2020 yılında SGK ve Bağkur emekli maaşları ne kadar?

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte gündeme gelen konulardan birisi de emekli maaşlarına yapılacak zam oranı oldu. Yılın ikinci altı ayındaki enflasyon verileri emekli maaşı zammında önemli bir etken olacak. Ocak ayında emeklilerin hem maaşları hem de ek ödemeleri artacak.

Giriş Tarihi 06 Aralık 2019, 09:10 Güncelleme 17 Aralık 2019, 14:04
2020 yılında SGK ve Bağkur emekli maaşları ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emekli yaklaşık olarak 12.5 milyon SGK SSK ve Bağkur'lu vatandaş zamları ve en düşük en yüksek maaşları merak ediyor. Bu anlamda emeklilerin Ocak zammı için son viraja girildi. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 5.71 çıktı. Yeni yılda tüm emeklilerin hem maaşları hem de ek ödemeleri artacak.

SGK VE BAĞKUR EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Yaklaşık 12.3 milyon emeklinin maaşı Ocak'ta değişecek. Tüm emeklilerin hem maaşları hem de ek ödemeleri artacak. Ayrıca emekli doktorlar, üçüncü bir zammı ilave ödemelerindeki artışla alacak.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Ocak'ta SSK ve Bağ-Kur'lular enflasyon oranında zam alırken, memur emeklilerine yüzde 4 artış ve Temmuz-Aralık'ta TÜFE yüzde 5'i aşarsa fark verilecek. 4 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5.31, memur emeklilerine ise yüzde 4.31 zam oluştu. Kasım ve Aralık enflasyonuna göre bu oranlar artacak ya da azalacak. Ayrıca tüm emeklilere verilen, maaşın yüzde 4'ü-5'i oranındaki ek ödemenin tutarı da yeni aylıklar üzerinden hesaplanacağı için yükselecek.

Emekli doktorlar için bu yılın başında başlayan ilave ödeme de artacak. Uzmanların ilave ödemesi 2 bin 353 liradan 2 bin 455 liraya, uzman olmayanların da bin 877 liraya çıkacak.

VEFAT EDENİN YAKININA ÖDENİYOR

İlave ödemeden, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlar yararlanabiliyor. Emekli doktorlar, sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaya başlarlarsa ilave ödemeleri kesiliyor.

Eğer doktor vefat etmişse, ilave ödeme, hak sahibi yakınlarına veriliyor. Aylık bağlama oranlarına göre ödeme yapılıyor.

Emekliye 2.096 TL | SSK, SGK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Milyonlarca emeklinin gözü 2020 Ocak zammında. 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5.71 zam oluştu. Peki bu orana göre SSK, SGK ve Bağ-Kur 2020 Ocak ayı güncel emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Zamlı emekli maaşlarıyla ilgili detaylar haberimizde...

Yani 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur'luların zam oranı yüzde 5.71 olarak gerçekleşti. Aralık enflasyonuna göre bu oran artacak ya da azalacak. TAKVİM, şu ana kadar gerçekleşen enflasyona göre taban maaşları hesapladı. Yüzde 5.71'lik artışa göre; en düşük esnaf emeklisi aylığı bin 675 liradan bin 770 liraya yükselecek.

Bağ-Kur tarım emeklilerinin bin 249 lira olan taban aylığı da bin 320 lira olacak.

SSK'lılarda ise en düşük aylık 2000'den önce emekli olanlarda 2 bin 96, 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda en düşük aylık da bin 249 lirayı bulabilecek. Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon tahmini yüzde 12 olarak yer alıyor.

Bu tahmine göre 6 aylık enflasyon yüzde 6.65'e denk geliyor. Ancak enflasyonun bu tahminin altında gerçekleşmesi bekleniyor.

ZAM İÇİN TEK VERİ KALDI

Emeklilerin zammı, Ocak'ta açıklanacak 6 aylık enflasyona göre netleşecek.