Esnaf kasasını değiştiriyor

Türkiye yeni nesil yazar kasa uygulamalarını kullanmaya başladı. Kasa ve POS cihazının birleşmesinden sonra, sıra sabit yazar kasaya geldi. Test çalışmaları başlatıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2014 Güncelleme 30 Eylül 2014, 00:00
Esnaf kasasını değiştiriyor

İÇİNDEKİLER

Tarihler 1 Ekim 2013'ü gösterdiğinde Türkiye'de ticari hayatta yepyeni bir dönem başladı. 2.5 milyon esnafımızın yazar kasa sistemlerinin çağdaş bir yapıya kavuşturulması için ilk adım atıldı. Bu tarihte ilk olarak yazar kasa ile POS cihazları birleştirildi. Böylece her 2 cihazda yapılan işlemler tek bir cihazın bünyesine alındı, maliyetler düşürüldü, israf azaltıldı. Bu uygulamanın başlamasının ardından 1 yıl geçti ve esnafımız yeniliğe büyük ilgi gösterdi. Sisteme entegre olan işyerleri maliyetlerini azaltırken, iş yükünden de kurtuldu. Bu arada her bankanın ayrı ayrı POS cihazını taşımak yerine, tek cihazla hizmet imkanı getirildi. Ayrı ayrı fiş sistemi kalktı ve tek fişle sorun çözüldü. Böylece israf da önlenmiş oldu.

DAHA AZ MALİYET
Sistemin esnaf kadar, devlete de katkısı büyük oldu. Bu sayede kayıtdışılık ile mücadele daha etkin hale gelirken, yapılan işlemlerin takibi de daha az maliyetle yapılmaya başlandı. Yeni nesil yazar kasa POS cihazlarıyla mali bilgiler merkezden eş zamanlı takip edilebiliyor. Daha önceden bankalara ait olan POS'ların mülkiyeti de sistem sayesinde mükelleflere geçiyor. Böylece kullanıcılar çok sayıda bankanın POS cihazını kullanmak yerine, sadece tek bir cihaz kullanır hale geldi. Ayrıca tek bir fiş verme özelliği de hem müşteriye hem satıcıya önemli kolaylık getiriyor. Yeni nesil cihazlar artık yazar kasadan öte, bilgisayar özelliklerine sahip. Böylece hem yazar kasa olarak kullanılan cihazlar aynı zamanda işletme operasyonlarını da takip imkanı veriyor. Yani cihaz sayesinde sipariş alınıp verilebiliyor, masa açılabiliyor.

SIRADA SABiT YAZAR KASA VAR
Mobil yazar kasa POS cihazlarından sonra, sıra sabit yeni nesil yazar kasalara geldi. Bunun için test çalışmaları da başlatıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl yeni nesil ödeme kaydedici cihaz uygulamasını başlattıklarını, bu sayede mali bilgileri merkezden anında takip ettiklerini belirtti.

2016'YA KADAR
Bakan Şimşek,
şunları kaydetti: "Mükelleflerin bu cihazlar için bankalara olan bağımlılıklarını azalttık. Mükellefler daha önce ödeme kaydedici cihazlar için birçok banka POS'unu ayrı ayrı kullanırken; EFT-POS özellikli yeni nesil cihazların kullanılmaya başlanmasıyla banka POS'ları ile söz konusu cihazlar birleştirildi ve mükellef tarafından kullanılan cihaz sayısı teke düştü. Böylece işletmelerdeki banka POS'u kalabalığı ortadan kalktı, mükelleflerin her bir POS için bankalarla ayrı ayrı görüşme zorunluluğu da bitti. Mükelleflerin bir satış için müşterilerine cihazdan tek bir fiş verme uygulaması 1 Ağustos 2014 itibariyle yürürlüğe girdi." Halk arasında sabit yazar kasa olarak bilinen mevzuatta ise basit ve bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar olarak tanımlanan cihazlara 1 Ocak 2016'ya kadar geçilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: "Şimdi sıra bu yazar kasalara geldi. Yeni nesil sabit yazar kasaların TÜBİTAK ve TSE'de başlatılan test süreçleri de tamamlanmak üzere. Mükellefler, yakın bir zaman içinde dönüşüm için çalışmalarını başlatabilir. Mükelleflere, diledikleri firmalardan cihaz almak suretiyle dönüşümü yerine getirmeleri
hususunda imkanlar sağlanacak."

VERA DELTA'DAN YENİ KAMPANYA
YENİ nesil yazar kasa POS piyasasının öncülerinden VERA Delta'nın esnafa özel kampanyaları hız kesmeden devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre; VERA'yı 1 Kasım'a kadar satın alacak işletmeler, cihaza KDV hariç bin 83 TL ödeyerek sahip olacak. Ayrıca mükellefler satın alırken, anlaşmalı bankalardan birinin uygulamasını yükletmesi halinde ise indirim kazanacak ve KDV hariç 990 TL ödeyerek yeni nesil yazar kasaya sahip olacak. VERA Delta'yı, hem masaüstü, hem de mobil olarak kullanmak mümkün. Çekmecesi ücretsiz olan VERA Delta, 40 milyon satır imkanı veriyor. Böylece işlem hacminin yüksek olduğu işletmelerde kısa süreli ekstra EKÜ maliyetlerinin en aza indiği belirtildi. 20 yıl olan mali hafızası ile de dikkat çeken VERA Delta'yı kullanan işletmelerin, bu sayede yazar kasa mali hafızalarını sık sık değiştirmek zorunda kalmayarak tasarruf ettiği kaydedildi. Cihazın PLU (Ürün Fiyat Hafızası) kapasitesinin 100 bin adet olduğu da vurgulandı.