17 Şubat Genel af, EYT, nafaka ve 3600 ek gösterge Meclis'e geldi mi?

Milyonlarca vatandaşın düzenleme beklediği ve çalışma yapılması konusunda hükümetten adım beklediği konuların bazıları TBMM'de uzun süredir gündemde gelmedi. Bu konuları ve TBMM'de yer almayan Genel Af, KYK, Cezai İndirim, EYT, Nafaka başlıklarına dair bundan sonraki süreç değerlendirmeleri haberimizde.

Giriş Tarihi 17 Şubat 2020, 09:15 Güncelleme 24 Şubat 2020, 09:41
17 Şubat Genel af, EYT, nafaka ve 3600 ek gösterge Meclis’e geldi mi?

İÇİNDEKİLER

17 Şubat Meclis gündemi ve af, KYK, cezai indirim, EYT, nafaka, 3600 ek gösterge ve sicil affı gibi düzenlemeler vatandaşlar tarafından oldukça yakından takip ediliyor. Bu konularda hem hükümetten hemde muhalefet partilerinden adım atmasını bekleyen vatandaşlar, bu konularda yapılacak düzenlemeleri araştırıyor. Detaylar takvim.com.tr'de

BAKAN SELÇUK EYT AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk tarafından EYT ile ilgili olarak Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek" açıklaması yapılmıştı. Buna göre EYT'nin kolay bir konu olmadığını vurgulayan Bakan'ın açıklamasına göre birçok kişinin merakla beklediği yasanın bu hafta meclis gündeminde olmadığını ifade emek mümkün.

EYT YASASI

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlara dair umutlar artık tükenme noktasında. Cumhuırbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından düzenlemenin uygulamaya girmeyeceği belirtildi. Önümüzdeki süreçler için bir sürpriz gelişme olup olmayacağını merak eden vatandaşlar siyasilerin açıklamalarını merak ediyorlar. Bu noktada EYT'ye dair son değerlendirme Çalışma Bakanı Zehra Zümrtü Selçuk'tan geldi. Bakan Selçuk açıklamasında EYT'lilerin ortalama 53 yaşında emekli olduğunun üzerinde durdu.

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

3600 EK GÖSTERGE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ek gösterge konusu ile ilgili olarak verilen soru önergesinin incelendiğini belirterek henüz çalışmalar halen devam ettiği duyurulmuştu. Bu noktada ilgili meslek grubunun 3600 ek gösterge alması için çalışmaların halen devam ettiğini söylemek mümkün. Konu ile ilgili olarak yakın zamanda yeni bir açıklama yapılması muhtemel.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli unsurlardan biridir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1'inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.

GENEL AF YASASI

Genel Af Yasası ile ilgili olarak son gelişme ise düzenlemede bazı suçların kapsamda dışında olup olmayacağı yönünde olmuştu. Adalet Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunması beklenen infaz düzenlemesi yasasında bu konuda adım atılması bekleniyor.

2020'DE SİCİL AFFI ÇIKACAK MI?

Meclisin çalışmaya başlamasıyla birlikte sicil affının gündeme gelmesi bekleniyor. Daha önce Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı döneminde çıkarılan sicil affı bankaların kendi aralarında kurduğu ve banka veri tabanlarında bulunan kredi notlarını silmemeleri yüzünden çok fazla kişi bu aftan yararlanamamıştı. Yeni sicil affının daha kapsamlı ve ticari ürünlere yansıtılan bir af olması bekleniyor.

SÜRESİZ NAFAKA

Nafaka konusunda Adalet Bakanlığı çalışmalarını devam ettiriyor. Bu noktada çalışmalarını tamamlayacak olan bakanlık daha sonra konuyu TBMM Genel Kurulu'nda görüşecek. Nafaka düzenlemesinde ise yaşanan mağduriyetlerin sona erdirilmesi amaçlanıyor.

TAŞERON SORUNU

Taşeron işçilerin sorunları ikiye ayrılıyor. Birincisi taşeron KHK kapsamında kadroya alınmayan taşeron işçilerin kadroya dahil edilmeleri. İkincisi ise Çalışma Bakanlığı'nın taşeron işçilerin mağdur olmalarına neden dolan uygulamalar ve uygulamalarda ki eksiklikler. Birçok haktan mahrum bırakılan taşeron işçiler için düzenlemeler yapılması talep ediliyor.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ