DGS TABAN PUANLARI, SIRALAMALARI VE KONTENJANLARI PDF LİSTESİ 2023! DGS kılavuzu ile 4 yıllık lisans geçiş bölümleri ve özel koşullar...

DGS taban puanları, sıralamaları ve kontenjanları adayların gündeminde yer alıyor. 2023 Dikey Geçiş Sınavı DGS sonuçlarının 11 Ağustos tarihinde açıklanmasının akabinde DGS 4 yıllık geçiş bölümleri, taban puanları, kontenjanları gündeme geldi. Peki DGS taban puanlar, başarı sıralamaları ve kontenjanları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? 4 yıllık hangi bölümlere geçiş yapabilirim? İşte yanıtları...

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2023, 14:41 Güncelleme 25 Ağustos 2023, 14:41
DGS TABAN PUANLARI, SIRALAMALARI VE KONTENJANLARI PDF LİSTESİ 2023! DGS kılavuzu ile 4 yıllık lisans geçiş bölümleri ve özel koşullar...

İÇİNDEKİLER

DGS sonuçlarıyla birlikte taban puanları ve kontenjanları sıkça araştırılmaya başlandı. 16 Temmuz tarihinde uygulanan Dikey Geçiş Sınavının sonuçları için ÖSYM 11 Ağustos'u işaret etmişti. Adaylar DGS sonuçlarına https://sonuc.osym.gov.tr adresinden erişim sağlayabilecek. Peki DGS taban puanları ve kontenjanları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? 4 yıllık hangi bölümlere geçiş yapabilirim? İşte DGS TABAN PUANLARI, SIRALAMALARI VE KONTENJANLARI LİSTESİ 2023! DGS 4 yıllık geçiş bölümleri!

2023 DGS TABAN PUANLARI, SIRALAMALARI VE KONTENJANLARI AÇIKLANDI MI?

DGS sonuçları 11 Ağustos'ta açıklandı. Adaylar sonuçlarına sonuc.ösym.gov.tr adresi üzerinden TC kimlik numarası ve şifre girdikten sonra ulaşabilecek.

2023 yılı DGS taban puanları ise henüz belli olmadı. Gelişmeler oldukça haberimizde yer verilecektir.

Ancak adaylar geçtiğimiz yıl açıklanan DGS taban puanlarını dikkate alarak tercih listelerini hazırlayacak. Aşağıdaki bağlantıdan 2022 yılı üniversite ve bölümlerin taban puanlarını inceleyebilirsiniz.

DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS kontenjanları ise ÖSYM tarafından yayınlanacak kılavuz ile belli olacak. DGS kılavuzunda adayların geçiş yapabilecekleri 4 yıllık lisans bölümlerinin adı, kontenjanları ile beraber özel koşulları yer alacak.

Geçtiğimiz yıl DGS tercih işlemleri 24 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında alınmıştı. Bu yılda benzer şekilde tercih işlemlerinin Ağustos ayının son haftasına kadar başlaması bekleniyor.

DGS TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundaki tablolardan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2'nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans 20 programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

DGS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NEYE GÖRE YAPILACAK?

2 yıllık eğitimlerini 4 yıla tamamlamak isteyen öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde DGS puanları büyük öneme sahip olacak. 2023 DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirmeler bilgisayarla yapılacaktır.

Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B'nin puanı aday A'dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir.

DGS GEÇİŞ BÖLÜMLERİ NELER?

Önlisans mezuniyet alanlarına göre geçiş yapılacak lisans bölümleri bulunuyor. 2 yıllıktan 4 yıllık bölümlere geçiş yapılırken bölümlerin birbirine uygunluğu ve geçiş yapacak bölümler belirlenmiş şekilde bulunuyor.

DGS geçiş bölümlerini aşağıdaki link aracılığıyla inceleyebilirsiniz.

DİKEY GEÇİŞ BÖLÜMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ