Yeni fikirlere 500 milyon TL

4 gün sürecek Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası, dün başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘500 milyon liralık bir kaynağı yeni fikirlere aktaracağız’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Aralık 2017 Güncelleme 07 Aralık 2017, 00:00
Yeni fikirlere 500 milyon TL

İÇİNDEKİLER

İstanbul'u uluslararası bir girişimcilik merkezi haline getirerek girişimciliğin bütün paydaşlarını buluşturmayı hedefleyen Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası, dün başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ICC-İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği etkinlik 4 gün sürecek. Etkinlik boyunca yerli ve yabancı konuşmacılar, 19 konferans ile 36 panelde konuşma yapacak.

GİRİŞİMCİLİK DNA'MIZDA
Organizasyonda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, girişimcilik ve inovasyonun refahın ana motoru olduğunu belirterek, "Türkiye'nin belki girişimcilik ekosistemi çok güçlü değil ama girişimcilik kültürü çok güçlü. Nereden bakarsanız bakın bizim DNA'mızda girişimcilik var" dedi. Sundukları destek ve teşviklere ilişkin bilgi veren Şimşek, "Avrupa'da melek yatırımcılıkta 5'inci sıraya yükseldik. Ben inanıyorum ki Türkiye ilk 3'e de girecek. Hazine olarak biz 500 milyon liralık bir kaynağı fonların fonuna, gelecek vaad eden start-up'lara, teknoloji firmalarına, fikirlere yatırım yapsın diye aktaracağız. Talep bekliyoruz. Sadece ve sadece bu fikirler ve ürünler ticarileşsin diye vereceğiz" dedi. Şimşek, Türkiye'nin Global İnovasyon Endeksi'nde kötü bir yerde olmadığını anlatarak, şunları söyledi: "Türkiye zor bir coğrafyada yaşıyor. Birçok iç ve dış şokla karşı karşıya kaldı. Dış şoklara rağmen Türkiye büyüdü. Türkiye'nin algısı ile gerçeği arasında bir fark oluştu. Biz hem realiteyi hem de algıyı güçlendirmek için reformlar yapacağız."

ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRİN
■ TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, teknolojik değişim ve dönüşümün günümüzde çok daha hızlı olduğunu belirtti. Büyükekşi, "Çok çalışarak, okuyarak, inceleyerek, merak ederek eşikleri yakalayacağız. 2000 yılına gelindiğinde dünyada icat edilecek her şey icat edildi diyenler, bugünleri hayal dahi edemedi. Gençlerden beklentimiz net; eski köye yeni adet getirmeniz. İhtiyacımız olan tek şey; hayal gücü. Burada bir kişiye bile ilham olabilirsek bize yeter" dedi.

OY UNUN KURALLARI DEĞİŞİYOR
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, TEB'in yerli dijital bankacılık teknolojisini İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nda anlattı. 6 yıldır stratejik partner olarak İnovasyon Haftası'na destek verdiklerini hatırlatan Leblebici, "Dünya genelinde, dijitalleşmenin ve teknolojinin merkezinde durduğu büyük bir dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Giderek daha çok sayıda insan ve cihaz birbirine bağlanıyor. Pek çok sektörde iş yapış modelleri, organizasyon yapıları, hizmet modelleri bu dijital dönüşümden nasibini alıyor" dedi. Bankacılığın da bu dönüşümün merkezinde duran sektörler arasında olduğunu ifade eden Leblebici, yapay zeka, nesnelerin interneti, robotlar, artırılmış gerçeklik, blockchain, sanal para ve dijital cüzdanlar gibi inovatif teknolojilerin gelişerek finans sektörünün önümüzdeki 5 yılında köklü değişikliklere neden olacağına dikkat çekti.

'YÖN VERECEĞİZ '
Leblebici, dijital dönüşümün beraberinde gelen yeniliklerden Fintech'lerin bankalarla birlikte finans sektörünün geleceğinde aktif rol alacağına inandıklarını ve bu dalgaya yön veren en aktif kurumlardan biri olduklarını belirtti. Dijitalleşmeyle birlikte tüm sektörlerde oyunun kurallarının yeniden belirlendiğini aktaran Leblebici, rekabetin koşullarının da değiştiğini kaydetti. Leblebici, fintech ve start-up'ların sunduğu yenilikçi ve kişiselleştirilmiş çözümlerin dijital dönüşüm sürecinde önemli rol oynayacağını da söyleyerek, şöyle devam etti: "Oyuna yön verebilenler bir adım öne çıkacak. Biz de TEB olarak bu dijital dönüşüm sürecine sektörde öncülük ediyor, 'oyunu değiştiren banka' olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital bankacılık kanallarımızla bu alanda sektöre yön veren 'ilk'lere imza attık. Mobil bankacılık kanalımız CEPTETEB ile de müşterilerimizin bankacılık işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yapmalarını sağlamaya devam ediyoruz.

KAZAN-KAZAN MODELİ ŞART
Geçen yıl finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan start-up'lara özel olarak TEB Fintech Future Four Programı'nı başlattıklarını hatırlatan Leblebici, "Program ile start-up'ların fikirlerini filizlendirmek için gereken finansal destek ve ticarileşme sürecinde, onlara danışmanlık desteği sunuyoruz" dedi. Leblebici, "Gelecek vizyonu bankalar ve start-up'ların birlikte çalıştıkları, kazankazan modeliyle mümkün" diye konuştu.

ŞUBELER FARKLILAŞACAK
Operasyon süreçleri ve bankacılık işlemlerinde teknolojiyi kullanırken 'insan odaklı' yaklaşımı kaybetmemek gerektiğini vurgulayan Leblebici, bu anlayışlarını TEB Pratik Şube ile ete kemiğe büründürdüklerini aktardı. Leblebici; "Dijital ve fiziki şubeyi birleştiren TEB Pratik Şube ile para çekme, yatırma, kart teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren işlemlerin yanı sıra ıslak imzanın zorunlu olduğu kredi kullanımı gibi işlemler de yapılabiliyor. Tüm dokümantasyonun cihaz üzerinden dijital olarak onaylandığı TEB Pratik Şube, aynı zamanda önemli bir operasyonel verimlilik sağlayacak. Bankacılıkta geleceğin şube modeli bu olacak" diye konuştu.