Tehditlere rest çekti

Rusya lideri Putin, başta ABD Başkanı Obama olmak üzere Kırım konusundaki tüm tehditleri ciddiye almadı. Rus ordusu, fiilen Kırım'daki yönetimi ele aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2014 Güncelleme 04 Mart 2014, 01:27
Tehditlere rest çekti

İÇİNDEKİLER

Rusya, Kırım konusunda sert adımlarına bir yenisini daha ekledi. G7 ülkeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD, Rusya'ya tehdit üstüne tehditler savururken, Putin'in emri ile Kırım'a giren 30 bin Rus askeri yönetimi ele aldı.

OBAMA BLÖF YAPIYOR
İddialara göre Obama, 'Ruslar'a vize yasağı, Ukrayna'daki yeni hükümete mali destek ve Rusya'nın G8'den çıkarılması' tehditlerinde bulundu. Ancak Putin'in cevabı çok net oldu: Ne Ukrayna'yı ne de Kırım'ı bırakmayız... AB ülkeleri ve NATO da, Putin'e benzer tehditlerde bulundu. Ancak Ukrayna haber ajansları dün 'Kırım düştü' başlığıyla haberler geçti. Uzman ve eski büyükelçilere göre, ABD'nin Ukrayna için Rusya ile askeri anlamda "karşı karşıya" gelme ihtimali yok gibi. Obama yönetiminin, Suriye gibi üç yıldır kan dökülen bir trajedide bile sınırlı askeri seçeneklerden dahi uzak durduğu ve Rusya ile karşı karşıya gelmek istemediği düşünüldüğünde, bunu Amerikalıların pek bilmediği "uzak ülke" Ukrayna için yapmasının neredeyse mümkün olmadığına dikkat çekildi. Rusya da bunu iyi bildiği için, AB ülkelerinin tehditlerini de ciddiye almadı.

KURTLA KUZU KONUŞAMAZ
Dünyayı yeni bir soğuk savaşa sürükleyen Ukrayna krizinde Kiev ile Moskova arasında arabulucu görevi üstlenmeyi kabul eden Yuliya Timoşenko, Kırım'daki olaylar üzerine şu anda Moskova ile görüşmenin hiçbir anlamı olmadığını söyledi. Lideri olduğu "Batkovşina" (Vatan) partisi sitesinde yazılı açıklama yapan Timoşenko, "Rusya bizi silah zoruyla kendine bağlamak istiyor. Silahların konuşmaması için ise bize verdiği ültimatom çok açık. Bizden Viktor Yanukoviç'i alıp beraberindeki hırsız çetesiyle beraber tekrar iktidar koltuğuna oturtmamız isteniyor. Bu asla olmayacak. Şu anda kuzunun kurtla konuşması anlamsız" dedi.

NEW YORK'TA PUTİN'E TEPKİ
Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesi New York'ta protesto edildi. Ukrayna asıllı Amerikalıların büyük bölümünü oluşturduğu, çok sayıda Kırım Tatarı ve Türkler'in de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, Rusya Devlet Başkanı Putin ve politikalarını protesto etti. Kırım Türkleri Amerikan Birliği Başkanı Naci Tozer, hiçbir zaman şiddetten yana olmadıklarını, sorunun barışçıl şekilde çözülmesini istediklerini ifade etti.

KARADENİZ'DE SULAR ISINIYOR
Ukrayna'da faaliyet gösteren Askeri Araştırmalar Merkezi uzmanı Dmitriy Timçuk, Akdeniz'de bulunan ABD'nin 6. Filosu'na bağlı savaş gemilerinin Karadeniz'e doğru yola çıktığını açıkladı. Bu gelişmenin ardından Ege'de bulunan iki rus savaş gemisi de Karadeniz'e giriş yapmak üzere Çanakkale Boğazı'ndan geçti. Amerikalı yetkililer de ABD donanmasının vurucu güçlerinden biri olan uçak gemisi USS George H.W. Bush'un da rota değiştirerek, Doğu Akdeniz suları yerine Ege'ye girdiğini ve rotasının karadeniz olduğunu belirtti. Sulardaki bu sıcak gelişmelerin, dünya borsalarını da etkilediğine dikkat çekildi.