FED'den acil faiz indirimi... Döviz ve altında gece yarısı etkisi! Altın ve euro sert yükseldi - İşte dolar ve gram çeyrek altın fiyatı

Piyasalar haftaya hareketli başladı. Gram altın haftaya hızlı bir yükselişle başlarken dolar kuru düşüşe geçti. Dolar kurunun aksine euro kurunda sert yükseliş görüldü. Bu arada FED'de acil faiz indirimi yaptı. Fed'den yapılan açıklamada, ABD ekonomisinin temellerinin güçlü kalmaya devam ettiği ancak Kovid-19 salgınının ekonomik faaliyetlere yönelik gelişen riskler oluşturduğu belirtildi. Açıklamada, söz konusu riskler doğrultusunda, istihdam ve fiyat istikrarına yönelik hedeflerin desteklenmesi için FOMC'nin politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekmeyi kararlaştırdığı ifade edildi. İşte döviz ve altında gece yarısı etkisi! Altın ve euro sert yükseldi. İşte dolar ve gram çeyrek altın fiyatı

Giriş Tarihi 04 Mart 2020, 09:16 Güncelleme 04 Mart 2020, 09:16
FED’den acil faiz indirimi... Döviz ve altında gece yarısı etkisi! Altın ve euro sert yükseldi - İşte dolar ve gram çeyrek altın fiyatı

İÇİNDEKİLER

Mart ayı ile birlikte altın ve dolar kuru vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Piyasalar bu haftaya hareketli olarak başladı. Altın fiyatları geçtiğimiz haftayı 327 TL seviyesinden kapatmış , ancak Türkiye 'de piyasaların kapanmasının ardından sert şekilde düşmüştü. 516 TL seviyesine kadar düşen gram altın , piyasaların bugün açılması ile birlikte yeniden yükselişe geçti. Piyasalar açılmadan önce 316 TL seviyesinde olan gram altın 321 TL seviyesini gördü. Dolar kuru haftaya düşüşle başladı. 6,25 TL 'den 6,23 TL ye düşen dolar kuru, bu seviyede devam ediyor. İşte dolar ve gram, bilezik ve çeyrek altın fiyatı detayları takvim.com.tr'de

FED'den acil faiz indirimi...

Fed'den yapılan açıklamada, ABD ekonomisinin temellerinin güçlü kalmaya devam ettiği ancak Kovid-19 salgınının ekonomik faaliyetlere yönelik gelişen riskler oluşturduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu riskler doğrultusunda, istihdam ve fiyat istikrarına yönelik hedeflerin desteklenmesi için FOMC'nin politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekmeyi kararlaştırdığı ifade edildi. Komitenin Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeleri ve ekonomik görünüme etkilerini yakından izlediği vurgulanan açıklamada, ekonomiyi desteklemeye yönelik uygun araçların kullanılacağı kaydedildi.

Kovid-19 salgınına ilişkin endişelerin artması üzerine alınan faiz indirimi kararı, FOMC'un 2008 küresel krizinden bu yana ilk kez planlı toplantıları öncesi aldığı faiz kararı oldu.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Fed'in söz konusu faiz indirimini yeterli görmediğini belirtti. Trump, daha fazla faiz indirimi yapılmasını istedi.

MineLife Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Altının temel göstergeleri kaydadeğer bir şekilde güçlü ve kısa vadeli fiyat düzeltmeleri büyük resme bakıldığında önemli değil," dedi ve "Bunun yanında, altın geçen hafta geri çekilirken, bu hisse senetlerinde görülen yüzde 10 üzeri kayıplar dikkate alındığında o kadar da kötü değildi. Bu nedenle altının güvenli liman sınavını geçtiği söylenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Altın uzun zamandır stresi arttığı dönemlerde yatırımcıların yöneldiği bir varlık konumunda ve piyasaların riskten uzaklaşmak istediği dönemlerde portföyler için koruyucu bir rol oynuyor. Ancak bunun yanında, Cuma günü olduğu gibi ve 2008'deki finans krizinin belli bir dönemindekine benzer şekilde, aşırı kargaşa dönemlerinde yatırımcıların altın satışına yönelme olasılığı var.

RBC Capital Markets, hazırladığı notta, Cuma günkü düşüşü işaret ederek, "Yatırımcılar diğer piyasalardaki kayıplarını dengelemek ve teminat tamamlama çağrılarını karşılamak için altın satmıştı," dedi ve "Bu hareketi, altının güvenli liman rolüne olan inacın zayıflamasından ya da altına yönelik temel görüşün değişmesinden kaynaklanan bir satış olarak görmüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Gece başlayan yükseliş gün içinde de devam etti ve öğleden sonra gram altın 323 TL seviyesine geldi.

İşte gram altındaki değişim:

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Gram altının düşmesi ile çeyrek altın da düşüşe geçmişti. Ancak sabah saatlerinden bu yana yaşanan yükseliş , çeyrek altın fiyatlarını da arttırdı. Kapalı çarşıda çeyrek altın 525 TL 'ye alınıp 530 TL 'ye satılıyor.

DOLAR DÜŞTÜ EURO YÜKSELDİ

Dolar kuru haftaya düşüşle başladı. 6,25 TL 'den 6,23 TL ye düşen dolar kuru, bu seviyede devam ediyor.

Euro kuru ise yükselişini sürdürüyor. 6,86 TL seviyesinde olan Euro , sabah saatlerinden bu yana hızlı bir yükselişle 6,92 TL seviyesini gördü.

CUMHURİYET ALTINI FİYATI

Cumhuriyet altını 2095 TL 'ye alınıp 2116 TL 'ye satışa sunuluyor.

22 AYAR BİLEZİK GRAM FİYATI

22 ayar bilezik gramı ise 290 TL 'ye alınıp 294 TL 'ye satılıyor.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Merkez Bankası tarafından yayımlanan duyuruda 2020 yıl sonu enflasyon beklentisinin 10.01 olduğuna yer verildi. 2021 enflasyon beklentisi ise 8,51 olarak açıklandı.

ALTIN

Altın, kimyada Au (Latince Aurum dan (ışıldayan-parlayan)) sembolü ile gösterilen yumuşak, parlak sarı renkte kimyasal bir element. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilkçağlardan beri ilgisini çekmiştir. Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir. Altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli metallerden sayılmıştır.

DOLAR NEDİR?

Amerikan doları, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir. 2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır