9 gün ders işlenmeyecek! YÖK'ten jet tatil kararı! 1 Nisan'da tatil bekleyen öğretmen ve öğrencilere sürpriz! Önlisans, Hazırlık 1.2.3.4. sınıflar...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde yer alan üniversitelerde eğitim gören milyonlarca öğrenci, merakla bekledikleri tatil tarihleri hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Nisan ayına girilmesiyle birlikte üniversiteler için yeni bir karar alındı. Peki, hangi tarihlerde üniversiteler tatil olacak? İşte konu hakkında merak edilenler...

Giriş Tarihi 31 Mart 2024, 11:04 Güncelleme 31 Mart 2024, 11:04
9 gün ders işlenmeyecek! YÖK’ten jet tatil kararı! 1 Nisan’da tatil bekleyen öğretmen ve öğrencilere sürpriz! Önlisans, Hazırlık 1.2.3.4. sınıflar...

İÇİNDEKİLER

YÖK'e bağlı üniversitelerde eğitim gören milyonlarca öğrenci tatil hakkında araştırma yapıyor. Nisan ayında üniversiteler için yeni karar geldi. O tarihler arasında ders işlenmeyecek. Peki, hangi tarihlerde üniversiteler tatil olacak? İşte konu hakkında merak edilenler...

ÜNİVERSİTELER 1 NİSAN'DA TATİL OLACAK MI?

Türkiye, 31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için geri sayıma başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1 Nisan Pazartesi günü okulların tatil olduğunu duyurdu.

Ancak, üniversitelerin tatil olup olmayacağına dair karar, her bir üniversitenin rektörlüklerinde alınacak.

ÜNİVERSİTELERE 9 GÜNLÜK TATİL

Okullarda ara tatil, bu yıl Ramazan Bayramı tarihlerine denk geliyor. Bu sebeple okullar bayram günü kapalı olacak. Okullarla beraber üniversitelerde tatil olacak.

Böylelikle üniversitelerde de 9 gün boyunca ders işlenmeyecek.

YÖK'DEN YENİ KARAR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye imza attı.

YÖK'ten yapılan açıklamada, yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenleri ilgilendirenler hakkında yapılan düzenlemeye göre, "Sıralamalarda ilk 400'de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlara YKS'ye girme şartı olmayacağı" ifade edildi.



Buna göre, YÖK tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400'de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecek.

Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000'de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS'ye girme zorunluluğu aranmayacak.



İlk 1000'de olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek.

İlk 1000'de yar almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.

İlk 1000'de yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS'ye girecek, ilgili programın YKS'deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak. Diğer bölümler için ise YKS'ye girme zorunluluğu olmayacak.

Yönetmelik değişikliği, başarı sıralaması şartı aranmayan programlarla ilgili kısıtlayıcı bir düzenleme getirmeyecek.

Bu alanlarda yapılacak denklik başvurularında önceden olduğu gibi ilgili yönetmelik ile usul ve esaslarda ortaya konulmuş olan standart prosedür izlenecek ve müracaatlar bireysel olarak incelenerek karar verilecek.