Maaşlarda intibak sonrası ne kadar zam olacak?

İntibak yasası ne zaman çıkacak? Maaşlarda intibak sonrası ne kadar zam olacak gibi sorular vatandaşın gündeminde. Milyonlarca emekli Meclisten intibak yasası çıkması için bekliyor. İntibak yasası gerçekleşirse emeklilerin maaşlarına ne kadar zam alacağı merak ediliyor. Eğer meclisten intibak yasası çıkarsa emeklilerin maaşlarına belli oranlarda zam yapılacak.

Giriş Tarihi 18 Ekim 2019, 09:03 Güncelleme 12 Aralık 2019, 11:16
Maaşlarda intibak sonrası ne kadar zam olacak?

İÇİNDEKİLER

İntibak yasası ile ilgili gelişmeler SSK ve Bağ-Kur'lular tarafından büyük bir merakla bekleniyor. 2000 yılından önce intibak yasası çıkmıştı ve
2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Bu bağlamda SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan kişilerin intibak için bekleyişi sürüyor.

SON DAKİKA SGK HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

SSK EMEKLİLERİ GÖZÜNÜ MECLİSE ÇEVİRDİ

2000 yılından sonra emekli olanlar için intibak uzun süredir gündemde. Daha önceki süreçte Anayasa Mahkemesi intibak için adresi TBMM olarak göstermişti. İntibak yasası çıkarsa Türkiye Emekliler Deneği'nin verdiği oranlara göre, 5 milyon kadar emeklinin maaşına zam yapılacak. Yeni intibak yasasıyla emekli maaşlarına 50 TL ile 355 TL arasında zam yapılması bekleniyor. Fark Kapanacak Memur emeklilerinin intibak talebi, Memur-Sen tarafından hükümete iletildi. İntibak konusu toplu sözleşme görüşmelerinde karara bağlanamamıştı. Bundan dolayı memur emeklileri Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısını beklemeye başladı. Eğer aradaki fark kapanırsa kamudan aynı unvanlı kadro veya görevden emekli olan kişiler arasında maaş farkı kapanmış olacak. Maaşı düşük olanlar için ise her ay ek ödeme yapılacak.

MECLİSE SUNULACAK

Aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için Meclis açıldığında teklif sunulacak. 1999 ve 2008 yıllarındaki aylık bağlama oranlarını düşüren yasanın yeniden düzenlenmesine yönelik olan teklifler tasarı haline getirilirse, yeni bağlanan aylıklarda oluşan yaklaşık yüzde 40'lık kaybın önüne geçilecek. İntibak düzenlemesi böylece yeni emeklileri de kapsamış olacak.

İNTİBAK YASASINDAN KİMLER FAYDALANACAK?

İntibak yasasının ne zaman çıkabileceğin henüz netlik kazanmazken, olası bir düzenlemeden 2000 yılından sonra emekli olanların faydalanacağı bildirildi.

İNTİBAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Yapılacak olan düzenleme her emekli vatandaşın maaşına farklı olarak yansıyacak. Bu durumda 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lının maaşları yeniden hesaplanacak ve 50 ile 355 lira arasında bir zam alacak. Bu zamlar prim ödemeleri ve hizmet sürelerine göre değişiklik gösterecek. Yapılacak düzenleme ise yaklaşık 5 milyon emekliyi kapsayacak. Ancak şuan heyecanlı bekleyiş ile ilgili resmi bir açıklama bulunmuyor.

İNTİBAK TALEBİ NE?

Memur emeklilerinin intibak talebi ise Memur-Sen tarafından hükümete iletildi. Taleple aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasındaki kurum farklılığı kaynaklı emekli maaşı farkının giderilmesi hedefleniyor. Düşük maaşı olanlara aradaki fark kadar ilave ödeme gerçekleştirilmesi isteniyor. Eğer bu talep hayata geçerse, aynı görevden emekli olmuş kişiler arasındaki kurum kaynaklı maaş farkı kapatılacak.

2000 YILINDAN ÖNCE İNTİBAK ZAMMI ÇIKARTILMIŞTI

2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara intibak yasası çıkarılmış ve bu düzenleme kapsamında 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Hatta yapılan bazı yanlış hesaplamalar nedeniyle maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emekliye, 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de yapıldı. 31 Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş söz konusu bu haktan yararlandı.