Sözleşmeli öğretmen başvurusu nasıl yapılır? MEB 20 bin sözleşmeli öğretmen atama takvimi

20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için takvim geçtiğimiz gün belli olmuştu. MEB'in yayımladığı sözleşmeli öğretmen atama takvimi bilgisine göre, başvurular bugün itibariyle başladı. 23 Kasım'a kadar alınacak başvuruların detaylarını sizler için derledik. Sözleşmeli öğretmen pozisyonunda görev almak isteyen öğretmen adayları başvuruların nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki, 20 bin sözleşmeli öğretmen başvurusun nasıl yapılır? Sözleşmeli öğretmen ataka takvimi nasıl? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 19 Kasım 2018, 13:18 Güncelleme 19 Kasım 2018, 13:30
Sözleşmeli öğretmen başvurusu nasıl yapılır? MEB 20 bin sözleşmeli öğretmen atama takvimi

İÇİNDEKİLER

Sözleşmeli öğretmen başvurusu başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla gerçekleştirilecek 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için başvurular MEB üzerinden gerçekleştiriliyor. MEB'in yayımladığı kılavuz ile birlikte, başvuru şartları ve başvuruya ilişkin detaylar da açılandı. Peki, 20 bin sözleşmeli öğretmen başvurusu nasıl yapılır? Sözleşmeli öğretmen başvuru şartları neler? Sözleşmeli öğretmen atama takvimi nasıl? İşte 20 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin merak edilen soruların yanıtı...

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Başvurular 19-23 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sınava giriş yerleri 3 Aralık'ta açıklanacak. Sözleşmeli öğretmen olabilmek için başvuru yapacak adaylar, başvurularını https://ilkatama.meb.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirebilecek. Mezuniyetleri birden fazla alana kaynak teşkil eden adaylar, sadece bir alana başvuruda bulunabilecek.

Adaylar, Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce, Rehberlik, Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliği alanları bakımından KPSSP121 puan türünden, Almanca, Arapça ve Fransızca a lanlarına KPSSP120 puan türünden, diğer alanlar bakımından ise KPSSP10 puan türünden 50 ve üzerinde puan almış olmaları kaydıyla başvurabilecek. Bu kapsamda başvurular geçerli olan KPSS puan üstünlüğü esasına göre değerlendirilecek. Birden fazla sınava (2017 ve 2018) katılan adayların, yüksek olan KPSS puanı başvuru formuna otomatik olarak yansıtılacak.

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER NELER?

* Lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesinin aslı ve ya onaylı ö rneği ya da e - devlet üzerinden aldıkları diploma belgesi,

* Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans , Pedagojik Formasyon Programı/ Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği ya da İngilizce Öğretmenliği Sertifikası programlarından birini tamamladığına ilişkin belge veya bu belgenin onaylı örneği,

* Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca verilen yüksek öğreniminin ve pedagojik formasyon belgesinin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denklik belgesi,

* Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereğince Felsefe bölümü mezunlarından 16 kred i sosyoloji, 16 kredi psikoloji; sos yoloji bölümü mezunlarından 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair b elgenin aslı veya onaylı örneği (Bu belge pedagojik formasyo n belgesi yerine kullanılamaz.),

* Adaylardan başvuruda sağlık, askerlik ve adli sicil durumlarına ilişkin belge istenmeyecek, Elektronik Başvuru Formunda beyan alınacaktır.

BAŞVURU ŞARTLARI NEER?

* 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun un 48 inci maddesinde belirtilen genel şartlar ı taşımak,

* Türk vatandaşı olmak (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için Türk vatandaşı olma şartı aranmayacaktır.),

* Mezun olunan yükseköğretim programı , Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların t espitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olmak,

* Öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar hariç olmak üzere, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programından birinin başarıyla tamamlamış olmak,

* Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yüksek öğrenimlerinin ve/ve ya pedagojik formasyon belgelerinin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denkliği kabul edilmiş olmak,

* 2017 veya 2018 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında atanacağı alan için p uan türleri (KPSSP10 ve KPSSP12 1 - KPSSP120 ) itibarıyla 50 ve üzerinde puan almış olmak, 1.7. Devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı ge rektiren bir ceza almamış olmak,

* 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak çalışmakta iken sözleşmeleri feshedilenler bakımından , başvuru tarihinin son günü itibarıyla bir yıl bekleme süresi ni tamamlamış olmak.

SÖZLÜ SINAV NASIL OLACAK?

Sözlü sınav 10-31 Aralık 2018 tarihleri arasında yapılacak.

* Sözleşmeli öğretmenlik için sözlü sınava girmek üzere yaptıkları başvuruları onaylananlardan KPSSP10 - KPSSP121 ile KPSSP120 sonucunda her alan için en yüksek puan alandan başlamak üzere alanlar bakımından belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday (Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar dâhil) yerleştirildikleri sınav merkezinde sözlü s ınava alınacaktır.

* Sözlü sınava alınacak adaylar Ek 3'te yer alan Sözleşmeli Öğretmen Sözlü Sınav Değerlendirme Formu üzerinden sözlü sınav komisyonunca değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

* Sözlü sınavda adaylar, eğ itim bilimleri ve genel kültür, b ir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü; iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti; bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı; topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri yönüyle değerlendirilecektir.

* Sözlü sınav komisyonunun sekretarya işlemleri, sınav merkezlerinin bulunduğu il millî eğitim müdürlüklerince yürütülecektir.

* Sözlü sınava katılanların sınav puanları "Sözlü Sınav Sonuç Ekranı"na işlenecek; sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanla r başarılı sayılarak sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkını elde edecektir.

* Sözlü sınava alınacak adaylar http://www.meb.gov.tr ve http://personel .meb.gov.tr adreslerinden duyurulacaktır.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

* Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alan adaylar, en fazla 20 (yirmi) eğitim kurumunu elektronik ortamda tercih edebilecektir.

* Tercihler, aynı il ve/veya farklı illerde bulunan eğitim kurumları arasından istenilen öncelikte yapılabilecektir.

* Tercihler herhangi bir il veya ilçe millî eğitim müdürlüğüne onaylatılacaktır.

* Adaylar il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünce başvuruları onaylanmadıkça tercih değişikliği yapabilecektir.

* Adaylar tercih dışı seçenek olarak; 9.5.1. "Tercih lerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istemiyorum." 9.5.2. "Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum." seçeneklerinden birini mutlaka işaretleyecektir.

* Tercihlerine atanamayan adaylardan "9.5.2." seçeneğini işaretleyenler, ilan edilen kontenjanlardan boş kalan eğitim kurumlarına bilgisayar kurasıyla atanmak üzere değerlendirmeye alınacaktır.

* Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereğince , b ilişim teknolojileri alanına atanmak üzere başvuruda bulunan adaylardan bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, matematik - bilgisayar bölümü, istatistik ve bilgisayar bilimleri, bilgisayar teknolojisi bölümü/bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri b ölümü , b ilgi teknolojileri bölümü mezunları ile yönetim bilişim sistemleri mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları dışındaki eğitim kurumlarını tercih edecektir.

ATAMALAR NASIL OLACAK?

Sözlü sınavda başarılı olanların atamaları, tercihleri de dikkate alınar ak sözlü sınav puanı üstünlüğüne göre elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.

Adayların puanlarının eşitliği hâlinde KPSS puan üstünlüğü dikkate alınacak, eşitliğin devamı hâlinde atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenecektir.

ATAMA SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen atama s onuçları, Bakanlığın http://personel .meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.