Dünyayı sarsan haber! Corona aşısı bulundu mu? Corona virüsü ilacı var mı?

Corona virüsü nedeniyle dünya genelinde pandemi ilan edilirken, virüsün aşısı konusunda bilimadamları da yoğun çalışmalar yapıyor. Corona aşısı bulundu mu sorusuna yanıt aranıyor. Corona virüsü ilacı var mı? Son çalışmalar ışığında, İran'dan flaş bir açıklama geldi. 9 bin vaka sayısının bulunduğu İran, Koronavirüs ilacını bulduğunu iddia etti. Dünya genelinde virüse yakalanan 67 bin kişi taburcu edilmişti. İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, korona virüsüne yakalanan hastalar için kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendiren Actemra ilacının bazı şehirlerde hastaları iyileştirdiğini söyledi.

Giriş Tarihi 12 Mart 2020, 14:24 Güncelleme 12 Mart 2020, 14:24
Dünyayı sarsan haber! Corona aşısı bulundu mu? Corona virüsü ilacı var mı?

İÇİNDEKİLER

Corona virüsü ilacı var mı? Dünya genelinde ülkeleri acil eylem planına geçiren Corona aşısı bulundu mu? Bilimadamları virüse karşı aşı ve ilaç çalışmalarına hız verdi. Son çalışmaların ardından virüsün etkili şekilde görüldüğü ülkelerden biri olan İran'dan flaş bir açıklama geldi. Tamamen yerli imkanlarla ilacın üretildiğini kaydeden İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü ilacın piyasaya girmesinin 3 haftayı bulabileceğini belirtti.

CORONA AŞISI BULUNDU MU?

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, korona virüsüne yakalanan hastalar için kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendiren Actemra ilacının bazı şehirlerde hastaları iyileştirdiğini söyleyerek, "İlaç 24 saat içerisinde etkisini gösterdi. Ancak kesin bir şey söylemek için henüz erken" dedi. Kullanılan ilacın ilk 24 saat içerisinde etkisini göstermeye başladığını belirten Cihanpur, ilacın etkilerine yönelik uzmanların incelemelerinin devam edeceğini ifade ederek, "Alacağımız olumlu neticeler kesinleşirse ilacı piyasaya süreceğiz" şeklinde konuştu.

3 HAFTAYI BULABİLİR

Tamamen yerli imkanlarla ilacın üretildiğini kaydeden İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü ilacın piyasaya girmesinin 3 haftayı bulabileceğini belirtti.

İran'da artan korona virüsü nedeniyle şuana kadar ülke genelinde görülen vaka sayısı 8 bin 42 olurken 291 kişi hayatını kaybetti.

HAVALAR ISININCA VİRÜS BİTER Mİ?

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Avustralya'da şu an yaz olmasına rağmen iki vakanın ortaya çıkmasının umutları azaltırken, bulaşmaların salgın halinde yayılmamasının ise umut vaat ettiğini söylüyor.

Diğer yandan Corona Virüsünün, zarflı virüs denen bir yapıya sahip olması nedeniyle dış ortamda uzun süre yaşama şansı olduğu belirtildi. Uzmanlar, virüslerin canlı kalmalarının ortam ısısı, güneş ışığı varlığı, ortamdaki nem oranı gibi birçok etken ile belirlendiğine dikkat çekti.

Yeni tip corona virüs hakkında bilgiler sınırlı olsa da uzmanların çoğu haziran ayında vakaların durmaya yakın hale geleceğini belirtti.

Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bazı aşıların hayvanlar üzerinde denenme aşamasında olduğu belirtiliyor. İnsanlarda kullanılabilecek bir aşının en iyi ihtimalle gelecek yılın ortalarını bulması bekleniyor. Hayvanlar üzerinde denenen aşılar olumlu sonuç verirse önümüzdeki aylarda insanlar üzerinde deneme aşamasına geçilebilir. İnsanlarda da olumlu sonuç vermesi halinde kitlesel üretime geçilmesinin ise zaman alacağı konuşuluyor.