Dolar alım satımı yapanlar ve Dolar yatırımı olanlar dikkatli okuyun! Şelale şeklinde düşüşler yakın

Dolar yatırımı yapanlar için çok önemli bir haber yayınlıyoruz. Bu bağlamda Amerikan Merkez Bankası FED, 18 Mart'taki toplantısından önce sürpriz bir hamle yaparak faizi 50 baz puan indirdi. Bu aceleci faiz indiriminin altında piyasaların corona virüsü dolayısıyla kötü oluşu sebep olarak gösterildi. FED'in Türkiye'de piyasaların kapandığı anda açıkladığı sürpriz 0,50 puan faiz indirimi sonrası dolar hızlıca değer kaybetti. Tahvil getirilerinde bugün 50 baz puan üzerinde düşüş yaşanırken CDS'ler de geriledi. BIST-100 endeksinde ise kazançlar %3.5'in de üzerine çıktı. Böylelikle geçen hafta cuma günü yaşanan ağır kaybı seri şekilde geri kazanmış oldu.

Giriş Tarihi 06 Mart 2020, 09:13 Güncelleme 06 Mart 2020, 20:34
Dolar alım satımı yapanlar ve Dolar yatırımı olanlar dikkatli okuyun! Şelale şeklinde düşüşler yakın

İÇİNDEKİLER

Son zamanlarda yukarı yönlü yükseliş grafiği çizen dolar akşam saatlerinde FED'den gelen sürpriz faiz indirim kararı ile yönünü aşağı çevirdi. Dolara yatırım yapmış olanlar dolarda ki düşüşün geçici mi yoksa devamı gelecek mi diye merak ediyor. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi öncesi sakin seyreden dolar ne olur, uzman yorumları neler bekliyor? Görüşme öncesi sakin seyir beklenen dolar kurunda iki devlet liderinin uzlaşmaya varması, dolar üzerindeki jeopolitik riskleri ortadan kaldırabilir. .Amerikan doları, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Şelale düşüşleri geliyor

Amerikan Merkez Bankası FED, 18 Mart'taki toplantısından önce sürpriz bir hamle yaparak faizi 50 baz puan indirdi. Bu aceleci faiz indiriminin altında piyasaların corona virüsü dolayısıyla kötü oluşu sebep olarak gösteriliyor.

Tahvil getirilerinde bugün 50 baz puan üzerinde düşüş yaşanırken CDS'ler de geriledi. BIST-100 endeksinde ise kazançlar %3.5'in de üzerine çıktı. Böylelikle geçen hafta cuma günü yaşanan ağır kaybı seri şekilde geri kazanmış oldu. Faiz kararının ardından ABD borsaları kazanımlarını yüzde 1'in üzerine taşıdı, ABD Hazine tahvil faizleri geriledi. Gelişmekte olan ülke borsaları sert yükselirken altın değer kazandı.

Parasal Genişleme Gelecek

Uzmanlara göre piyasalardaki durgunluğu aşmak adına tüm dünya piyasalarına para pompalanacak. ABD pompalayacağı parayı karşılığı olmadan basıp dünyaya pompalayacak. Bu da daha öncelerde olduğu gibi doların hızlı şekilde değer kaybetmesine sebep olacak.

Dolar Grafiği Tersine Dönecek

Uzun yıllar boyunca yükseliş trendinde olan dolar da grafiğin bu kez ters yönde sert hareket edeceğini belirten uzmanlar şelale şeklinde hızlı düşüşlerin yaşanabileceğini belirterek yatırımcıları uyarıyorlar.

5 MART 2020 BUGÜN 1 DOLAR KAÇ TL?

Bugün 1 dolar 6,09 TL fiyattan satılıyor. Farklı dolar tutarına göre vatandaşlardan talep edilecek TL karşılıklar şu şekilde hesaplanacak:

10 Dolar: 60,91 TL

100 Dolar: 609,09 TL

1000 Dolar: 6.091 TL

DOLAR BUGÜN NE OLUR, YÜKSELİR Mİ DÜŞER Mİ?

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İdlib meselesi ve ateşkes konusunda görüşme yapacak. Görüşme öncesi sakin seyir beklenen dolar kurunda iki devlet liderinin uzlaşmaya varması, dolar üzerindeki jeopolitik riskleri ortadan kaldırabilir.

İki liderin görüşmesinden çıkacak olumlu sonuçla birlikte FED faiz indirimi ve devamının geleceği beklentisi ile kurda kalıcı bir düşüş yaşanabilir. Düşüş yönünde dolar kurunun destek noktaları 6,0863 6,0384 – 5,9992 seviyeleri olarak sıralanıyor.

Olumsuz bir haber akışında ise dolar kurunun yükseliş yönündeki dirençleri 6,1279 – 6,1382 – 6,1416 – 6,21 olarak sıralanıyor. Gün içi dolar tahminleri yatay seyri desteklerken haber akışı önemini koruyacak.

DOLAR NEDİR?

Amerikan doları, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir. 2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır