Trump Suudi Arabistan ziyaretinde Filistin’i mi tanıyacak? ABD ve İsrail basınından flaş iddia

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki ikinci döneminde Suudi Arabistan’a yapacağı ilk ziyarette Filistin’i tanıyacağı iddia edildi. ABD basını Körfez kaynaklarının Trump’ın Filistin’i tanıyacağını ve Suudi Arabistan ile ABD arasında bir dizi anlaşma yapılacağını iddia ederken İsrail gazetesi The Jerusalem Post ise iddiayı “spekülasyon” olarak nitelendirdi.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Trump Suudi Arabistan ziyaretinde Filistin’i mi tanıyacak? ABD ve İsrail basınından flaş iddia

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki ikinci döneminde Suudi Arabistan'a yapacağı ilk ziyarette Filistin'i tanıyacağı iddia edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, ReutersABD Başkanı Donald Trump, Reuters

TRUMP FİLİSTİN'İ Mİ TANIYACAK?

İsmini vermek istemeyen ve pozisyonunu açıklamak istemeyen bir Körfez diplomatik kaynağı ABD haber ajansı The Media Line'a, "Başkan Donald Trump, Filistin Devleti ve ABD'nin bunu tanıması konusunda bir bildiri yayınlayacak ve Hamas'ın varlığı olmaksızın bir Filistin devleti kurulacak." dedi.

Kaynak ayrıca, "ABD'nin Filistin Devleti'ni tanıdığına dair bir açıklama yapılması durumunda, bu Ortadoğu'daki güç dengelerini değiştirecek en önemli açıklama olacak ve daha fazla ülke İbrahim Anlaşmaları'na katılacak" dedi.

Körfez kaynağı, ekonomik anlaşmaların kesinlikle mevcut olacağını doğruladı ancak bunların birçoğunun zaten duyurulduğunu ve Körfez ülkelerinin gümrük vergilerinden muaf tutulabileceğini belirtti.

The Media Line, Takvim.com.tr Ekran GörüntüsüThe Media Line, Takvim.com.tr Ekran Görüntüsü

İSRAİL BASINI "SPEKÜLASYON" DEDİ

ABD basınından gelen iddiayı İsrail gazetesi The Jerusalem Post da yayımladı ve "Filistin devleti ve barışçıl ABD-Suudi nükleer iş birliği konusunda spekülasyonlar dönüyor" dedi.

The Jerusalem Post, Takvim.com.tr Ekran GörüntüsüThe Jerusalem Post, Takvim.com.tr Ekran Görüntüsü

İKİNCİ DÖNEM İKİNCİ ZİYARET

Suudi Arabistan, ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci döneminde Suudi Arabistan'a yapacağı ilk ziyaretin bir parçası olarak mayıs ayı ortasında bir Körfez-ABD zirvesine ev sahipliği yapacak. Bu, Trump'ın ilk döneminde 21 Mayıs 2017'de düzenlenen zirvenin ardından gerçekleşecek.

ABD İLE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA ANLAŞMA İDDİASI

Trump'ın açıklamayı planladıklarının yanı sıra zirvenin gündemi ve gerçekleşmesi beklenen anlaşmalar ve mutabakatlar da gündemin ana maddesi haline geldi. Bunlar arasında güvenlikten askeri anlaşmalara, teknoloji anlaşmalarından yapay zeka anlaşmalarına kadar pek çok konu yer alıyor.

KÖRFEZ DİPLOMATI "FİLİSTİN İLE İLGİLİ OLMASINI BEKLEMİYORUM" DEDİ

Eski bir Körfez diplomatı olan Ahmed El-İbrahim, The Media Line'a, "Filistin ile ilgili olmasını beklemiyorum. Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi ve Ürdün Kralı II. Abdullah davet edilmedi. Onlar Filistin'e en yakın iki ülke ve bu tür herhangi bir etkinlikte bulunmaları önemli olurdu." dedi.

El-İbrahim ayrıca, "Belki de 2017 Körfez-ABD zirvesinde olanlara benzer büyük anlaşmalar olacak, Suudi anlaşmaları 400 milyar dolardan fazla değere sahip olacak. BAE'nin ABD'de 1 trilyon dolardan fazla yatırım yaptığını ve Suudi Arabistan'ın 600 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını unutmayalım." Şeklinde konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

Bu açık çünkü Başkan Donald Trump, Suudi Arabistan ziyaretini tamamladıktan sonra BAE ve Katar'ı ziyaret etmeyi planlıyor. Bunlar, önemli finansal kaynaklara ve ABD'de büyük yatırımlara sahip iki önemli ekonomidir.
TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN