Tercih yapıp kayıt yaptırmayınca puan düşer mi? YKS tercih yapıp gitmezsek ne olur? Bir yükseköğretim programına yerleştirilemediniz ne demek?

YKS 2023 tercih sürecinde ''Bir yükseköğretim programına yerleştirilemediniz ne demek? Tercih yapıp gitmezsek ne olur? Tercih yapıp kayıt yaptırmayınca puan düşer mi?'' soruları sıkça araştırılıyor. İşte konuya ilişkin bilgiler...

Giriş Tarihi 19 Ağustos 2023, 21:30 Güncelleme 19 Ağustos 2023, 21:30
Tercih yapıp kayıt yaptırmayınca puan düşer mi? YKS tercih yapıp gitmezsek ne olur? Bir yükseköğretim programına yerleştirilemediniz ne demek?

İÇİNDEKİLER

YKS tercihleri 27 Temmuz - 5 Ağustos 2023 tarihleri arasında alındı. Gözler şimdi yks tercih sonuçlarında. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz bazı adaylar ''Bir yükseköğretim programına yerleştirilemediniz'' ekranıyla karşılaşacak. Peki bu ne demek? Tercih yapıp gitmezsek ne olur? Tercih yapıp kayıt yaptırmayınca puan düşer mi?

"BİR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEMEDİNİZ" NE DEMEK?

YKS tercih sonuçları sorgulama işlemi yapıldıktan sonra bu ifade ile karşılaşan adaylar bunun ne anlama geldiğini merak ediyor. Bu ifade ile karşılaşan adaylar tercih sonuçları doğrultusunda herhangi bir üniversite kazanmamış oluyor.

Ancak bu adaylar ek tercih sürecinde tekrar yerleştirme için müracaat edebiliyor. Sorunlarını çözemeyen adaylar ise 444 67 96 numarasını çevirerek ÖSYM Çağrı Merkezi'nden gerekli bilgileri edinebilir.

2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ?

ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.

Tercih yaptıktan sonra herhangi bir bölüme yerlşemediğinizde, ek tercihlerde OBP okul puanınız düşmeyeceği gibi sonraki yıllarda sınava girdiğinizde de OBP puanınızda herhangi bir düşüş gerçeleşmez.

2023 YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN?

YKS tercih sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Üniversite elektronik kayıtları ise 28-30 Ağustos 2023 günleri arasında yapılacak.

YKS ek tercih işlemlerinin de üniversite kayıt işlemlerinin ardından başlaması bekleniyor.