81 ilde market operasyonu! Marketlerdeki fiyatlar tek tek incelenecek...

Bakanlık valiliklere talimat gönderdi. Marketlerdeki fiyatlar tek tek incelenecek. Market, hal ve pazar fiyatları karşılaştırılacak, vatandaşı soyan marketlere göz açtırılmayacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2019 Güncelleme 29 Ocak 2019, 08:01
81 ilde market operasyonu! Marketlerdeki fiyatlar tek tek incelenecek...

İÇİNDEKİLER




Başkan Recep Tayyip Erdoğan
'ın "fırsatçılık, tefecilik vatana ihanettir" diyerek dikkat çektiği marketlerdeki fahiş fiyat uygulamalarına ilişkin 81 il valiliğine yazı gönderildi. Ticaret Bakanlığı'nca gönderilen yazıda marketler, pazar yerleri ve toptancı hallerinde fiyatların çok yönlü incelenmesi istendi.



Enflasyon ve faiz oranlarında görülen düşüşe karşın marketlerdeki özellikle sebze, meyve fiyatlarında düşüş yaşanmadığına yönelik şikayetlere dikkat çekilen yazıya göre, 1 Ocak itibariyle meyvesebzede alış-satış fiyatları, hal kayıt sisteminde beyan edilen fiyat ve miktar bilgileri incelenecek, aykırılık tespiti durumunda firmanın savunması alınacak.


FIRSATÇILARA GEÇİT YOK
Yazıda, sebze-meyve fiyatlarındaki ciddi artışlara yönelik şikayetlere dikkat çekildi. Haksız ticari uygulamalara yönelik yönetmeliğin 'aldatıcı ticari uygulamalar', 'girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak' bentleri kapsamında inceleme yapılması talimatı verildi. İncelemelerde, meyve-sebze fiyatlarını gösteren her tanıtım materyalinde; 1 Ocak'tan itibaren alım-satım bilgileri ile Halk Kayıt Sistemi'ne beyan edilen bilgileri esas alınıyor. Defterdarlık, belediye, hal müdürlükleri yetkilileriyle işbirliği yapılarak denetim ve inceleme sağlanacak. Firmalar Ticaret İl Müdürlüğü'ne bildirilecek.



ZAMMA HORTUM BAHANESİ
Ege ve Akdeniz bölgelerinde etkili olan fırtına ve sağanak yağış fırsatçıların yeni zam bahanesi oldu. Fırtına olduğu gerekçesiyle ellerindeki ucuz ürünleri de pahalı satan fırsatçılar vatandaşın da tepkisine yol açıyor. Pazar ve marketlerde sebze meyve fiyatları hafta sonundan itibaren yüzde 20-30 artırılmaya başlandı. Vatandaşlar, "Fırtına seralara zarar verdi ama daha o ürünler tezgahta değil ki. Tezgahtakiler eski ürünler. Onlara da hemen zam yapıldı. Bunun önüne geçilsin" dedi.

HAZAL ATEŞ