CHP'li belediyelere 5. dalga yolsuzluk soruşturmasında 22 şüpheli tutuklandı!

CHP'li belediyelere yönelik 5. dalga yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan CHP milletvekili ile 5 ilçe belediye başkanının da aralarında bulunduğu toplam 22 şüpheli tutuklandı. Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara ile Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe'nin savcılık ifadelerine ulaşıldı. CHP'li belediye başkanları bütün belge ve itiraflara rağmen tıpkı tutuklu elebaşı CHP'li Ekrem İmamoğlu gibi, "bilmiyorum" , "benim haberim olamaz" diyerek savunma yaptı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik 5. dalga yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski CHP milletvekili ile 5 ilçe belediye başkanının da aralarında bulunduğu toplam 22 şüpheli tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması, Aziz İhsan Aktaş'ın elebaşı olduğu öne sürülen suç örgütü soruşturması, Büyükçekmece Belediyesi ile Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüyle ilgili başlatılan soruşturmalar sürüyor.

Bu kapsamda emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesine getirilen 36 şüphelinin işlemleri tamamlandı.

Takvim Logo

CHP'Lİ İBB'YE YÖNELİK YOLSUZLUK SORUŞTURMASI
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas ve Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik'in tutuklanmasına karar verildi.

Görevden uzaklaştırılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın asistanı Gürkan Polat hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulandı.

KARAR YAZISINA ULAŞILDI
Erdoğdu ile 2 şüpheli hakkındaki hakimliğin kararına ulaşıldı. Hakimlik kararında, Erdoğdu, Sukas ve Erçevik'in, üzerlerine atılı "ihaleye fesat karıştırmak", "rüşvet vermek", "rüşvet almak" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlarının vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ile şüphelilerin kaçma ve saklanması şüphesi uyandıran somut olgular bulunduğu gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi.

Takvim Logo

Kararda, şüpheli Aykut Erdoğdu'nun V*** H***** isimli şirketin sözleşme tadilatı amacıyla firma yetkilileriyle görüşüp, akabinde yüklü miktarda bağış yapılacağı hususunda aracılık ettiği iddiasına yönelik Ertan Yıldız'ın ifadesi ve şahıslarla ortak baz kaydının bulunduğuna dair tespitlere yer verildi.

Şüpheli Ali Sukas'ın görevi süresince birçok ihalede usulsüzlük yaptığı ve ihalelerde kendi yararına döviz cinsi paralar aldığına ilişkin bilgiler yer alan kararda, şüpheli Veysel Erçevik'in Beylikdüzü Belediye Başkanı Danışmanlığı yaptığı sürede Adem Soytekin aracılığıyla 100 bin lira para talep ettiğine dair müşteki şüpheli Seyfi Beyaz'ın ifadeleri ve bu beyanları destekler nitelikte baz sinyal kayıtları olduğuna dair tespitlere işaret edildi.

Takvim Logo

BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİNE YÖNELİK YOLSUZLUK SORUŞTURMASINDA HASAN AKGÜN VE YARDIMCISI TUTUKLANDI
Büyükçekmece Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı tutuklanırken, şüpheli Halil Satı hakkında adli kontrol tedbiri uygulanması kararlaştırıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, yoğun inşaat bölgesi olan Büyükçekmece'de belediye başkanının yakınlarının ilçede hafriyat işlerini yönettikleri, hafriyatların kaçak alanlara dökümünü sağlayarak kazanç sağladıkları ve nüfuz kullandıklarına ilişkin tespitlere yönelik aralarında Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün ve Belediye Başkan Yardımcısı Kazancı'nın da bulunduğu 5 şüpheli hakkında başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda gözaltına alınan ve emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesine götürülen Akgün, Kazancı ve Halil Satı'nın savcılık işlemleri tamamlandı.

Savcılık, ifadeleri alınan Akgün ile Kazancı'yı "rüşvet almak" ve "icbar suretiyle irtikap" suçlarından tutuklama talebiyle, Satı'yı ise adli kontrol istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.

Hakimlik, Akgün ile Kazancı'nın tutuklanmasına karar verirken, şüpheli Halil Satı hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştırdı.

Takvim Logo

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİYLE İLGİLİ SORUŞTURMA
Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğünce 2019'daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için doğrudan temin yöntemiyle yapılan alım hakkında ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, halihazırda Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı olan, dönemin Beşiktaş Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Mehmet Mandacı, mevcut Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Can Özdemir ve Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı'nın babası İsmet Abacı'nın tutuklanmasına karar verildi.

Beşiktaş Belediyesi çalışanları Görkem Kızılkaynak, İsmail Yalçın ve Şazime Sena Çelik ile firma sahibi Hakan Ateş, "yurt dışına çıkış yasağı" ve "imza atma"yı içeren adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Takvim Logo

AZİZ İHSAN AKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜNE YÖNELİK SORUŞTURMA
Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ile eşi Celal Tekin, İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay, Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Daka, CHP PM Üyesi Baki Aydöner, Fikret Demir, Ebubekir Akın, Özer Ayık, Sırrı Küçük ve Yusuf Yadoğlu'nun tutuklanmasına karar verildi.

Takvim Logo

Şüpheliler Can Zafer Yaman, Gürkan Dölekli, Songül Demir, Bektaş Yıldız, Caner Vural, Fahri Aksoy, Fatih Yadoğlu ve Ozan İş hakkında adli kontrol tedbiri uygulanması kararlaştırıldı.

Böylece İstanbul merkezli 4 ayrı yolsuzluk soruşturmasında toplamda 22 şüpheli tutuklanırken, 14 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı.

Öte yandan, soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan 38 şüpheliden 1'inin sağlık sorunları nedeniyle emniyetten serbest bırakıldığı, 1 kişinin de çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandığı öğrenilmişti.

Takvim Logo

İBB'YE YÖNELİK SORUŞTURMADA SEVK YAZISI ORTAYA ÇIKTI
CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmaları talep edilen eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ile 3 şüpheli hakkında savcılığın sevk yazısına ulaşıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, tutuklanarak İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında "suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından yürüttüğü soruşturma devam ediyor.

Takvim Logo

Soruşturma kapsamında tutuklanmaları talep edilen eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas, Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik ve görevden uzaklaştırılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın asistanı Gürkan Polat hakkında savcılığın sevk yazısına ulaşıldı.

Sevk yazısında, Erdoğdu'nun soruşturmanın şüphelilerinden Fatih Keleş'e bağlı yapı içerisinde hareket ettiği belirtildi.

Etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren şüpheli Ertan Yıldız'ın, Erdoğdu'nun, V*** H***** adlı firmadan sözleşme tadilatına istinaden aldığı 1 milyon 200 bin doları Keleş'e verdiğine ilişkin beyanları anımsatılan yazıda, "Söz konusu sözleşmeye ilişkin yönetim kurulu kararının alındığı günün ertesinde şüpheliler Aykut Erdoğdu, Fatih Keleş ve Ertan Yıldız'ın etkin pişmanlık beyanına uygun olarak Saraçhane'de ortak birlikteliklerinin tespit edildiği ve 3 Haziran 2020'de anılan sözleşmenin imzalanması hususu dikkate alındığında, şüpheli Erdoğdu'nun sözleşme tadilatı amacıyla rüşvete aracılık yaptığını gösterir somut delillerin bulunduğu" tespitine yer verildi.

Yazıda, şüpheli Erdoğdu'nun, elebaşılığını Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı ve Fatih Keleş'in yöneticisi olduğu suç örgütünde Keleş'e bağlı olarak hareket ettiği, bu suretle üzerine atılı "suç örgütüne üye olmak" ve "rüşvet almak (aracılık etmek suretiyle)" suçlarını işlediği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi bulunduğu ifade edildi.

AĞAÇ AŞ GENEL MÜDÜRÜ ALİ SUKAS'LA İLGİLİ TESPİTLER
Şüpheli Sukas'ın, Ertan Yıldız'a bağlı yapı içerisinde hareket ettiği ifade edilen yazıda, görev yaptığı Ağaç AŞ Genel Müdürlüğü süresince ihalelerden temin ettiği rüşvet/irtikap paralarını Fatih Keleş ve Ertan Yıldız'a farklı aracılarla ilettiği ve ihalelerden veya kişilerden doğrudan kendi yararına döviz cinsi para aldığı belirtildi.

Takvim Logo

Yazıda, şüpheli Sukas'ın, eşi Berna Sukas'ın milletvekilli adaylığı döneminde birçok müteahhitten maddi menfaat temin ettiği kaydedildi.

Sukas'ın seçim kampanyası için çok sayıda araç verdiğine ilişkin beyanlar bulunduğu aktarılan sevk yazısında, "Şüphelinin, Ekrem İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütünün kurmuş olduğu 'sistem'in devamlılığı için iş adamlarından menfaat temininde bulunduğu, şahsi ihtiyaçları amacıyla birçok kez para ve araç temini yaptığına" ilişkin tespitler yer aldı.

Yazıda, şüpheli Sukas'ın, elebaşılığını Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı ve Fatih Keleş'in yöneticisi olduğu suç örgütünde, Keleş'e ve Ertan Yıldız'a bağlı olarak hareket ettiği bu suretle üzerine atılı "suç örgütüne üye olmak", "rüşvet almak" ve "kamu ihalesine fesat karıştırmak" suçlarını işlediği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi bulunduğu ifade edildi.

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI VEYSEL ERÇEVİK'LE İLGİLİ TESPİTLER
Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Erçevik'in, soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan eski Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'a bağlı yapı içerisinde hareket ettiği belirtilen yazıda, görev yaptığı Beylikdüzü Belediye Başkan Danışmanlığı süresince birçok örgüt üyesiyle ilişkisi bulunduğu ifade edildi.

Sevk yazısında, Erçevik'in, şüphelilerden Adem Soytekin'e ait "örgütün kasa evi"yle ilgili savunmalarının hayatın olağan akışına uygun olmadığı ve söz konusu savunmaların suçtan kaçmaya yönelik olduğunun değerlendirildiği belirtildi.

Takvim Logo

Erçevik'in elebaşılığını Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı ve Mehmet Murat Çalık'ın yöneticisi olduğu suç örgütünde Çalık'a bağlı olarak hareket ettiği kaydedilen yazıda, bu suretle üzerine atılı "suç örgütüne üye olmak" ve "rüşvet almak" suçlarını işlediğine ilişkin somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi bulunduğu ifade edildi.

ESKİ BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE BAŞKANI ÇALIK'IN ASİSTANI GÜRKAN POLAT'A İLİŞKİN TESPİTLER
Şüpheli Gürkan Polat'ın Çalık'a bağlı yapı içerisinde hareket ettiği kaydedilen yazıda, görev yaptığı Beylikdüzü Belediye Başkanı Asistanlığı süresince birçok örgüt üyesiyle ilişkisi bulunduğu belirtildi.

Yazıda, Veysel Erçevik'in kullandığını beyan ettiği, Adem Soytekin'e ait Botanika İstanbul D62'de bulunan ofiste yapılan aramada içi boş, büyük bir kasa bulunduğu ve adresin yakın zamanda boşaltıldığının değerlendirildiği ifade edildi.

Söz konusu yere ilişkin herhangi bir kira sözleşmesinin yer almadığı aktarılan yazıda, aidat ödemelerinin ise Çalık'ın yanında çalışan şüpheli tarafından yapıldığı ve amacının, örgütün kasa evi (güvenli ev) olarak değerlendirilen evin gizliliğini sağlamak olduğu tespitine yer verildi.

Sevk yazısında, Polat'ın söz konusu yere ilişkin savunmalarının hayatın olağan akışına aykırı ve suçtan kurtulmaya yönelik olduğu belirtilerek, şüphelinin emniyet ve savcılık aşamalarında verdiği beyanlarda çelişkiler bulunduğu kaydedildi.

Şüphelinin, elebaşılığını Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı ve Mehmet Murat Çalık'ın yöneticisi olduğu suç örgütünde, Çalık'a bağlı hareket ettiği belirtilen yazıda, üzerine atılı "suç örgütüne üye olmak" ve "rüşvet almak" suçlarını işlediğine dair, somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi bulunduğu belirtildi.

Yazıda, şüphelilerin üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti ile mevcut delil durumu dolayısıyla tutuklanmaları talep edildi.

Takvim Logo

SAVCILIK İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI
Gözaltına alınan Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara ile Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe'nin savcılık ifadelerine ulaşıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Aktaş'ın elebaşı olduğu iddia edilen suç örgütüne yönelik başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Avcılar Belediye Başkanı Çaykara ile Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Bahçetepe'nin savcılık ifadelerine ulaşıldı.

Çaykara ifadesinde, Aktaş'ın beyanlarında geçen hususları kabul etmediğini söyledi.

Soruşturmaya konu şirketlerin hiçbirini tanımadığını savunan Çaykara, "Aynı zamanda herhangi bir bağlantım ve iştirakim kesinlikle yoktur. Kimseden bir para talebim olmamıştır. Yapıldığı iddia edilen para taleplerinin kesinlikle benimle bir alakası bulunmamaktadır. Benim dışımda gelişen olaylardır." dedi.

Çaykara, Aktaş'ın, "Avcılar Belediyesine 16 aracın verildiği"ne ilişkin iddialarıyla ilgili, "Adaylık sürecimde çok yoğun bir çalışma içerisinde bulundum. Bununla birlikte zaten Avcılar'da parti olarak çok güçlü olmamız bir arada değerlendirildiğinde benim, partimin ya da seçim çalışmalarının bu tür araçlara kesinlikle ihtiyacı yoktur.'' diye konuştu.

Takvim Logo

Gizlediği ve sakladığı hiçbir şey olmadığını öne süren Çaykara, tüm bildiklerini bütün samimiyetiyle anlattığını söyledi.

ARAÇLARI KİMİN KULLANDIĞINI BİLMİYORUM AMA KABUL ETMİYORUM
Üçüncü kişiler tarafından iddia edilen olaylarla ilgisi olmadığını savunan Çaykara, "İddiaların hiçbirisini kesinlikle kabul etmiyorum. Belediye başkan adayı olarak seçim döneminde sabahın ilk ışıklarında başlayan çalışmalarım, her gün gece yarısı sona erdi. Bu yoğun saha temposu içinde broşür, afiş, araç, bayrak gibi teknik kampanya unsurlarını bireysel olarak yürütmem fiilin mümkün değildir. Seçim kampanyasında Avcılar'da 70-80 araç sahadaydı. Araçlar hangi sokakta çalıştı, kim kullandı, broşürü kim dağıttı, bayrağı kaç genç astı, bunları takip etmem mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Çaykara, seçim sürecinde nakdi bağış kabul etmediğini söyleyerek "Zaten Avcılar Belediyesi partimizin kalesi olup, bu yüksek bütçede bir seçim çalışması yürütme ihtiyacı bulunmamaktadır. Biz seçim çalışmasını, parti örgütü ve gönül veren binlerce partili vatandaşımızla birlikte alın terimizle, emeğimizle yaptık. Bunların hepsi emeğimizi karalamaya yönelik iftiralardır. Kaldı ki söz konusu iddia tarafıma bile yöneltilmemektedir. Muhatabı olmadığım bir suçlamadan dolayı günlerdir gözaltında tutuluyorum. Broşürle, araçla, bayrakla değil halkla ilgilendim." savunmasını yaptı.

Takvim Logo

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANI BAHÇETEPE'NİN İFADESİ
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Bahçetepe ise örgüt elebaşı Aziz İhsan Aktaş'ı tanımadığını öne sürdü.

2019'da CHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı olarak göreve başladığını anlatan Bahçetepe, "Herhangi bir belediyeden değil, bizzat CHP Genel Merkezinden ilçe başkanlıklarına araç tahsisi yapılır. Bu tahsis lojistik destek amacıyladır. Aktaş'ın kardeşine ait olduğu tespit edilen 06 CMM 944 plaka sayılı, beyaz renkli Renault marka araç şahsıma değil, başında bulunduğum ilçe başkanlığına tahsisen verilmiştir." dedi.

Bahçetepe, aracın ne kadar süre ilçe başkanlığında kaldığını bilmediğini belirterek "Bu araç maske ya da tekerlekli sandalye gibi yardımlarda kullanılmıştır. Şahsıma ait değil kamu hizmetinde faaliyette bulunulmuştur. Bu araç pandemi döneminde kullanılmış, zaman zaman bizim ilçemize gelip, tekrar parti koordinasyonuna gitmişliği olmuştur. Ocak 2024'te Gaziosmanpaşa Belediye Başkan adaylığım açıklandıktan sonra hem araçla hem de ilçe başkanlığıyla bir alakam kalmamıştır." diye konuştu.


BAHÇETEPE 300 BİN DOLAR ALDI MI?
Yerel seçimlerin ardından 5 Nisan 2024'te mazbatasını alarak belediye başkanlığına atandığını söyleyen Bahçetepe, "Partim adına oturmuş olduğum başkanlık koltuğunda birçok STK, esnaf ya da tüzel kişileri temsilen şahıslarla görüşme gerçekleştirdim. Özer Ayık'ı (şüpheli) yine bu kapsamdaki görüşmelerim sırasında tanıdım. Kendisiyle iki kere belediye binasında görüştüm. Kendisini bir akaryakıt firmasının yöneticisi olarak bilirim. Tarafıma 300 bin dolar verdiği iddiası gerçek dışıdır." savunmasını yaptı. Bahçetepe, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

Takvim Logo

PİŞMANLIKTAN FAYDALANMADI
Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, emniyetteki ifadesinde etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyip istemediği sorulması üzerine, "Hayır istemiyorum çünkü suç işlediğimi düşünmüyorum." dedi.

Çaykara, Avcılar Belediyesindeki ihale süreçleri, ihale alan firmalara hak ediş bedellerinin ödemesinin ne şekilde yapıldığı, bu süreçlerde kendisine bilgi verilip verilmediği ya da kendisinin ihale alan firmaların yöneticileriyle görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmediği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"İhale süreçleri ile alakalı benim herhangi bir müdahalem söz konusu değildir, bununla ilgili Kamu İhale Kanunu uyarınca ilgili müdürlükler tarafından yapılır, ödemeler gerçekleşirken tarafıma herhangi bir bilgi verilmez. Hak edişler oldukça işin gerçekleşme sırasına göre ödemeler ilgili birimce yapılır. Yüklenici firmalar ile kesinlikle bir görüşme sağlamam ve sağlamadım, herhangi bir görüşme sağlaması içinde herhangi birini yönlendirmedim."

Takvim Logo

Örgüt elebaşı Aziz İhsan Aktaş'ın 11 Mayıs'ta etkin pişmanlık kapsamında verdiği ifadesi şüpheli Çaykara'ya okundu.

Soruşturma dosyasına eklenen bilgi ve belgelere göre, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı'nın, Aktaş'ın kardeşlerinden ve akrabalarından Beşiktaş Belediyesinde birikmiş hak ediş ödemelerini alabilmeleri karşılığında, Çaykara'nın seçim çalışmalarında 5 milyon 500 bin lira para ve araç talep ettiği, bu kapsamda incelenen ihalelerde Aktaş'ın kardeşleri ve akrabalarının Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen ihaleleri "Barka", "Bilginay" ve "İldeniz" firmalarıyla kazandığının anlaşıldığı, Çaykara'ya aktarıldı.

Çaykara'ya, örgüt elebaşı Aziz İhsan Aktaş'ın Avcılar Belediyesine 16 aracın verildiğini söylediği, söz konusu araçların 1-31 Mart 2024 arasında PTS kayıtları incelendiği, araçların Avcılar Bölgesinde kayıtlarının olduğunun belirlendiği, HTS kayıtlarında ise Alican Abacı'nın Aziz İhsan Aktaş, Akın Kumanlı, Utku Caner Çaykara, Erhan Daka ile irtibatlı olduğunun tespit edildiği de söylendi.

Takvim Logo

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Söz konusu eylem ve kişilerle ilgili detaylı bilgi vermesi istenen Çaykara, şu ifadeyi verdi:

"Öncelikle şunu belirtmek isterim. İsmi geçen şahıslardan Alican Abacı ve Erhan Daka isimli şahısların dışında hiçbirini tanımıyorum, ikincisi olarak bahsi geçen şirketlerin hiçbirini tanımam, herhangi bir bağım bağlantım yoktur, iddia edilen konularla bir bilgi sahibi değilim. Para talep edilip edilmediğine dair herhangi bir bilgim yoktur, konunun herhangi bir tarafı değilim. Tarafıma teslim edilen bir para yoktur, seçim çalışmaları neticesinde herhangi bir araç teslimi sağlanmamıştır. Diğer soru olan kısımdaki Aziz İhsan Aktaş, Akın Kumanlı, Yusuf Akın isimli kişileri tanımıyorum. Soru ile ilgili ilgim yoktur, son soruda belirtilen iddialar ile ilgili olarak bilgim dahilinde herhangi bir para transferi yoktur ve araç teslimi olmamıştır."

Soruşturma kapsamında el konulan cep telefonu ve laptoplarının şifresini vermek istemeyen Çaykara'ya, "Cep telefonu şifrenizi vermeme sebebiniz nedir? Şu anda cep telefonu ve varsa sim kart şifrenizi beyan etmek istiyor musunuz?" sorusu yöneltildi.

Şüpheli Çaykara, iki telefonundan birine ait sim kart şifresini verdiğini diğerini ise o an hatırlamadığı için söyleyemediğini dile getirerek, sorgusunda şifresini söyledi.

Takvim Logo

CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI VE VEKİLLER GÖZALTINA ALINMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 4 ayrı yolsuzluk soruşturması kapsamında 31 Mayıs'ta düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar ve Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin'in de aralarında bulunduğu 33 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerden daha sonra 5 zanlı daha yakalanmış, 3'ünün cezaevinde, 3'ünün ise yurt dışında olduğu belirlenmişti. Ekiplerin firari durumdaki zanlıları yakalamaya yönelik çalışmaları sürüyor.

Takvim Logo

KİM HANGİ SORUŞTURMA KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 4 ayrı yolsuzluk soruşturmasında aralarında eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu ve 5 ilçe belediye başkanının da bulunduğu kişi hakkında 31 Mayıs'ta gözaltı kararı verildi.

AKTAŞ İTİRAFÇI OLDU 5.DALGA GELDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Aziz İhsan Aktaş'ın elebaşı olduğu öne sürülen suç örgütüne yönelik soruşturmada, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen Aktaş, 30 Nisan ve 11 Mayıs'ta ek ifade verdi.

Aktaş, ifadesinde başta Beşiktaş Belediyesi olmak üzere ihale aldığı belediyelerin maddi menfaat karşılığında hak ediş ödemelerini yaptıklarını belirtti.

Takvim Logo

Belediye başkan ve yardımcılarına para vermek, onlara ait taşınmaz ve araçları değerinden yüksek bedellerle almak zorunda kaldığını anlatan Aktaş, 2024 yerel seçimlerinde belediye başkan adaylarının seçim çalışmalarında kullanılmak üzere para ve araç vermeye zorlandığını kaydetti.

Savcılık, Aktaş'ın maddi menfaat sağlayan siyasiler, belediye başkan ve yardımcıları ile bu kişilerle irtibatlı şahıslar hakkında verdiği ifadenin ardından yaptığı tespitlerde aralarında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş ve Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Daka' nın da aralarında bulunduğu 27 şüpheli hakkında "rüşvet alma", "rüşvet verme", "irtikap" ve "ihaleye fesat karıştırma"dan gözaltı kararı verdi.

Takvim Logo

BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİNE YÖNELİK SORUŞTURMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Büyükçekmece Belediyesiyle ilgili soruşturma kapsamında belediye başkan ve görevlilerinin ilçede inşaat yapan firmalardan inşaat ruhsatı ve iskan izni sürecinde villa, daire ya da Büyükçekmece Basketbol Takımı'na sözde bağışta bulunmaya, sponsor olmaya zorladıkları, talepleri kabul etmeyen iş sahiplerine inşaat ve iskan izni vermedikleri ve bazı iş sahiplerinin maruz kaldıkları baskı neticesinde belediye görevlilerinin taleplerini kabul etmek zorunda kaldıkları belirlendi.

Takvim Logo

Yoğun inşaat bölgesi olan Büyükçekmece'de belediye başkanının yakınlarının ilçede hafriyat işlerini yönettikleri, hafriyatların kaçak alanlara dökümünü sağlayarak kazanç sağladıkları ve nüfuz kullandıklarına ilişkin tespitlere yönelik aralarında Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı'nın da bulunduğu 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Takvim Logo

İBB'YE YÖNELİK YOLSUZLUK SORUŞTURMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında "suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'nun İSTAÇ içinde rüşvete aracılık ettiğine ilişkin tespitler yapıldı.

Takvim Logo

Soruşturmada Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas'ın iş yapan kişi ve firmalardan para, araç talep ettiği, İBB'nin üst yönetiminin talimatıyla "komisyon" adı altında para istediği belirlendi.

Takvim Logo

Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik'in bölgede inşaat yapan müteahhitten iskan izni verilmesi karşılığında maddi menfaat sağladığı da tespit edildi.

Bu tespitlerin ardından soruşturmada 3 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Takvim Logo

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNE YÖNELİK SORUŞTURMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğünün 2019 yılındaki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için doğrudan temin yöntemiyle yapılan alım hakkında ihbar üzerine soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı, halihazırda Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı olan, dönemin Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Mehmet Mandacı ile mevcut Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Can Özdemir' in işi alma yeterliliği olmayan paravan firma üzerine işi aldıkları ve birtakım usulsüz işlemlerde bulunarak kamuyu zarara uğrattıklarına ilişkin tespitler yapıldı.

Takvim Logo

Tespitler üzerine aralarında Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mandacı, Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Can Özdemir'in de bulunduğu ikisi tutuklu 11 şüpheliden 9'u hakkında "kamu kurum kuruluşları zararına dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından gözaltı kararı verildi.

Takvim Logo

Ayrıca soruşturmadaki 2 şüphelinin tutuklu olduğu belirlendi.

Takvim Logo

FOTOĞRAFLAR: AJANSLAR