Tazminat arabulucudan | İşçi ve işveren arasında arabulucu nasıl seçilir, ücret kim tarafından ödenir?

Türkiye'de geçtiğimiz yıldan bu yana arabuluculuk sistemi uygulanıyor. İşçi ve işveren anlaşmazlıklarında mahkemeye gitme şartı artık arabulucuya müracaattan geçiyor. Peki işçi ve işveren arasında arabulucu nasıl seçilir, ücret kim tarafından ödenir? İşte işçi ve işveren arasındaki 'arabulucu' şartı ile ilgili merak edilen detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2019 Güncelleme 24 Ekim 2019, 07:59
Tazminat arabulucudan | İşçi ve işveren arasında arabulucu nasıl seçilir, ücret kim tarafından ödenir?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de geçtiğimiz yıldan bu yana arabuluculuk sistemi uygulanıyor. İşçi ve işveren anlaşmazlıklarında mahkemeye gitme şartı artık arabulucuya müracaattan geçiyor. Bu konuda bazı eksik bilgiler olduğunu gelen sorulardan anlıyorum. O yüzden size kısa bir arabulucu rehberi hazırladım.
Sistem neleri kapsıyor?
Ücret, fazla mesai alacağı, yıllık izin ücreti, resmi tatil ücreti, ikramiye, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, işe iade ve işveren alacağı taleplerinden oluşuyor.
Başvuru için bir süre sınırı var mı?
İşçinin sözleşmesinin sona ermesinden sonra 1 ay içinde başvurması gerek.
Arabulucu nasıl seçilecek?
Başvuru karşı tarafın, yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna ya da yazı işleri müdürlüğüne yapılacak.
Dava ne kadar sürede çözülecek?
Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde sonuçlandırmak zorunda. Bu süre en fazla 1 hafta uzatılabiliyor.
Arabulucu hizmeti ücretli mi?
Evet arabulucular için ücret ödeniyor. Ücret tarifeleri her yıl Ocak ayında belirlenip ilan ediliyor.
Ücret kim tarafından ödenecek?
Aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit karşılanıyor.
Taraflar anlaşamazsa ne olacak?
Anlaşma olmazsa mahkemeye gidilebiliyor.
Arabulucu toplantısına gidilmezse ne olur?
Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtiliyor ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutuluyor. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması durumunda ise konu yine mahkemeye taşınıyor.


ekonomi@takvim.com.tr

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR -TAKVİM'E SORUN