Borçsuz hayat

Torba Yasa Meclis'ten geçti. Vatandaşın devlete olan borçlarının büyük kısmına af geldi. Faizler dışında kalan ana paralar 18 taksite bölünüp ödenebilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2011 Güncelleme 14 Şubat 2011, 00:00
Borçsuz hayat

İÇİNDEKİLER

TBMM Genel Kurulu, 'Torba Yasa Tasarısı' görüşmelerini tamamladı. Torba Tasarı, Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı. 'Temel' yasa olarak 9 bölüm halinde görüşülen düzenleme, 224 madde ve 19 geçici maddeden oluşuyor.

Düzenlemeye göre; 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri; belediyelerin beyannamelere ilişkin vergileri, su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak.

FAİZLER SİLİNECEK
Alacaklar, TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi halinde, vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek. Belediyelerin su kullanım alacakları ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi durumunda faizleri silinecek.
Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek. Vergiler, belirtilen süre ve şekilde ödenmezse oranın bir kat fazlası olarak uygulanacak gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek. Bu vergilerde indirim, mahsup ve iade olmayacak.

KARTLA ÖDEME YAPILABİLECEK
Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçlular; yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgili idarelere başvuracak.
Ödenecek tutarların ilk taksiti, yasanın Resmi Gazete'de yayım tarihini izleyen üçüncü aydan; SGK'ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti ise dördüncü aydan başlayacak. Ödemeler 2'şer aylık dönemler halinde, azami 18 eşit taksitte ödenecek.
Böylece hem vergi hem de prim borcu olanlar bir ay birini, diğer ay ötekini ödeyebilecek. İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar, borçlarını 2'şer aylık dönemler halinde 36 eşit taksitte ödeyebilecek.

Ödemeler kredi kartıyla da yapılabilecek. Ancak, bunun için Maliye Bakanlığı ve SGK'ya bağlı tahsil dairelerine yapılacak ödemelerin kanuna göre uygun görülmesi gerekecek.

PRİMLERE AF GELİYOR
Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi gibi borçlarda TEFE/ÜFE esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, gecikme cezası alacaklarından vazgeçilecek.

120 LİRAYA KADAR SİLİNECEK:
Yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarih itibarıyla tebliğ edilmemiş 120 TL'nin altında kalan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Tütün mamulü tüketimiyle ilgili idari para cezaları bu hükmün dışında tutulacak. Tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri de tahsil edilmeyecek.

ESNAFA MÜJDE
TOBB aidat borçları; esnafın üyesi olduğu odalara, odaların birlik üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların konfederasyonlara olan aidat ve katılma payı borçları; avukat ve stajyer avukatların baro kesenekleri ile staj kredisi borçlarının tamamını ödemeleri halinde faiz, gecikme faizi, gecikme zammı alınmayacak.

ALACAKLAR TAKSİTE BAĞLANACAK
YASAYLA yeniden yapılandırılan diğer alacaklar ise şöyle:
TRT'ye olan elektrik enerjisi satış bedeli payı ve bandrol ücretleri borçları,
KOSGEB alacakları, TEDAŞ veya bu şirketin hissedarı olduğu elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları,
Orman köylülerinin kredi borçları,
Vakıflara ait taşınmazların kira bedelleri,
TMO tarafından FİSKOBİRLİK'e ödenmeyen alacaklar,
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından fazla veya yersiz ödendiği tespit edilen gelir ya da aylıklara ilişkin borçlar.