Ev hanımlarına emeklilik için müjde! 2020 yılı ev hanımları için emekli olma şartları nelerdir?

Ülkemizde milyonlarca vatandaş emekli olmak için gün sayıyor. Kadınların iş hayatına katılmaları için her yıl çeşitli teşvikler sunuluyor. Ev hanımlarının en büyük istekleri arasında prim borcunu ödeyip emekli olmak. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan tasarı hayata geçmesi durumunda ev hanımlarına belirlenen şartlarda emekli olma imkanı tanınacak. Tüketici Başvuru Merkezi Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, teklifin yasalaşması durumunda ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti. Peki, 2020 yılı ev hanımları için emeklilik şartları nelerdir? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 10 Ocak 2020, 19:59 Güncelleme 10 Ocak 2020, 21:24
Ev hanımlarına emeklilik için müjde! 2020 yılı ev hanımları için emekli olma şartları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Emeklilik için gün sayarak çalışma hayatına devam eden vatandaşlar prim borçları hakkındaki detayları araştırıyor. Her yıl kadınların iş yaşamına katılımını destekleyen pek çok proje hükümet tarafından hayata geçiriliyor. Kadınların çalışma hayatına katılması için teşvikler sunulurken günümüzde binlerce kadın üretim ekonomisine katkı vermek için farklı meslek gruplarında görev alıyor. Aynı zamanda binlerce kadın evden yaptığı işlerle ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Ev hanımlarının en büyük isteği ise prim günlerini tamamlayıp emekli olabilmek. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan tasarı hayata geçmesi durumunda ev hanımlarına belirlenen şartlarda emekli olma imkanı tanınacak. Peki, ev hanımları için emeklilik şartları nelerdir? İşte detaylar...

BORÇLANARAK EMEKLİLİK GELİYOR

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Duman, "Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor" diye anımsattı ve ekledi:

2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar.

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

YURTDIŞINDAKİ KADININ BORÇLANMA HAKKI VAR

Eğer yasa teklifi 2020 yılında yasalaşırsa 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli kalan aynı zamanda 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımlarının borçlanarak hemen emekli olabileceğine dikkat çeken Duman, yasalarımıza göre yurt dışında gurbetçi olarak ikamet eden Türk vatandaşı her kadının borçlanma yapmasına imkan varken, ülkemizde yaşayan kadınların da bu düzenlemeyi uzun zamandır beklediğini belirtti ve şu bilgileri verdi:

Günümüz koşullarında kadınların hizmet olarak borçlanabilecekleri iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlki analık borçlanması olarak en fazla 2.160 gündür diğeri ise yurt dışında çalışılan yada ikamet edilen sürelerdir.

SGK BORÇLANMA ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU?

Yılbaşından itibaren asgari ücrete gelen zamla beraber bu borçlanmaların tutarları da değişmiştir. 2020 yılı itibarıyla yurt dışı borçlanmasının günlük asgari tutarı 44.14 lira, diğerlerinde ise 31.39 liradır.

Yasanın kabul edilmesi halinde ev hanımlığı borçlanması yurt dışı borçlanması gibi değerlendirilirse hiç çalışması olmayan ev hanımlarında 7.200 gün için 317 bin 808 lira, analık borçlanması gibi değerlendirilirse de 226 bin lira ödenmesi gerekecek.

Farklı bir yöntemle ev hanımlığı borçlanması için daha makul bir tutar belirlenirse faydalanabilecek kişi sayısı çok daha fazla olacaktır.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

İsteğe bağlı sigortadan ev hanımlarının faydalanabilmesi için bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir. Bu şartlar;

Sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmamak,

Malullük ve yaşlılık aylığı almamak,

18 yaşından büyük olmak,

Herhangi bir gelire sahip olmamaktır.

En son maddeyi açmak gerekirse bir gayrimenkulünüz var ve bu gayrimenkul üzerinden kira alıyorsanız isteğe bağlı sigortalı olamıyorsunuz. Kısacası gelir vergisine tabi olmamanız şartı aranıyor. Fakat evinizde el işi, dikim vb. işler ile uğraşıp para kazanıyorsanız, bu sigorta türünden faydalanmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor.