Milyonların gözü torba yasada

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Temmuz 2014 Güncelleme 08 Temmuz 2014, 01:33
Milyonların gözü torba yasada

İÇİNDEKİLER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasını da içeren torba yasa tasarısı görüşülüyor. Tasarının borçlarla ilgili kısmındaki eksiklikler, verilen önergelerle gideriliyor. Vergi ve SGK borçlarına belediye borçları, muayene ücretleri gibi konular da eklendi.
Torba yasa tasarısının sosyal güvenlik boyutunda da büyük yenilikler olacak. En önemlisi, anneler arasındaki ayrım kaldırılacak ve borçlanma 3 çocuğa çıkacak.
Taşeron işçiye önemli haklar gelecek.
İşte bu noktada da aynen borçların genişletilmesi gibi bazı eklemelere ihtiyaç var.
En azından bu yönde talepler var.
Anneler arasındaki eşitsizlik giderildi ama burada kadın-erkek ayrımı kaldırılmadı. O yüzden mutlak surette erkeklerin askerliklerinde olduğu gibi, kadınların da sigortadan önceki doğumları borçlanabilmesi sağlanmalı.
Burada belki bazı sınırlar konulabilir ama bu hak annelere tanınmalı.

TALEPLER VAR

Yaşını, yılını tamamlamış ama primi eksik binlerce yaşlı vatandaş emekli olamıyor.
Bunlara, belki belli bir yaş sınır tutularak (60 gibi) toplu ödeme ile emeklilik hakkı verilmeli.
Yine binlerce esnafın bir derdi var. O da yıllarca vergi kaydı olup, Bağ-Kur'a uygun bir iş yapmalarına rağmen yani dükkan açmalarına, şirket ortağı olmalarına rağmen Bağ-Kur kayıtlarını yaptırmamışlar. Bu vatandaşlar için de bu yıllarını borçlanabilecekleri ve emeklilikten saydırabilecekleri bir imkan verilmeli. Taşeron işçilerin ise kafası karışık.
Ortada Yargıtay kararları var, muvazaa hükümleri var ama kadro yok. Bunların mutlak surette yasada açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Bu arada KPSS'ye girip memurluk bekleyenlerin de hakkının yenmemesi lazım.

KPDK GÜNDEMİ

Bu arada Kamu Personel Danışma Kurulu'nda (KPDK) gündeme gelip konuşulan konular da unutulmamalı. Memurun disiplin affı beklentisi, derece isteği ve ek gösterge talepleri gündeme alınmalı.
Aynı şekilde işçi kadrosundaki üniversite mezunlarının memur olma istekleri var. Yine 4C'liler yıllardır kadro bekliyor.
Akademisyenler ise zam istiyor. Öte yandan adliye personelinin mesai isteği, memurların gece nöbet yasağı, emeklilikte kıdemin 35 yıla çıkması gibi konular da yasaya girmesi istenen maddeler...

TAKVİM'DEN İZLEYİN
Torba yasa ile ilgili yazı dizimiz çok büyük ilgi gördü. Vatandaşlarımızın yeni haklarını en doğru ve yalın biçimde aktarmaya çalışıyoruz. Borç yapılandırmasındaki detayları da aktarıyoruz. Dizimizde ayrıca sosyal güvenlik konularındaki torba yasaya girecek yenilikleri de bulabileceksiniz.
İzlemeye devam edin.