Arabulucu nasıl seçilir? Hangi iş davaları için arabulucuya başvurmak gerekiyor?

İşyeri ile çalışanlar arasındaki uyuşmazlıklarda arabulucuya gitme şartı bulunuyor. Sistem sorunlara 1 ay içinde uzlaşma yolunu açıyor. Bugüne kadar başvuruların yüzde 62’si uzlaşmayla sonuçlandı... İşte işçi ve işveren arasındaki 'arabulucu' şartı ile ilgili merak edilen detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2019 Güncelleme 23 Eylül 2019, 07:56
Arabulucu nasıl seçilir? Hangi iş davaları için arabulucuya başvurmak gerekiyor?

İÇİNDEKİLER

İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar arabulucu ile çözülüyor. TİSK'in verdiği bilgiye göre; arabuluculuğun iş uyuşmazlıklarında zorunlu dava şartı olarak düzenlendiği 2018'den bu yılın Ağustos sonuna kadar yapılan 618 bin başvurunun yaklaşık yüzde 62'si (380 bin 774) anlaşma ile sonuçlandı. İşte uzlaşmazlıklara hızlı çözüm getiren sistemin detayları:

HANGİ DAVALAR KAPSAMDA?
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul ediliyor. Kıdem, ihbar, kötü niyet ve eşitliğe aykırılık tazminatı, sendikal tazminat, mobbing tazminatı, ücret, prim, ikramiye, fazla mesai, yıllık izin, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücreti gibi alacaklarda arabulucuya gidilmesi gerekiyor. İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan tazminat davaları kapsam dışı tutuluyor.

BAŞVURU İÇİN SÜRE SINIRI VAR MI?
İşçinin, sözleşmesinin sona ermesinin kendisine bildirilmesinden sonra 1 ay içinde başvurması gerek.

ARABULUCU NASIL SEÇİLİR?
Başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılıyor.

NE KADAR SÜREDE ÇÖZÜLÜR?
Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde sonuçlandırmak zorunda. Bu süre en fazla 1 hafta uzatılabiliyor.

HİZMET ÜCRETLİ Mİ?
Evet. Ücret tarifeleri her yıl Ocak'ta belirleniyor. Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları halinde ücret, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanıyor.

KARAR KESİN Mİ?

Arabuluculukta çözümlenmiş bir konunun tekrar yargı konusu yapılabilmesi için tehdit, hile gibi taraf iradelerini sakatlayan bir olgunun varlığı gerekiyor.

ekonomi@takvim.com.tr

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR -TAKVİM'E SORUN.