Zehir saçan teşhir edilecek

Gıda teröristleri artık saklanamayacak. 13 Aralık'tan sonra halkın sağlığı ile oynayanlar açıklanacak. Vatandaşlar hakkını mahkemede arayabilecek

Tüketici bundan sonra gönül rahatlığı ile gıdaya ulaşacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'güvenilir gıda'da Avrupa Birliği kriterlerine tam uyumu sağlayacak 30 yönetmeliği 13 Aralık'ta uygulamaya koyacak. Gıda güvenliği konusunda yeni bir dönemi başlatacak olan yönetmelikle birlikte vatandaşlar, insan sağlığıyla oynayan işletmeleri doğrudan mahkemeye verebilecek, sağlıksız gıda üreten işletmeler marka isimleriyle birlikte kamuoyuna duyurulacak. Üreticiler, ürün etiketlerine 'alerjik' olup olmadığı gibi tüm bilgileri işlemekle yükümlü olacak.
İSİMLERİ AÇIKLANACAK
Gıda güvenilirliğinden hayvan sağlığına kadar önümüzdeki bir hafta içerisinde hayata geçirilecek uygulamalar şöyle olacak:
Tüm gıda işletmelerinde AB standartlarında hijyen şartları aranacak. Gıda işletmelerinde işin türüne göre, sorumlu personel çalıştırılma zorunluluğu getirilecek.
Gıdalarda taklit ve tağşiş yapanlar ile insan sağlığı ile oynayan üreticilerin isimleri, ürün, marka adı belirtmek suretiyle 13 Aralık'tan itibaren kamuoyuna duyurulacak.
HACCP sistemi ile yalnızca mevzuata uygun olan ürünler tüketiciye ulaşacak. Tüm gıdalar hammaddesine kadar izlenecek. Tüketici de marketlerde satılan ürünlerin geçmişini takip edebilecek.
Cezaların uygulanmasında il müdürleri de yetkilendirilirken, acil tedbir gerektiren durumlarda, gıda kontrolörleri imha dahil, tüm yaptırımları uygulayabilecek.
GAZETEMİZ GÜNDEME GETİRDİ
Tarım Bakanlığı birçok ürünle ilgili analizler yaptırdığını ve gıdalarda zehirli maddeler olduğunu geniş bir raporla açıklamıştı. Tanınmış markaların da ürettiği ürünlerde zehirli maddeler olduğu tespit edilmesine rağmen, bakanlık bu markaların ismini yasa gereği açıklayamamıştı. TAKVİM'in ısrarlı yayınları sonrası hazırlanan yeni düzenleme ile artık bu firmaların isimleri kamuoyuna duyurulacak.
AÇIK SÜT SATIŞI GÜNDEMDE
Bazı AB ülkelerinde olduğu gibi, marketlerde açık süt satışı uygulamasına Türkiye'de de geçilmesi için çalışma yapılıyor. Yayımlanmayı bekleyen Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği Taslağı'na göre; açık sütler, üretimden depolamaya kadar belli bir soğuklukta muhafaza edilmesi ve tüm hijyen kurallarına uyulması şartıyla raflardaki yerini alabilecek.

Burcu ÇALIK



X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.