Kara kutudan kumpas çıktı!

Türkiye dahil 8 ülkeden yapılan uçuşlara elektronik cihaz yasağı getiren ABD’nin, derdi başka. ABD’li havacılık şirketleri rekabet edemeyince, CEO’lar Trump’tan yardım istedi. Ardından da yasak geldi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2017 Güncelleme 24 Mart 2017, 01:50
Kara kutudan kumpas çıktı!

İÇİNDEKİLER

ABD ve İngiltere'nin 8 ülkeye getirdiği kabin içinde elektronik cihaz bulundurma yasağının altından, ticari korku çıktı. Türk Hava Yolları'nın (THY) da aralarında bulunduğu Katar, Emirates ve Ethiad Havayolları gibi şirketlerin son 20 yılda büyük bir gelişme göstermesi, ABD'li ve Avrupalı havayolu şirketlerini rahatsız etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın kapısını çalan ABD'li havayolu şirketleri, önlem alınmasını istedi. Trump da şirketleri kırmadı, güvenlik bahanesiyle akıl almaz yasağı uygulamaya aldı. Yasaklamayla; dizüstü bilgisayarlarını kabine alamayacak olan özellikle business class yolcularının yasaklamaya dahil olmayan ABD'li havayollarına kaymaları hesaplanıyor. Sözde güvenlik nedeniyle alınan uçuş yasağının perde arkasında şu gelişmeler yaşandı:

MAYDAY THY GELİYOR
ABD Başkanı Trump, ülkesinin önde gelen havacılık şirketlerinin CEO'ları ile 9 Şubat'ta bir araya gelerek, kendilerine özellikle vergi alanında destek sözü verdi.
● Yetkililer, yabancı havayollarının ABD'de giderek artan pazar paylarının ülkede 1.5 milyon istihdamı tehlikeye attığı uyarısında bulundu.
2 Mart'ta Washington'da düzenlenen ABD Ticaret Odası Havacılık Zirvesi'nde, Körfez ülkelerinin havayolu şirketleri karşısında rekabet edemeyen ABD'li havayolları, tekrar Başkan Trump'tan destek istedi. Bu şirketlerin kendi hükümetlerinden büyük maddi yardım aldıklarını ileri süren ABD'li firmalar, Trump'tan ABD uçuşlarına kısıtlama getirmesini talep etti. Körfez ülkelerinin yanına bir de THY'nin hızlı yükselişi eklenince, ABD'li şirketlerin paniği katlandı.
● Bu toplantıdan sonra ABD ilk çelmesini, Emirates Havayolları'na attı. Geçtiğimiz hafta United Airlines çalışanı Newark Liberty Havalimanı'nda Emirates'in Dubai- Atina-Newark seferini protesto etti.

YENİ HAVALİMANI PANİĞİ
THY, 336 uçağıyla 120 ülkede 296 noktayla dünyada en fazla ülkeye sefer yapan havayolu şirketi konumunda. Emirates gibi 2003-2013 yılları arasında uçuş kilometresi olarak 4 kat büyüdü. 2016 yılında THY, art arda 6 kez 'Avrupa'nın En İyi Havayolu Şirketi', 8 kez de 'Güney Avrupa'nın En İyi Havayolu Şirketi' seçildi. Yeni havalimanı ise bu rakamları katlayacak.

NEDENİ TİCARİ KAYGI
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci: Havalimanlarında, kapılarımızda gerek polisimiz gerek gümrük muhafaza memurlarımız her türlü tedbiri alıyor. Son sistem cihazlar kullanılıyor. Bugüne kadar da tabletlerden, bilgisayarlardan bu tür bir sıkıntıya neden olacak işlemlere de doğrusu rastlamadık. Bu anlamda bir istihbarat kaydımız da mevcut değil. Bunun güvenlikten çok, özellikle THY'nin son dönemdeki gelişmeleri dikkate alındığında ticari kaygılarla yapıldığını düşünüyoruz.

ÇOK RAHATSIZ
Körfez havayollarının ABD pazarındaki varlıklarından rahatsızlık duyanların başında gelen United Havayolları'nın CEO'su Oscar Munoz, 2 Mart'taki toplantıda, ABD hükümetini Körfez havayollarına karşı bir an önce harekete geçmeye çağırmıştı. Munoz, "Bunlar havayolu değil, ülkelerinin uluslararası marka araçları" değerlendirmesini yapmıştı.

W.POST:GÜVENLİK BAHANE
Washıngton Post ve Financial Times gazeteleri, ABD'nin getirdiği yasağın mali kaygılardan kaynaklanıyor olabileceğini yazdı. Washington Post'un haberinde, "Yasak güvenlikle ilgili olmayabilir. Hedef alınan tüm havayolu şirketleri, özellikle business ve first class satışlarda büyük kayıp yaşayacak" denildi.

İNGİLİZLER DE ARANDI
Yasak, ABD'ye yapılan uçuşların ardından, dün de İngiltere'ye gerçekleştirilen uçuşlarda başlatıldı. İngiliz havayolu şirketi British Airways'in İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkan uçağında yasak uygulandı.

TURiZME DARBE VURABiLiR
Yasak, İstanbul turizmini de olumsuz etkileyebilir. 2016 yılında toplam 62.7 milyon yolcunun 21 milyonu transit yolcudan oluşurken, yasak kararı İstanbul'u gezen transit yolcu sayısını da vuracak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre; geçtiğimiz yıl Türkiye'yi günübirlik ziyaret edenlerin sayısı 615 bin olurken, birçok transit yolcu İstanbul'u gezerek gidecekleri yere uçuyorlar. Transit yolcuların bir kısmı da özel tur programlarına katılıyor. THY, transit yolcuların İstanbul'u gezmesi için özel bilet kampanyaları düzenliyor.