2020 yılında SGK ve Bağkur emekli maaşları ne kadar? Emekliye büyük kazanç!

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte gündeme gelen konulardan birisi de emekli maaşlarına yapılacak zam oranı oldu. Yılın ikinci altı ayındaki enflasyon verileri emekli maaşı zammında önemli bir etken olacak. Ocak ayında emeklilerin hem maaşları hem de ek ödemeleri artacak. Şimdilerde milyonlarca emekli vatandaş "2020 yılında emekli maaşları ne kadar olacak?" sorusuyla ilgili detayları öğrenmek istiyor.

Giriş Tarihi 18 Aralık 2019, 09:23 Güncelleme 25 Aralık 2019, 12:36
2020 yılında SGK ve Bağkur emekli maaşları ne kadar? Emekliye büyük kazanç!

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emekli yaklaşık olarak 12.5 milyon SGK SSK ve Bağkur'lu vatandaş zamları ve en düşük en yüksek maaşları merak ediyor.
Yeni yıl yaklaşırken, emeklilerin 2020 kazanç takvimi netleşmeye başladı. TAKVİM, şu ana kadar gerçekleşen enflasyona göre taban maaşları hesapladı. Ocak zammı ile birlikte SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin güncel maaşları ne kadar olacak? İşte en düşük ve en yüksek maaş oranları takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

SGK VE BAĞKUR EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Yaklaşık 12.3 milyon emeklinin maaşı Ocak'ta değişecek. Tüm emeklilerin hem maaşları hem de ek ödemeleri artacak. Ayrıca emekli doktorlar, üçüncü bir zammı ilave ödemelerindeki artışla alacak.

Ocak'ta SSK ve Bağ-Kur'lular enflasyon oranında zam alırken, memur emeklilerine yüzde 4 artış ve Temmuz-Aralık'ta TÜFE yüzde 5'i aşarsa fark verilecek. 4 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5.31, memur emeklilerine ise yüzde 4.31 zam oluştu. Kasım ve Aralık enflasyonuna göre bu oranlar artacak ya da azalacak. Ayrıca tüm emeklilere verilen, maaşın yüzde 4'ü-5'i oranındaki ek ödemenin tutarı da yeni aylıklar üzerinden hesaplanacağı için yükselecek.

Emekli doktorlar için bu yılın başında başlayan ilave ödeme de artacak. Uzmanların ilave ödemesi 2 bin 353 liradan 2 bin 455 liraya, uzman olmayanların da bin 877 liraya çıkacak.

VEFAT EDENİN YAKININA ÖDENİYOR

İlave ödemeden, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlar yararlanabiliyor. Emekli doktorlar, sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaya başlarlarsa ilave ödemeleri kesiliyor.

Eğer doktor vefat etmişse, ilave ödeme, hak sahibi yakınlarına veriliyor. Aylık bağlama oranlarına göre ödeme yapılıyor.

SON DAKİKA EMEKLİ MAAŞI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

EMEKLİYE 5'Lİ KAZANÇ

Emeklilerin 2020 kazanç takvimi netleşmeye başladı. Emekliler, 2020'de 2 kez zam, 2 kez bayram ikramiyesi alacak. Ayrıca emeklilerin büyük çoğunluğuna Mart'tan itibaren yeni promosyon ödemeleri başlayacak. Peki, emekli maaşına yapılacak Ocak zammı ile birlikte SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin güncel maaşları ne kadar olacak? İşte merak edilen detaylar ve emeklilerin 2020 yılındaki kazanç takvimi...

EMEKLİLERE 2 KEZ BAYRAM İKRAMİYESİ

Emekliler, 2020'de 2 kez zam, 2 kez bayram ikramiyesi alacak.

EMEKLİLERE PROMOSYON ÖDEMESİ

Ayrıca emeklilerin büyük çoğunluğuna Mart'tan itibaren yeni promosyon ödemeleri başlayacak.

EMEKLİYE ENFLASYON ZAMMI

Emekliler, ilk kazancı Ocak'ta elde edecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2019'un ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Memur emeklilerine ise yüzde 4 zam ve 2019'un ikinci yarısında enflasyon yüzde 5'i aşarsa enflasyon farkı verilecek. Temmuz'da benzer zamlar yapılacak. Ayrıca emeklilerin büyük çoğunluğu için 2020 promosyon yılı olacak. Banka promosyonları Mart 2017'de başlamıştı.
Emeklilere 2020'de de iki kez biner lira bayram ikramiyesi ödenecek.

EMEKLİ MAAŞI EK ÖDEME NASIL HESAPLANIR?

Ek ödeme; 5454 sayılı Kanunla emekli vatandaşların ve hak sahiplerinin gelir ve aylık miktarına göre her ay belli bir oranda aldıkları ödemeye denmektedir. 2006 yılına kadar vergi iadesi olarak yapılan bu ödeme şimdilerde ek ödeme adın altında ödeniyor. Ek ödeme miktarları da her yıl Devlet memuru aylık katsayısında meydana gelen artış oranlarında artırılıyor.

Ek ödeme hesaplaması vatandaşların kafasını karıştırabiliyor. Bunu bir örnekle açıklamak daha anlaşılır olacaktır. Temmuz ayında yapılan memur zam oranı yüzde 6. Zam oranını 2.403 liralık maaş üzerinden hesaplanır. Bu durumda 144.4 liralık zam ile birlikte maaşınız 2.547 lira olacak. Ek ödeme ise bunun üzerinden hesaplanır ve alınır. Bu durumda 101.8 liralık ek ödeme de eklendiğinde Temmuz ayında elinize 2.648.8 lira geçecek.