TOKİ faizsiz konut kredisi sorgulama nasıl yapılır? TOKİ kredisi başvuru şartları nelerdir?

TOKİ faizsiz konut kredisi ilk defa 1985 senesinde verilmeye başlandı. Toplu Konut Fonu’ndan 5.000.000 TL faizsiz kredi verilerek başlatılmıştır. Kredi miktarı her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü’nce Türkiye geneli için duyuru edilen senelik fiyat artış oranı kadar artırılır. Kredinin miktarı 2019 yılı için 137.000,00 TL’dir. Belirli şartlar dahilinde verilen TOKİ faizsiz konut kredisi daha sonraki yıllarda şartlar genişletilerek daha iyi avantajlar sunmaya başladı. TOKİ, E Devlet Kapısı ortaklaşa iş sayesinde faizsiz konut kredisi sorgulamaları internet ortamında yapılabiliyor. Peki TOKİ faizsiz konut kredisi nasıl alınır, başvurulur, miktarı ne kadardır?

Giriş Tarihi 12 Aralık 2019, 12:44 Güncelleme 12 Aralık 2019, 12:46
TOKİ faizsiz konut kredisi sorgulama nasıl yapılır? TOKİ kredisi başvuru şartları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

TOKİ faizsiz konut kredisi sorgulama ev sahibi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konunun başında geliyor. TOKİ faizsiz konut kredisi almak için bazı şartlar var. Ayrıca TOKİ faizsiz konut kredisi için belirli limit bulunuyor. İşte tüm ayrıntılar... TOKİ, E Devlet Kapısı işbirliği sayesinde faizsiz konut kredisi sorgulamaları internet ortamında yapılabiliyoır. E Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile E Devlet Kapısı'na girdikten sonra arama çubuğuna "Faizsiz Konut Kredisi Sorgulama" yazıp tıklayın.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

TOKİ FAİZSİZ KREDİ NEDİR? NE KADAR ÖDENİYOR?

Toplu Konut Fonu'ndan Şehit Ailelerine, Terör Malulleri ile Dul ve Yetimlerine açılan faizsiz konut kredisinin ilk uygulaması 1985 yılında, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununa bir madde eklenerek, 01.01.1971 tarihinden itibaren şehit olan polislerin ailelerine Toplu Konut Fonu'ndan 5.000.000 TL faizsiz kredi verilerek başlatılmıştır. 1991 yılında ise Toplu Konut Kanununa bir madde eklenerek bu kredinin kapsamı genişletilmiş ve Emekli Sandığından maaşa bağlanan ve Faizsiz Konut Kredisi için Hak Sahipliği Belgesi alan tüm şehit aileleri ile terör malulleri ve bunların dul ve yetimlerinin de yararlanması sağlanmıştır.

Bu esasları düzenleyen, "Toplu Konut Fonu'ndan Şehit Ailelerine, Malulleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Yönetmeliği" 21 Eylül 1991 tarih ve 20998 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik; faizsiz konut kredisi kullanacak hak sahibi kapsamının genişletilmesi nedeniyle 13.02.2014 tarih ve 28912 sayılı "Toplu Konut İdaresi Tarafından Şehit Ailelerine, Harp Ve Vazife Malulleri İle Dul Ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Hakkında Yönetmelik" ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmeliğin çıkış tarihinden önce kredi kullananlara eski yönetmelik hükümleri uygulanacaktır.

Krediden yararlanabilmek için, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (Emeklilik İşlemleri Genel Müdürlüğü) alınacak hak sahibi olduğuna dair belge ile Ziraat Bankası'na başvurulması gerekmektedir.

Şehit Kredisinden yararlanılarak edinilecek konutlar için herhangi bir kısıtlama bulunmamakta, tapunun en fazla bir yıl önce alınmış olması yeterli olmaktadır. Kredi ile istenilen yörede ve istenilen büyüklükte konut edinmek mümkündür.

Kredi miktarı her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü'nce Türkiye geneli için ilan edilen yıllık fiyat artış oranı kadar artırılır. Kredinin miktarı 2019 yılı için 137.000,00 TL'dir.

Kredinin geri ödemesi, hak sahibinin her türlü tazminat dahil almakta olduğu maaşının ¼ 'ü tutarındaki miktarın T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır. Krediye faiz uygulanmaz. Ancak, kredinin açılışında bir defaya mahsus olmak üzere hak sahibinden kredinin %1'i oranında masraf alınır.

TOKİ FAİZSİZ KONUT KREDİSİ SORGULAMA

TOKİ, E Devlet Kapısı işbirliği sayesinde faizsiz konut kredisi sorgulamaları internet ortamında yapılabiliyoır. E Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile E Devlet Kapısı'na girdikten sonra arama çubuğuna "Faizsiz Konut Kredisi Sorgulama" yazıp tıklayın. Açılan sayfada ödemeye devam ettiğiniz konut kredilerinin güncel durumunu takip edebilirsiniz.

TOKİ KONUT KREDİSİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

FAİZSİZ KONUT KREDİLERİ KULLANDIRMA TABLOSU

TOKİ'DEN SOSYAL KONUT MÜJDESİ

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının desteğiyle gerçekleştirilecek projenin tanıtımı, bugün saat 12.00'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak.

Depreme dayanıklı, kimlikli, mahalle kültürünün yaşatılacağı ve yatay mimari esasıyla inşa edilecek sosyal konutlara sahip olma şartları, evlerin modelleri, uygulama özellikleri, ödeme ve vadeyle ilgili tüm ayrıntıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında protokol imzalanarak her yıl 100 bin sosyal konut projesinin ilk adımı atılacak.

TOKİ EVLERİ BAŞVURU ŞARTLARI

T.C. vatandaşı olması,

Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),

Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),

Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)

Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),

Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 5.500 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 6.000 TL olarak uygulanmaktadır.),

Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması, gerekmektedir.