YKS ek tercih kimler yapabilir 2022? Kimler ek yerleştirmede tercih yapamaz? Neden ek tercih yapamıyorum?

2022 YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite kayıt işlemleri geçtiğimiz günlerde başladı. Ek tercih yapacak öğrenciler ise konu hakkında araştırmalarını hızlandırdı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 07 Eylül 2022, 09:06 Güncelleme 07 Eylül 2022, 09:06
YKS ek tercih kimler yapabilir 2022? Kimler ek yerleştirmede tercih yapamaz? Neden ek tercih yapamıyorum?

İÇİNDEKİLER

2022 YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite kayıt işlemleri geçtiğimiz günlerde başladı. 22-26 Ağustos tarihleri arasında tamamlanacak olan üniversite kayıt işlemlerinin ardından gözler YKS ek tercih işlemlerine çevrilecek. Peki 2022 YKS ek tercih neden yapamıyorum? 2022 kimler ek yerleştirmede tercih yapamaz? İşte detaylar...

YKS EK TERCİHLERİNİ KİMLER YAPABİLİR?

Ek yerleştirme tercihi yapabilmek için adayların 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) katılmış ve yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Ancak merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giren adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

YKS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabileceklerdir.

Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekmektedir.

YKS EK TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.