Maske fiyatları ne kadar? Bir maske kaç saat, kaç gün kullanılır? N95 maske koronavirüsten korur mu?

Maske fiyatları ne kadar sorusu vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Dün gece saatlerinde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de koronavirüs vakasının görüldüğünü belirtti. Yaşanan bu son dakika gelişmesiyle birlikte maske fiyatları hakkında araştırmalarda artış yaşanıyor. Peki, bir maske kaç saat, gün kullanılır? N95 maske koronavirüsten korur mu? İşte merak edilen detaylar

Giriş Tarihi 11 Mart 2020, 17:08 Güncelleme 11 Mart 2020, 17:08
Maske fiyatları ne kadar? Bir maske kaç saat, kaç gün kullanılır? N95 maske koronavirüsten korur mu?

İÇİNDEKİLER

Maske fiyatları ne kadar? Bir maske kaç saat, kaç gün kullanılır? Koronavirüsün Türkiye'de görüldüğünün açıklanmasıyla birlikte maske fiyatları hakkında araştırmalar hız kazandı. Maskeyle sokağa çıkılması gerektiğini belirten Koca'nın açıklamasının ardından Corona virüs maskesi fiyatları merak ediliyor.

N95 MASKE FİYATLARI NE KADAR?

N95 maske fiyatları popüler alışveriş sitelerinde modellerine göre değişiklik gösteriyor. Kimi alışveriş sitelerinde fiyatlar 30 liradan başlıyor. Maskenin modeline ve özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Fiyatların 350 liraya kadar çıktığı göze çarpıyor.

N95 MASKE NEDİR?

N95 maskeler, Bakteri, virüs, toz, sis ve duman gibi kirleticileri filtreleme konusunda sıradan maskelere göre daha yüksek performans gösteriyor. Çeşitli iş güvenliği ekipmanları satan yerlerde ve medikallerde bulunabiliyor. Birçok N95 maskesi yüksek filtrasyon verimliliği ve kolay nefes alıp vermeyi kolaylaştıran düşük hava direncine sahip.

N95 MASKE TEK KULLANIMLIK MI?

N95 maskelerin gözenek yapısı belli bir standart aralığındadır, bu gözenek çapı maskenin kullanılması ile birlikte değişmeye başlar. Maske zamanla toz tutmasıyla birlikte gözenekleri kapanır, nefes alıp vermeden dolayı da bazı gözeneklerin çapı büyür.

Aynı şekilde suyla veya temizleyicilerle de yıkanması da bu gözenek çaplarında deformasyona sebep olur. Bundan dolayı n95 maskenin kullanım süresi kullanım şekline göre değişebiliyor. Ancak maskenin günlük olarak değiştirilmesi de öneriliyor.

N95 maskelerin belli bir kullanım süresi bulunmamakla birlikte tek kullanımlık maske sınıfı girdiklerinden dolayı çok uzun süreler kullanılması önerilmemektedir. Bu kullanım süresi havanın kirlilik durumu, kişinin nefes alıp verme hızı, kişinin kilosu gibi değişkenlere bağlı olarak değişir. Çok olağan dışı bir durum olmadıkça n95 maskenin günlük olarak değiştirilmesi uygun olacaktır.

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUR MU?

Virüsün boyutu 3 mikron civarındadır. Bu sebeble normal ağız ve burun maskeleri hastalıktan korunmada yarar sağlamasa da hasta olan kişilerin bu tip maskeleri kullanması, çevrelerine virüsün bulaşmasını önemli oranda azaltmaktadır. Normal fiyatlarda satılan maskeler virüslerden yüzde 30 oranında koruyabiliyor.

Cerrahi maskelerde dahi bu korunma rakamı yüzde 70'e kadar yükseliyor. Sağlık çalışanlarının kullandıkları N95 maskeler var onlar öneriliyor. Virüsten koruyucu özellikteki maskelerin çok daha özel filtreleri bulunmaktadır ve bunlar, koruma gözlükleriyle birlikte kullanılmalıdır.

Hijyen kurallarına uyulması, el temizliğine dikkat edilmesi, eller ile göz, ağız ve burun temasından kaçınılması çok önemlidir. Korona için sadece cerrahi maske kullanılması öneriliyor. Diğer izolasyon yöntemimiz ise temas. El hijyenine fazlasıyla önem verilmeli, birisi ile tokalaştıktan sonra eller olabildiğince hijyenil bir biçimde temizlenmeli.

MASKELER KAÇ SAAT, KAÇ GÜN TAKILIR?

Maskelerin kullanım süresi 1.5-2 saat arasıdır.