100 bin gizli müşteri aranıyor

Firmalar verimlilik ölçümü için gizli müşteriler tutuyor. Gizli müşteri, verilen parayla alışverişe çıkıp, denetim yapıyor. Maaşın yanında, satın aldıkları da kendisinin oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ocak 2012 Güncelleme 01 Ocak 2012, 00:00
100 bin gizli müşteri aranıyor

İÇİNDEKİLER

Alışverişi seven ev hanımları, öğrenciler ve iş arayan gençler için bulunmaz bir para kazanma imkanı var. Operasyonlarını ve çalışanlarının performansını kontrol etme ihtiyacı duyan resmi ve özel şirketler, gizli müşteri yöntemini kullanıyor. Tüm dünyada uygulanan bu yöntem, ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Bunun için Türkiye'nin 81 ilinde ve 385 ilçesinde gizli müşteri olarak çalışacak her yaştan eleman aranıyor. Dünyanın 4 gizli müşteri şirketinden biri olan HS Brands, Türkiye'de de faaliyete başladı.

HERKES YAPABİLİR
1 milyondan fazla gizli müşteri ile çalışan şirket, ülkemizdeki resmi ve özel birçok kuruma hizmet vermek için eleman arayışını sürdürüyor. TAKVİM'in sorularını cevaplandıran HS Brands Türkiye Başkan Yardımcısı Aynur Bilge, geliştirdikleri sistem sayesinde firmaların gizli müşterinin ziyaretinden birkaç saat sonra sonuçları görebildiğini söyledi. Genellikle 16 yaş üstü, kadın, erkek, öğrenci, ev hanımı, işadamı, memur, ofis elemanı, her kesimden kişinin bu işi rahatlıkla yapabileceğini belirten Bilge, özellikle Trabzon, Giresun, Zonguldak, Manisa, Osmaniye, Kayseri ve Hatay'da gizli müşteriye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

DEV ŞİRKETLER KULLANIYOR
Aynur Bilge, daha çok oteller, restaurantlar, gece kulüplerinin talepte bulunduğunu, tekstil ve kozmetik mağazaları ile denizhava yolları ve benzin istasyonlarının da bu yöntemi kullandığını anlattı. Aralarında Sony, LC, Pizza Hut, Hyatt Otel, Coca Cola gibi büyük firmaların halen dünyanın birçok bölgesinde gizli müşterilerle sistemlerini kontrol ettiğini ifade eden Bilge, ülkemizde AVM'lerin de gizli müşteri istediğini ifade etti.

KAMU DA İSTİYOR
Aynur Bilge, sadece özel sektörün değil devlet kurumlarının da gizli müşterilerle çalışmalarını kontrol ettirdiğini açıkladı. Bilge, "SSK, işsizlik sigortası takibi, kaçak sigara, sahte içki ve korsan CD gibi denetlemeler yapılıyor. Türkiye için de bu tür uygulamaların yetkililerine teklifimizi sunduk" dedi.

ELEMAN TEFTİŞİ
Gizli müşteriler kimliklerini belli etmeden değişik sektörlerdeki firmalara giderek alışveriş yapıyor ya da hizmet alıyor. Bu arada gördükleri aksaklıkları veya memnuniyetlerini rapor haline getirerek firma yetkililerine iletiyor. Bu arada elemanların verimliliği de gözlenmiş oluyorlar.

AYDA 700 DOLAR KAZANÇ
Dünya çapında 1.5 milyar dolar büyüme kaydeden gizli müşteri sektöründe, ayda 600-700 dolar kazanmak mümkün. HS Brands, 5 yıl içerisinde 100 bin öğrenci ve ev hanımını iş sahibi yapmayı hedefliyor. İlk yıl içerisinde 50 bin, 5 yılda ise 100 binden fazla gizli müşteri amaçladıklarını belirten Aynur Bilge, "5 yıl içinde Türkiye'nin en büyük işverenlerinden biri oluruz" diye konuşuyor.