SGK SSK ve Bağkur emeklisine avans ve kredi verilecek

Milyonlarca emekli vatandaşın yüzünü güldürecek gelişme yaşanıyor... SGK, SSK ve Bağ- Kur'lu emekli vatandaşlara kredi ve avans ödemesi yapılmakta. Emekli maaşlarının bağlanması için bekleyenlere avans ödemesi kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 2019 yılı asgari ücretin (net) tutarı kadar ödemeler yapılmaktadır...

Giriş Tarihi 28 Haziran 2019, 08:59 Güncelleme 04 Temmuz 2019, 12:32
SGK SSK ve Bağkur emeklisine avans ve kredi verilecek

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emekli için flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. SGK SSK Bağkur emeklileri için 3 maaş avans ve 10 maaş kredi imkanı sağlanacak. Peki alma şartları nasıl olacak? Emeklilik için müracaat yapan kişilere ön ödeme ödemesi yapılması için aylığının 90 gün içinde bağlanmamış olması gerekiyor ve bunun yanı sıra yazılı başvuru yapılması mecburi. Söz konusu sistemin hayata geçmesiyle birlikte emekli vatandaşların nakit sorunlarına son verilecek.

EMEKLİYE 10 MAAŞ KREDİ VERİLECEK

Bu uygulamanın tüm emeklilere yaygınlaştırılması da gündemde. Emekliler, bu imkanı dört gözle bekliyor. Sistem hayata geçerse; emekliler nakit sıkıntısı yaşadıklarında SGK'ya başvuru yaparak maaşının 3 katına kadar avans isteyebilecek. Örneğin; maaşı 2 bin lira olan bir emekli, 6 bin lira alabilecek. Bu para daha sonra maaştan taksitle kesilecek. Avanstan faiz alınmayacak.

TEMMUZ ZAMMI EMEKLİ MAAŞINA NASIL YANSIYACAK?

Önümüzdeki hafta maaşlarını alacak memur emeklileri, zam oranı için 3 Temmuz'u bekliyor. Tahminler 'yüzde 5 artış + 1.94 enflasyon farkı' oluşacağı yönünde. Ayrıca Temmuz ayında, her ay verilen maaşın yüzde 4'ü oranında verilen ek ödemenin (vergi iadesi) tutarı da yeni aylıktan hesaplanacağı için artacak. En düşük maaş ek ödeme dahil 2 bin 379 lira 59 kuruştan 165,14 lira artışla 2 bin 544 lira 73 kuruşa çıkacak. İşte emeklilerin Temmuz zammı ile ilgili merak ettiği tüm detaylar... Memur emeklileri, yüzde 5'lik toplu sözleşme artışına ilaveten alacağı enflasyon farkını öğrenmek için 3 Temmuz Çarşamba gününü bekliyor. Enflasyon farkı oluşması için ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 4'ü aşması gerekiyor.

Merkez Bankası'nın yaptığı son beklenti anketindeki tahmine göre Ocak-Haziran enflasyonu yüzde 5.94 çıkabilecek. Bu durumda memur emeklilerine yüzde 1.94 enflasyon farkı oluşacak. Bu durumda maaşlara yüzde 6.94 enflasyon farkı yansıtılacak. Ayrıca Temmuz'da, her ay verilen maaşın yüzde 4'ü oranında verilen ek ödemenin (vergi iadesi) tutarı da yeni aylıktan hesaplanacağı için artacak. En düşük maaş ek ödeme dahil 2 bin 379 lira 59 kuruştan 165,14 lira artışla 2 bin 544 lira 73 kuruşa çıkacak.

SONRA YATIRILACAK

Memurlar maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor.

Zam oranının ortaya çıkması için 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verisi bekleniyor.

Bu nedenle Temmuz ödemeleri zam yansıtılmadan yatırılacak.

Yani memur emeklileri önce zamsız maaş alacak ve ardından da zam farkları yatırılacak.

EMEKLİLERE EK ÖDEME

Emekli aylığı bağlanan kişilere her ay maaşlarının yüzde 4'ü, 5'i oranında ek ödeme alabiliyor. Bu ödemeler ise her ay maaşlarla beraber hesaplara yatırılmaktadır. Maaşlarda artış yaşandıkça ek ödeme tutarlarında da artışlar yapılmaktadır.

EMEKLİLERE YILDA 2 DEFA ZAM

SSK ve Bağ- Kur emeklileri ise her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere 6 aylık dönemler halinde enflasyon zammı almaktadırlar. Bunun yanı sıra memur ve emekli maaşları ise toplu sözleşmelerde belirtilen oranlara göre artırılmaktadır ve düzenlemeler yapılmaktadır.