KİT'lere kadro ve kadrolu taşeron işçiye zam var mı?

Kamuda 4/D statüsünde çalışan işçilerin gözü kulağı Toplu İş Sözleşmesinde. TİS'ten gelen haberleri yakından takip eden taşeron işçiler görüşmelere dahil olmayı istiyorlar. Bunun yanında TİS görüşmelerinde ayrıca taşeron işçilerde gündeme geldi. Türk-İş heyeti tarafından öncelikli konulardan birisi KİT işçileri. İşçi sendikası bu işçilerin de kadroya alınmasını talep edecek.

Giriş Tarihi 05 Temmuz 2019, 09:03 Güncelleme 11 Temmuz 2019, 11:37
KİT’lere kadro ve kadrolu taşeron işçiye zam var mı?

İÇİNDEKİLER

Kamu işçileri için toplu görüşme süreci başladı. Hükümet yetkilileri ile işçi tarafı arasında geçecek görüşmeler ondan sonra kamuda çalışan kadrolu işçilerin hakları netlik kazanacak. Kamu işçilerine talep edilen zam oranları, toplumsal haklar, mali yardımlar ve öteki taleplerin yanı sıra masada taşeron konusu da bulunuyor.

KİT TAŞERONUNA KADRO 2019 YILI PROGRAMINA ALINDI

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) çalışan taşeronlara kadro verilmesi, KİT'lerin 2019 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı'na da alındı. Taşeronların kadroya alınmasında KİT ve ilgili bakanlıkların ihtiyaçları belirleyici olacak. Düzenleme, KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin de kadrolu olmasına olanak sağlıyor. Buna göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta olanlardan, 4 Aralık 2017 itibarıyla 2 yıl kesintisiz olarak çalışan ve çalışmaya devam edenlere kadro yolu açılacak.

KİT'lerin strateji ve istihdam koşulları, Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlendi. Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, KİT'lerin tüm işletmecilik faaliyetlerinde verimliliği ve kârlılığı artıracak tedbirler alınacak. Karara göre içeriden personel ihtiyacının karşılanamaması halinde, 2018'de ayrılan personel sayısının en fazla yüzde 75'i kadar personelin açıktan veya naklen atanması mümkün olacak.

TİS GÖRÜŞMELERİNDE TAŞERON DETAYI

Kamuda çalışan 200 bin kadrolu kamu işçisi için Türk İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ilk görüşmeyi gerçekleştirdiler. Bu görüşmenin ardından ise Türk İş Sendikası işçiler için taleplerini hükümete bildirdi.

İşçi sendikası tarafından tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 TL zam. Bu zamma ek olarak ilk altı ay yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altı aylarda da enflasyon artı 3 puan refah payı, aile yardımı ve her yılın Mayıs ayında ödenmek üzere 1500 TL ikramiye ödendi.

Bunun yanında TİS görüşmelerinde ayrıca taşeron işçilerde gündeme geldi. Türk-İş heyeti tarafından öncelikli konulardan birisi KİT işçileri. İşçi sendikası bu işçilerin de kadroya alınmasını talep edecek. Bunun yanında kadroya alınan taşeron işçiler içinde zam, mali ve özlük hakların iyileştirilmesi için bu talepler arasında olacak.

Taşeron Paylaşımı: KİT'lere Kadro..

Öz Gıda İş Sendikası tarafından 20 Nisan 2019 tarihli paylaşılan haberde , Kamu İktisadi Teşebbüsleri bünyesinde çalışmakta olan taşeron işçilere kadro ile ilgili son bilgiler paylaşıldı. KİT taşeronlarına kadro verilmediğinin belirtildiği açıklamada KİT'lerin 2019 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı'na alındığına yer verildi. Taşeronların kadroya alınmasında KİT ve ilgili bakanlıkların ihtiyaçları belirleyici olacağının belirtildiği açıklamada, KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin de kadrolu olmasına bu şekilde olanak sağlanacağına yer verildi.

Buna göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta olan taşeron işçilerden , 696 sayılı KHK 'ya göre 4 Aralık 2017 itibarıyla 2 yıl kesintisiz olarak çalışan ve çalışmaya devam edenlere kadro verilecek.

Sendika tarafından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"KİT'lerin strateji ve istihdam koşulları, Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlendi. Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, KİT'lerin tüm işletmecilik faaliyetlerinde verimliliği ve kârlılığı artıracak tedbirler alınacak. Karara göre içeriden personel ihtiyacının karşılanamaması halinde, 2018'de ayrılan personel sayısının en fazla yüzde 75'i kadar personelin açıktan veya naklen atanması mümkün olacak.

KİTLERDEKİ PERSONELİN BEKLEYİŞİ DEVAM EDİYOR

Meclisin açılmasıyla birlikte emeklilikte yaşa takılanlar konusunun tekrar gündeme gelip gelmeyeceği merak konusu. KİT'lerde çalışan ve taşeron kadro sürecinden faydalanamayan taşeron işçiler de meclisin açılmasının ardından kendilerine müjdeli haber verilmesini bekliyor. Diğer kamu işçilerinin aldığı kadrodan mahrum olduklarını belirten KİT'lerdeki taşeron işçiler, eşitlik ve adalet istediklerini belirtiyor.