toplam 5 kişide virüs görüldüğü belirtildi. Peki, Türkiye’de corona virüsü hangi illerde var? Korona görülen iller hangileri? İşte son bilgiler…

Giriş Tarihi 14 Mart 2020, 11:48 Güncelleme 14 Mart 2020, 11:48
Sayı 5’e çıktı! Türkiye’de corona virüsü Kovid-19 hangi illerde var? Korona görülen iller hangileri?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de corona virüsü hangi illerde var? Ülkemizde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının sayısı 5'e çıktı. Bu gelişmenin ardından Korona görülen iller hangileri sorusu gündeme oturdu. Vatandaşlar corona virüsünün hangi illerde olduğunu öğrenmek için arama motorlarında araştırma yapıyor. Virüs nedeniyle şu anda dünya genelinde alarm durumuna geçildi. Ölü sayısı 5,500'e yaklaşırken, 145,870 kişi de virüsten etkilendi. İtalya'da son günlerde artan ölü sayıları ise korkutucu durumda. Peki, Türkiye'de corona virüsü hangi illerde var? İşte detaylar…

CORONA VİRÜSÜ HANGİ İLLERDE VAR?

Türkiye'de şu ana kadar 5 vaka görülürken, vakalar birbiri ile temaslı kişiler olarak bildirildi. Salgından uzak kalınması ile ilgili tedbirler artarak sürerken, Bakan Koca sık sık seyahat uyarısında bulunuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastaların hangi ilde olduğuna dair açıklamalarda bulundu:

"Dün ifade ettim. İli, bölgeyi, detaylı bilgiler aktarabilirdim. Ama biz şu dönemde vatandaşımıza en doğru bilgiyi vermekle sorumluyuz. Ancak kişisel bu anlamdaki mahremiyete de önem vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Şunu sadece vatandaşımız bilsin. Gereken tüm hassasiyet gösteriliyor. Aile ve temaslı grup dahil olmak üzere. Alınması gereken tedbirlerin alındığına emin olalım. Ben bu kadar söylemek istiyorum."

AVRUPA'DAKİ VAKA SAYILARI

Avrupa'da son 24 saatte ilave olan vaka sayılarına değinen Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belçika'da 47, Hollanda'da 111, Danimarka'da 232, Almanya'da 802, Fransa'da 591, İtalya'da 2 bin 651, İspanya'da 825 kişi. Son bir bir günde. Norveç'te 85, Avusturya'da 179 olmak üzere giderek çok hızla artan bir salgını görüyoruz. Bu sebepten daha önce İran, İtalya, Güney Kore, Irak ve Çin olmak üzere 5 ülkeye bir uçuş yasağı konmuştu. Şimdi 9 tane ülkeye daha -hangi ülkelerin olması gerektiğinin bugün şekillendiği- bir yasağı söylemek istiyorum. Önümüzdeki günlerde dünyadaki ve Avrupa'daki seyri görerek dinamik bir yapı ile alabileceğimiz kararları Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle zaten gündeme taşımış oluruz."

Türkiye'nin tedbir alma konusunda dünyanın ilerisinde olduğunu ifade eden Koca, Fransa'nın okulları vaka sayısı 2 bin 800'e ölüm sayısı 61'e çıktıktan sonra tatil ettiğini kaydetti. Koca, Almanya'da ise vaka sayısı 2 bin olmasına rağmen okulların hala açık olduğunu söyledi.

"5 VAKANIN TAMAMI DOĞRUDAN BAĞLANTILI"

Yurt dışı temaslı ilk vakanın hemen ardından virüsün önünü kesecek tedbirleri aldıklarını belirten Koca, kıtadan kıtaya, ülkeden ülkeye kontrolü ele alan virüsün önünü keseceklerine inandıklarını kaydetti.

Koca, "İlk 2 vakamızın belli bir odağa bağlı olduğunu söylemiştim. Aynı temas çevresi, aynı aile içinde 3 yeni tanı daha koyduğumuzu söylemek zorundayız. Üzüntümüzü azaltan, sağduyuyu temin eden bir realite var. Tanımlı çevre içinde olduğunu söylemek istiyorum, 5 vakanın tamamı doğrudan bağlantılı. Sonraki 4 vaka ilk tespitin hemen ardından izole edilen kişilerdir." dedi.

Bakan Koca, Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamasında yeni tip koronavirüsün bu dönemde 124 ülkeye yayıldığını duyurduğunu, Covid-19'u pandemik hastalık, küresel tehdit ilan ettiğini söyledi.

Pandemilerin etkiledikleri bölgelere, dünyaya toplumsal, ekonomik bazı yükler ve maliyetler getirdiğini, bireysel yaşamı kısıtladığını, korunma çerçevesinde insanı zorunlu bir yaşam tarzıyla sınırladığını vurgulayan Koca, "Bizim de bu dönemde toplumdan beklentimiz budur. Sağlığımız için bazı özgürlüklerden bir süreliğine vazgeçeceğiz, yurt dışına çıkmayacağız, kalabalık ortamlara karışmayacağız." diye konuştu.

"TÜRKİYE RİSK LİSTESİNDE YOK"

Koca, ABD'nin 54 ülkeye seyahat kısıtlaması koyarken, Türkiye konusunda bir kaygı taşımadığını gösterdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye risk listesinde yok. Bunu gerektirecek düzeyde bir durum asla söz konusu değil. Tabii bu süreçte eskisi kadar konuksever olmayabiliriz. Kapımız dünyadan her gelene bu dönemde açık değil. Türkiye ise tüm dünyanın gözünde güven telkin eden ülkelerden biri.

Erken dönemde aldığımız tedbirlerle 82 milyon vatandaşımızı 90 gün, 3 ay boyunca bu küresel salgından uzak tuttuk. Bulaşmanın Avrupa üzerinden gerçekleştiği durumdan sonra mücadelemizin ikinci aşamasındayız. Üstesinden geleceğimiz ilk şey virüsün yayılmasını engellemektir. Pozitif vakaların izolasyonu ve hasta tedavisi ise ikinci sınavımız. Halkımız, tedbirlerin sağlamlığı, şüpheli durumlarla hızla mücadele, pozitif tanı konulmuş vakada tam izolasyon, süreç boyunca şeffaflık konularında devletimize tam bir güven duymalı."

9 ÜLKEYE UÇUŞ YASAĞI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Sağlık Bakanlığının Bilkent Yerleşkesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Koronavirüs Bilim Kurulu ile yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Turhan, bir süredir dünyanın gündemini meşgul eden yeni tip Koronavirüs'ün, Türkiye'yi de bazı tedbirlerin almasına zorunlu kıldığına dikkati çekerek, "Bu salgın gündeme geldiği ilk günden itibaren Sağlık Bakanlığımız süreci sıkı bir şekilde takip ediyor. Sağlık Bakanlığımız ve Sağlık Bilim Kurulunun aldığı tedbirlerle, bir taraftan ülkemizi bu salgından koruma imkanı elde edilirken, öte yandan da soğukkanlı bir şekilde tedbirler zamanında alınarak süreç yönetiliyor." ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak da bu tehlikeden korunmak için tedbirler aldıklarını aktaran Turhan, şunları söyledi:

"Hava yolu taşımacılığında, 3 Şubat'tan itibaren Çin'le, 23 Şubat'tan itibaren İran'la, 29 Şubat'tan itibaren de Irak, İtalya ve Güney Kore'yle yapılan uçuşlara yasaklama getirmiştik. Halen bu ülkelerden ülkemize uçuş yapılmamaktadır. Sadece kendi vatandaşlarını almak üzere uçakların boş gelmesine müsade edilmektedir. Şimdi de Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda'ya uçuşlar yarın sabah 08.00'den itibaren 17 Nisan tarihine kadar durdurulacaktır. Bu tarih Sağlık Bakanlığının kararıyla ileriye veya geriye alınabilir."

D2 ve B2 belge sahibi araçlara sefer izni Türk ve yabancı bayraklı gemilerin son 10 liman bilgilerine bakılacak.

ÇİN'DE SON DURUM

Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin anakarasında dün 11 yeni vakanın kayıtlara geçtiğini, toplam vaka sayısının 80 bin 824'e ulaştığını bildirdi. Yeni vakalardan 4'ünün, salgının merkezi olduğu düşünülen Wuhan kentinde görüldüğü, diğer 7 vakanın ise Çin'e ülke dışından geldiği belirtildi. Böylelikle Çin'e ülke dışından gelen Covid-19 vakalarının sayısı 95'e ulaştı. Vakalardan 46'sının İran, 32'sinin İtalya ve 5'inin İspanya kaynaklı olduğu aktarıldı.

Diğer yandan, Güney Kore'de hastanelerden taburcu edilen kişilerin sayısı, iki gündür tespit edilen yeni vaka sayısının üzerinde kaydedildi. Dün ülke genelinde 107 vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 8 bin 86'ya yükseldi. Aynı gün 204 hastanın taburcu edildiği aktarıldı. Güney Kore'de Covid-19 salgınında şu ana kadar 72 kişi yaşamını yitirdi.