Altın fiyatlarındaki değişim için dikkat çeken ikaz! Altın alınır mı, satılır mı? Bu yöntem pek bilinmiyor

Altın bilindiği üzere halk arasında güvenilir bir yatırım aracı olarak görülüyor. Altın alıp yatırım yapan ya da yatırım yapmayı düşünen on binlerce kişi piyasalarda çeşitli değişiklikler yaşandığı bu dönemde "Altın alınır mı, satılır mı?" sorusuyla ilgili araştırma yapıyor. Özellikle korona virüsünün global piyasalarda etkisi aktif bir şekilde görülürken İran, İtalya gibi pek çok ülkede ölümlerin artmasıyla piyasalarda dikkat çeken gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu kapsamda altın almayı ya da satmayı düşünenlere uzmanlar kritik uyarılarda bulundu.

Giriş Tarihi 07 Mart 2020, 16:06 Güncelleme 07 Mart 2020, 23:51
Altın fiyatlarındaki değişim için dikkat çeken ikaz! Altın alınır mı, satılır mı? Bu yöntem pek bilinmiyor

İÇİNDEKİLER

Altın fiyatlarında son dakika değişiklikleri yaşanmaya devam ediyor. Özellikle üç-dört haftalık süreçte dünya genelinde birçok ülkede görülen ve binlerce ölüme neden olan korona virüsünün piyasalarda etkisi yoğun bir şekilde görülmeye başlandı. Dün gram altın fiyatları gün içerisinde en yüksek 331.18 lirayı görürken, saat 14.36 itibarıyla 330.27 lirada hareket etti. Panik alım satımlardan vatandaşların uzak durmasını belirten uzmanlar altın fiyatlarında farklı rakamların görülebileceğini belirtti. Peki, bu dönemde altın satılmalı mı, alınmalı mı? İşte bilinmesi gerekenler

ALTIN ALINIR MI, SATILIR MI?

Altın fiyatlarında volatilitenin bu derece artmasının sağlıklı fiyatlamaların oluşmasını engelleyebileceğini aktaran analistler, panik alımlarından sakınılması gerektiğini vurguladı.

Analistler, dolar endeksinin, geçen hafta 99,9 ile Nisan 2017'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığını, son 7 yılın en yüksek seviyelerini test eden altının ons fiyatı ile aynı yönde hareket etmesinin finans piyasalarında "ender rastlanılan bir korelasyon" olduğunu söyledi.

DÜN KAPANIŞTA KAPALIÇARŞI'DA ALTIN FİYATLARI NE KADARDI?

Dün Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı günü yüzde 1,10 artışla 328,50 liradan tamamladı. İstanbul Kapalıçarşı'da, çeyrek altın 534,00 lira, Cumhuriyet altını 2.185,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 1,10 yükselişle 328,50 liradan işlem gördü.

ALTININ ONS FİYATI 7 YILIN ZİRVESİNDE

Corona virüs salgını küresel ekonomiler için önemli bir risk faktörü olmaya devam ederken, altının ons fiyatı 1690 dolar seviyesine kadar yükselerek 7 yılın zirvesini gördü. Ons altın şu dakikalarda ise yüzde 0.83 yükselişle 1687 dolar seviyesinde bulunuyor.

REKOR FİYATLAR TEST EDİLDİ

Koronavirüs salgını varlık fiyatlarında etkili olmaya devam ederken, yatırımcılar tarafından "güvenli liman" olarak görülen altın fiyatlarında rekor fiyatlar test edildi.

Çin dışında Güney Kore, İtalya ve İran gibi çeşitli ülkelerde de salgının etkili olmasıyla altının gram fiyatı, geçtiğimiz haftalarda 334 lira ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Altının gram fiyatındaki ani yükselişte hem altının ons fiyatı hem de dolar kurundaki artış önemli rol oynadı. Altının ons fiyatı 24 Şubat Pazartesi günü son 7 yılın zirvesi olan 1.689 dolara çıkarken, dolar kuru da 6,16 ile Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Geçen yılın sonunda 1.518 dolar seviyesinde olan altının ons fiyatı, yaklaşık 2 aylık süreçte yüzde 10'un üzerinde artış gösterdi. Aynı dönemde gram altın da 290 liradan 334 liraya çıktı.

ALTIN FİYATLARINI YUKARI YÖNLÜ DESTEKLİYOR

Analistler, başta Fed olmak üzere küresel çapta merkez bankalarının faiz indirimine gitmesi ve salgın sebebiyle artan risk algısının, altın fiyatlarını yukarı yönlü desteklediğini bildirdi.

Teknik açıdan altının onsunda 1.650 doların direnç, 1.625 doların destek konumunda olduğunu belirten analistler, gram altında ise 315-330 lira bandının öne çıktığını kaydetti.