Netanyahu ile ordu arasında güven krizi: Birbirlerine girdiler

Aksa Tufanı hezimetinin ardından İsrail ordusu ile Netanyahu arasında güven krizi patlak verdi. Karşılık yapılan açıklamalarda suçlamalar ve restleşmeler gerçekleşti. Hükümet hezimetin nedenini olarak gördüğü orduyu hedef tahtasına koydu.

Giriş Tarihi 27 Ekim 2023, 10:51 Güncelleme 27 Ekim 2023, 11:04
Netanyahu ile ordu arasında güven krizi: Birbirlerine girdiler

İÇİNDEKİLER

Soykırımcı İsrail Batı'nın desteğini arkasına alarak Gazze'de katliama devam ederken İsrailliler Başbakan Benjamin Netanyahu'nun görevden ayrılmasını istiyor.

Hamas'ın düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'nun İsrail'de yarattığı şokun ardından suçlu Netanyahu ilan edildi.

İsrail gazetesi Haaretz, "Netanyahu ordu aleyhinde delil topluyor. Yaptığı özel görüşmelerde neden suçlanamayacağını açıklıyor ve sürekli istihbarat bilgisi almadığını söylüyor." İfadesini kullanırken tüm bunların Netanyahu ile ordu arasında bir güven krizi olduğunu gösterdiği belirtilirken bu krizin Gazze savaşında ortak karar almayı zorlaştırdığına dikkat çekildi.

Netanyahu'nun ekibinin ise orduyu suçladığı iddia edildi.

NETANYAHU'YU DEĞİL ORDUYU SUÇLAYIN
İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre Netanyahu'nun Özel Kalemi Yossi Shelley, çalışma arkadaşlarıyla katıldığı bir toplantıda 7 Ekim'de yaşananlara ilişkin "Netanyahu'nun değil ordu komutasının suçlanması gerektiğini" söyledi.

Shelley'in "Netanyahu'yu değil ordu komutasını suçlayın. Genelkurmay Başkanı, hükümet karşıtı protesto hareketi, güvenlik teşkilatının bize saldıran eski liderleri, asıl suçlanması gereken bunlar." dediği ileri sürüldü.

Habere göre, Netanyahu'nun ekibindeki birçok isim de bu görüşe katılırken, Gazze Şeridi'ndeki savaşın tamamlanmasının ardından "orduyu suçlamaya devam etmelerinin mümkün olduğu" kaydedildi.

Ancak Shelley'in ofisi, Kanal 12'ye yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaları yalanladı ve haberin "bir dizi yalan olduğunu, özel kalemin suçlu aramak, siyasi açıklamalar yapmak değil ülkeyi zafere taşımakla meşgul olduğunu" savundu.

Netanyahu'nun Özel Kalemi Shelley'in, katıldığı bir televizyon programında yaptığı, "7 Ekim'deki saldırılarda bölgedeki festivalin kaosu artırdığı ve kümülatif etki ettiği" şeklindeki açıklaması tepkiyle karşılanmıştı.

"SÜPERMARKET SIRASI" TABİRİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Shelley, aynı röportajında, kayıp kişiler ve Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin tespit edilmesinde geçen süre için "Bu bazen süpermarket sırasında beklemeye benzer. Ne kadar kasiyer olsa da işler yürümez." ifadelerini kullanmıştı.

Gazze Şeridi'nden 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırılarda güvenlik zafiyetine ilişkin ülkedeki ordu komutanları, güvenlik otoriteleri ve siyasetten isimler "başarısız olduklarını" açıklamıştı.

Başbakan Netanyahu, henüz bu yönde açıklama yapmazken, ülkedeki muhalif basın da buna dikkati çekmişti.

NETANYAHU HÜKÜMETİNİN TARTIŞMALI YARGI DÜZENLEMESİ
İsrail'de Netanyahu yeni hükümetiyle 2023'te iktidara dönmesinin ardından Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikleri içeren yargı paketi için düğmeye basmıştı.

İsrail'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargıda üst düzey görevlerde bulunmuş isimler Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı paketi karşıtı protesto hareketine katılmıştı.

Hükümetin yargı reformuna karşı çıkan, aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer elit birliklerin yer aldığı binlerce İsrailli, gönüllü yedek askerlik görevlerini bırakma kararı almıştı.

İsrail ordusu kuvvet komutanları ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise bu dönemde Netanyahu'ya hükümetin yargı düzenlemesinin askeriyede ayrışmaya yol açtığı ve İsrail ordusunun caydırıcılık kabiliyetini, teyakkuz halini yitirmesine yol açtığı uyarısında bulunmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN