‘Tarihimizin en büyük projesi’

Enerji Bakanı Berat Albayrak, santral sayesinde 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceğimizi açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2018 Güncelleme 04 Nisan 2018, 02:31
‘Tarihimizin en büyük projesi’

İÇİNDEKİLER

Temel atma töreninde konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS), Türkiye'de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacağını belirterek, "İklim ve mevsim koşullarına bağlı olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceğiz. Bunu sıfır emisyonla yani çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştireceğiz" dedi. Akkuyu NGS temel atma töreninin Türkiye için bir gurur töreni olduğunu vurgulayan Albayrak, 63 yıllık rüyanın gerçeğe dönüştüğünü dile getirdi. Albayrak, proje için Rusya ve Türkiye arasında hükümetler arası anlaşmanın 2010'da imzalandığını hatırlatarak, "20 milyar dolar maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesi" diye konuştu.

REKOR ÜSTÜNE REKOR
TEMELİ atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi büyüklüğü ile de rekorlara sahne olacak.

EN YOĞUN ZAMANDA 12 BİN PERSONEL ÇALIŞACAK: İnşaat aşamasında bin 700 Rus personel, 6 bin 200 de Türk personel çalışacak. En yoğun zamanda 12 bin personel görev yapacak.

80 ŞİRKET DAHİL OLACAK: 4 üniteden oluşacak santralde ünite başına toplamda 80 bin parça ve ekipman kullanılacak. Projeye dahil olan yerli ve yabancı toplam şirket sayısı 80'i bulacak.

MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR: Projenin yaklaşık maliyeti 20 milyar dolar. İnşaat çalışmalarında 3 milyon 200 bin metreküp beton dökülecek. Bu beton miktarı 1 metre yükseklik ve 1 metre genişlikte Türkiye'yi doğu-batı arası gidip gelebiliyor.

447 BİN TON ÇELİK KULLANILACAK: Çalışmalar kapsamında 477 bin ton çelik kullanılacak. Kullanılacak demir ile dünyanın çevresini bir kere dolanmak mümkün.

7 BİN 100 KONUTA EŞDEĞER KAPALI ALAN: Çalışmaların yapılacağı toplam kapalı alan hacmi 2 milyon metreküp. Bu miktar yaklaşık 7 bin 100 konuta eşdeğer kapalı alan yapılacağı anlamında,

250 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE BOYAMA: 1 milyon 763 bin metrekarelik özel boya kaplaması yapılacak. Bu, 250 futbol sahası büyüklüğünde boya kaplaması anlamında.

AB'DE 129 NÜKLEER VAR
Dünyanın elektrik talebinin yaklaşık yüzde 11'i nükleerden karşılanırken, halihazırda Avrupa Birliği üyesi 14 ülkede 129 nükleer santral bulunuyor. Bu santraller AB'de elektrik talebinin yüzde 25'ini karşılıyor. ABD, Fransa, İngiltere, Japonya, Rusya, Çin, Güney Kore gibi gelişmiş ülkelerde nükleer santral var.