Son dakika: Antony Blinken'dan skandal ateşkes açıklaması: Hamas Filistin'in geleceği değil

Son dakika haberleri... ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turuna devam ediyor. Doha'da Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Blinken Hamas'ın ateşkes teklifinin değişmesini istediğini iddia etti ve "Hamas bu bölgenin geleceği değil" şeklinde skandal bir açıklamaya imza attı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Haziran 2024 , 15:37 Güncelleme Tarihi :12 Haziran 2024 , 17:15
Son dakika: Antony Blinken’dan skandal ateşkes açıklaması: Hamas Filistin’in geleceği değil

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Katar'ın başkenti Doha'da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ortak basın toplantısında Blinken Hamas'ın ateşkes teklifinin değişmesini istediğini söyledi ve "Hamas bu bölgenin geleceği değil" dedi.

"HAMAS DEĞİŞİKLİK TEKLİF ETTİ"

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Hamas Hareketi'nin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varılması ve mahkumların değişimine ilişkin açıkladığı öneriye "değişiklik teklif ettiğini", bunların bazılarının uygulanabilir ancak bazılarının uygulanamaz olduğunu söyledi.

Hamas'ın değişiklik teklifinin bazılarının uygulanabilir ancak bazılarının da uygulanamaz olduğunu kaydeden Blinken, Hamas ile İsrail arasında bir anlaşmaya varılması ve Gazze'de tam bir ateşkes sağlanması amacıyla ülkesinin "boşlukları doldurmak için arabulucularla çalışmaya devam edeceğini" belirtti.

Bakan Al Sani de Katar'ın "Amerika'nın ve tüm ortakların Gazze'deki savaşı durdurmaları için taraflara baskı yapma konusundaki rolüne güvendiğini" söyledi.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al SaniKatar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani

KATAR'IN HEDEFİ İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Al Sani, Blinken ile Hamas'ın ve Filistinli grupların Washington'un önerisine verdiği cevabı görüştüklerini ve Gazze'deki savaşa son vermek için tarafları bir araya getirmeye kararlı olduklarını dile getirdi.

Katar'ın ortaklarıyla boşluğu kapatmaya ve savaşı bitirmenin en iyi yolu olarak farklılıkları çözmeye çalışmaya bağlı olduğunu dile getiren Al Sani, bölge ülkelerinin "iki devletli çözüme yol açacak, Arap girişimini temel alan bir barış planına açık" olduğunu vurguladı.

BM "İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR" DEDİ

Birleşmiş Milletlerin (BM) işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçları araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu sabah saatlerinde İsrail'in, Gazze'de Filistinlileri toplu imha dahil savaş suçları işlediğini bildirdi.

Komisyon, 7 Ekim-31 Aralık 2023'te tarafların gerçekleştirdikleri uluslararası hukuk ihlalleri ve işledikleri uluslararası suçlara ilişkin raporunu yayımladı.

"SALDIRILARI DERHAL DURDURUN"

İsrail'i Gazze'de Filistinlileri toplu imha dahil savaş suçları işlemekle suçlayan Komisyon, İsrail'den Refah'ta binlerce sivili güvensiz yerlere kaçmaya zorlayan saldırılarını derhal durdurmasını istedi.

BMGK'DAN ATEŞKES KARARI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), 10 Haziran Pazartesi akşamı ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze'de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi.


RUSYA 'ÇEKİMSER' KALDI
15 üyeli BMGK'de yapılan oylamada, ABD'nin sunduğu karar tasarısı 14 "evet" oyu alırken, Rusya "çekimser" oy kullandı.

Kabul edilen kararda, Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalara işaret edilirken, 31 Mayıs'ta Biden'ın sunduğu 3 aşamalı teklif memnuniyetle karşılandı.

İsrail'in, Biden'ın teklifini kabul ettiği belirtilen kararda, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı.

Son dakika: Antony Blinken’dan skandal ateşkes açıklaması: Hamas Filistin’in geleceği değil

KATİL İSRAİL'İN TÜM GAZZE'DEN ÇEKİLMESİ İSTENDİ
Kararda, böylelikle 3 aşamalı teklif uyarınca; ilk aşamada hemen ateşkes, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, İsrail güçlerinin Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyi dahil tüm şerit genelinde evlerine dönmesinin ve uluslararası toplumun gerekli konut katkısı yapmasının sağlanacağı kaydedildi.

Tarafların anlaşmasının ardından ikinci aşamada, krizin nihai olarak sonlandırılması için geri kalan esirlerin tümünün serbest bırakılması talep edilen kararda, İsrail'in tüm Gazze'den çekilmesi istendi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME DESTEK

Kararda, üçüncü aşamada, Gazze için birkaç yıla yayılan yeniden inşa planının başlatılacağı belirtilirken, ölen esirlerin de cesetlerinin teslim edilmesi öngörüldü.

İlk aşama için müzakerelerin 6 haftadan fazla sürmesi halinde ateşkesin müzakereler bitene kadar devam edeceği kaydedilen kararda, tarafların anlaşma hükümlerine uymasının önemi vurgulanarak, BMGK ve BM üyelerinden destek istendi.

Kararda, iki devletli çözüme destek verilirken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın Filistin Yönetimi altında birleşmesinin önemine işaret edildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN