Domates 10 lira

Türkiye bunu da gördü; geçen yıl Ekim ayında kilosu 75 kuruştan satılan domatesin fiyatı 10.89 liraya fırladı. Domateste oynanan oyunlar aracılara kazandırdı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ekim 2010 Güncelleme 18 Ekim 2010, 10:34
Domates 10 lira

İÇİNDEKİLER

Çiftçinin geçmiş yıllarda satamayıp tarlada çürümeye bıraktığı domates, bu yıl kıymete bindi. Çarşı-pazarda kilosu 6 liraya ulaşan ve geçen yılki 75 kuruşluk fiyatı 8'e katlanan domatesin bazı marketlerde 10.89 liradan satılması vatandaşları şaşkına çevirdi. "Domates de lüks oldu" diyen vatandaşlar, artık etiketleri yakından inceleyerek, ucuz olanı aramaya başladı. Domates fiyatlarının tarihte görülmemiş seviyeye ulaşması, artışın nedenleri konusunda da tartışma başlattı.

KAZANÇ KAPISI YAPTILAR
Ekmekte olduğu gibi domateste de çeşitli oyunlar oynandığı, fiyatın birileri tarafından bilerek artırıldığı ve aracıların cebini doldurduğu iddia ediliyor. Yazın sıcak geçmesi, bazı hastalıklar ve ekim alanlarının azlığını fırsat bilenlerin domatesi kazanç kapısı yaptığı belirtiliyor. Aracıların ve son satıcıların 'zaten pahalı' diyerek domatesi satabildiği en yüksek fiyata çıkardığı ifade ediliyor. Sektör temsilcileri de, domatesteki gelişmeleri kaygıyla izliyor.

ALTIN YILINI YAŞIYOR
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Gürbüz, "Son 25-
30 yılda domates fiyatlarında böyle bir yükselişi hatırlamıyorum" derken, Türkiye Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Burhan Er, domatesin ilk defa karaborsaya düştüğünü söyledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yaş Meyve ve Sebze Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu da, "Domates altın yılını yaşıyor, resmen karaborsada" diye konuştu. Çiftçiler domatesten aracıların büyük paralar kazandığını ifade ediyor

MENEMENİN DE FİYATI YÜKSELDİ
Zam şampiyonu olan domates, lokantacıların mönü fiyatlarında değişikliğe gitmesine neden oldu.
Adana kebabının yanında ücretsiz olarak verilen salatanın fiyatı bazı lokantalarda 1 liraya çıkarıldı. Hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında yer alan menemenin fiyatına da yüzde 20 oranında zam yapıldı. Börekçilerde mönüde ücretsiz yer alan domates söğüş kaldırıldı.

BALIĞA HASRET KALDIK
Karadeniz'den Marmara ve Ege Denizi'ne balık göçünün beklenen düzeyde olmaması fiyatların yüksek kalmasına yol açtı. Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, Marmara'da, şu anda kayda değer miktarda sadece hamsi avlandığını belirterek, "Onun da kilosu 5 liraya düşmedi" dedi.
Dalarel, Karadeniz'in soğumasının ardından, balık göçünün hız kazanacağını söyledi.