Saab'sız

Batan otomobil devi Saab, Koç'a 'bizi alın' teklifi yaptı. Mustafa Koç, ret gerekçesini 'İflas eden markayı niye alayım?' diye açıkladı. Bakan Ergün'den de uyarılar geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2011 Güncelleme 22 Aralık 2011, 09:35
Saab’sız

İÇİNDEKİLER

İflas başvurusu yapan İsveçli otomotiv devi Saab'ın, "Bizi alın" diyerek Türkiye'ye çağrıda bulunmasının yankısı sürüyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Saab'ın "Markayı satın almak ister misiniz?" teklifiyle kendilerini aradığını açıkladı. Koç, "Biz kendilerine kibar bir şekilde bu projeyle ilgilenmediğimizi ifade ettik. İflas etmiş bir markayı neden alalım? Zaten Ford ve Fiat ile ahenkli çalışmamız devam ediyor" diye konuştu. Kayseri'de gazetecilerle buluşan Koç, iflas etmiş bir marka yerine bir Türk arabasını convert etmenin daha mantıklı olduğunu dile getirdi. Koç, "Bizi aradıklarında kendilerine ilgimiz olmadığını ilettik. Bizim zaten 2 markayla ahenkli çalışmamız sürüyor. 'Üçüncü bir kulvar doğru olmaz' diye düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

BORÇLARINA DİKKAT!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rahmi Koç arasındaki görüşmede kendisinin de bulunduğunu bildiren Mustafa Koç, görüşmenin tamamen nezaket ziyareti olduğunu, Saab ve yerli otomobile dair bir konuşma gerçekleşmediğini kaydetti. Mustafa Koç ayrıca, 2012 yılında Türkiye'nin büyümede AB'yi geçeceğini sözlerine ekledi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün de, Saab ile Türk şirketlerin görüşmeler yaptığına yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine, bazı uyarılarda bulundu. Bakan Ergün, şunları kaydetti: "Türkiye'den de bazı kişilerin ilgileniyor olması normal. Hükümet olarak almamız gibi bir olay söz konusu değil. Almak isteyen şirketlerimizin bunu iyi incelemesi gerekli. Borçlarını ve teknoloji transferi konusunu... Buzdağının görünen ve görünmeyen yüzünün iyi incelenmesi gerekli." Ergün ayrıca, Saab'ın otomobil üretimindeki tanınırlığından çok, iflası istenen bir şirket olarak tanınmaya başlandığına dikkat çekti.

YENİ MODEL FİAT GELİYOR
Sohbet toplantısına katılan Koç Holding CEO'su Turgay Durak da, Koç Otomotiv Grubu'nun Fiat tarafında yeni bir otomobil modeli üzerine çalışmalar yaptığını ifade etti. Ford Otosan'da 4 yıl içinde 1 milyar 350 milyon dolar yatırım yapılacağını, bunun bir yılının geçmiş olduğunu söyleyen Durak, şöyle konuştu: "Bu yatırımlarla ortaya çıkacak kapasite 430 bin hafif ticari, 15 bin kamyon, 50 bin hafif ticari transit ve 15 bin motor üretimi olacak. Üretimin yüzde 70- 75'i ihracata gidecek."

3 BİN 500 KİŞİ İŞSİZ KALIR
* 1907'de kurulan uçak ve otomobil markası Saab, 1946'da üretim kararı aldı.
* 1969'da ise Saab AB ve kamyon üreticisi Scania-Vabis, Saab Scania AB adıyla birleşti.
* 1990'da Saab otomobil bölümü AB ve General Motors'un yatırımcılığında Saab Automobile AB adı altında bağımsız bir şirket olarak yapılandırıldı.
* Saab, 2010'da General Motors tarafından Swedish Automobile'e 74 milyon dolar nakit, 326 milyon dolar GM hissesi karşılığı satıldı.
* Şirketin iflası ile 3 bin 500 kişi işsiz kalacak.