Yarın üniversiteler açık mı? 13 Eylül 2021 üniversiteler yüz yüze açılıyor mu? Aşı olmayanlar üniversiteye gidebilecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların 6 Eylül'de yüz yüze eğitime açılmasının ardından YÖK'e bağlı üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağı tarih merak edilmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan eçtiğimiz haftalarda fakültelerin 13 Eylül'de eğitime başlayacağını duyurmuştu. Bu kapsamda YÖK'ün son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Milyonlarca üniversite öğrencisi bavullarını hazırlamış bir şekilde, yüz yüze eğitim hakkında son gelişmeleri araştırıyor. Peki Yarın üniversiteler açık mı? 13 Eylül 2021 üniversiteler yüz yüze açılıyor mu? Aşı olmayanlar üniversiteye gidebilecek mi? İşte son gelişmeler...

Giriş Tarihi 12 Eylül 2021, 09:30 Güncelleme 12 Eylül 2021, 09:32
Yarın üniversiteler açık mı? 13 Eylül 2021 üniversiteler yüz yüze açılıyor mu? Aşı olmayanlar üniversiteye gidebilecek mi?

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz eğitim öğretim dönemini pandemi nedeniyle online geçiren üniversite öğrencileri, yeni dönemde fakültelerine dönüp dönemeyeceklerini merak ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz haftalarda üniversitelerin açılacağı tarihi duyurmuştu. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibarıyla başlayacaktır." demişti. Ancak son karar YÖK'te olduğu için YÖK Başkanı Erol Özvar'ın yaptığı açıklamalar da merak ediliyor. Özellikle şehir dışında okuyan öğrenciler hazırlıklarını sürdürürken Özvar'ın yüz yüze eğitim hakkındaki açıklamalarını araştırıyor. Peki Yarın üniversiteler açık mı? 13 Eylül 2021 üniversiteler yüz yüze açılıyor mu? Aşı olmayanlar üniversiteye gidebilecek mi?

13 EYLÜL 2021 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER YÜZ YÜZE AÇILIYOR MU?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar'ın üniversitelerde yüz yüze eğitim hakkındaki açıklamaları şöyle;

"Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır. Bununla birlikte yükseköğretim kurumlarımızla koordinasyonun sağlanabilmesi için salgının seyrine göre harmanlanmış eğitim modeli de örgün programlarda halen olduğu gibi kullanılmaya devam edebilecektir.

Özellikle uygulamalı eğitimlerin gerekli tüm tedbirler alınarak yüz yüze yapılmasının sağlanması program kazanımlarının elde edilmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Teorik derslerin ise salgının seyrine göre yüz yüze veya belirli bir oranda uzaktan öğretimle verilebileceğini hatırlatmakta yarar görmekteyim. Tabii kampüs ortamı, birden fazla birimin ve bu birimlerin öğrencilerinin akademik ve idari personelinin bir araya geldiği ve toplumdan gelen bireylerin de etkileşimde olduğu ortamlardır.

Kampüslerde eğitim faaliyetlerinin yanı sıra akademik araştırmalar, çeşitli hizmetler ve idari faaliyetler de yürütülmektedir. Dolayısıyla yükseköğretim kurumları tarafından salgının kontrolünde sadece eğitim yönünden değil faaliyet alanlarına göre de riskler belirlenmeli ve buna göre önlemler alınmalıdır"

AŞI OLMAYANLAR ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan aşı zorunluluğu ile ilgili, ''Eylülde okullarına kavuşmayı bekleyen milyonlarca öğrencilerimizin çeşitli sektörlerde işlerine dört elle sarılan vatandaşlarımızın geleceğinin bu konuda kat edilecek mesafeye bağlı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız.'' dedi.

AŞI OLMAYANLAR YURTLARDA KALABİLECEK Mİ?

YÖK Başkanı Erol Özvar yurtlarda alınması gereken önlemlere de değindi. Özvar, alınacak önlemler hakkında şunları kaydetti:

"Yüz yüze eğitime hazırlanırken akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin aşılanmalarının tamamlanmasının teşvik edilmesi, ayrıca sosyal ve ortak kullanım alanlarında alınması gereken tedbirlere riayet edilmesi son derece önemlidir.

Kampüs ve yerleşkelerde maske ve mesafe kurallarına uyulması, yurtlarda mümkünse aşılı kişilerle aşısız kişilerin ayrı yerlerde kalmasının sağlanması, aşısız bireylerin PCR takiplerinin yapılması, belirti gösterenler için izolasyon odalarının bulundurulması ve hem yurt hem de yerleşkelerde tıbbi danışmanlık verilebilmesi, dersliklerin mümkün mertebe havalandırılması, ders saatlerinin sınırlı tutulması, blok derslerin yapılmaması, mutlaka ara vererek dersliklerin havalandırılmasının sağlanması basit gibi görünen ancak salgının yayılmasını azaltmada büyük önem taşıyan önlemlerdir. Havalandırma koşulları iyi olmayan amfi ve dersliklerle laboratuvarlarda maksimum kişi sayısı ve kapasitenin aşılmaması, öğrencilerin gruplara bölünmesi de yine önemli uygulamalardır."