Nekbe 2024: Büyük Felaket’in 76. yıldönümünde sürgün ve ilhak! Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’dan direniş mesajı: Diz çökmeyeceğiz

Terör devleti İsrail’in kurulduğu Nekbe’nin 76. yıldönümünde Gazze’de İsrail saldırıları devam ediyor. Filistinli yetkililer ve halk 7 Ekim’den bu yana İsrail’in düzenlediği saldırıların 1948’den çok daha ağır olduğunu belirtti. Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ise “Diz çökmeyeceğiz” dedi ve “Filistin davasına artan küresel destek, İsrail'in söylemine meydan okuyor ve Filistin'i devlet olmaya daha da yaklaştırıyor.” şeklinde konuştu.

Giriş Tarihi 15 Mayıs 2024, 11:57 Güncelleme 15 Mayıs 2024, 16:28
Nekbe 2024: Büyük Felaket’in 76. yıldönümünde sürgün ve ilhak! Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’dan direniş mesajı: Diz çökmeyeceğiz

İÇİNDEKİLER

Terör devleti İsrail'in kurulduğu 15 Mayıs 1948 tarihli Nekbe'nin yani "Büyük Felaket"in 76. yıldönümünde Filistin'de zulüm ve İsrail'in geniş çaplı ilhak için yaptığı saldırılar devam ediyor.

FİLİSTİN BAŞBAKANI MUSTAFA: DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Nekbe'nin yıldönümünde İsrail'İn Gazze'ye yönelik saldırılarının Filistinlileri topraklarından çıkarmayacağını söyledi ve yaptığı açıklamada "Diz çökmeyeceğiz" dedi ve şunları vurguladı:

Filistinliler, İsrail'in onları yerinden etmeye yönelik sürekli girişimlerine rağmen anavatanlarına bağlılıklarını sürdürüyorlar.

İsrail'in Kudüs dahil işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik yoğunlaşan saldırıları Filistinlileri "diz çökmeye, teslim olmaya veya ayrılmaya" itmeyecektir.

Filistin davasına artan küresel destek, İsrail'in söylemine meydan okuyor ve Filistin'i devlet olmaya daha da yaklaştırıyor.

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ve Başbakanı Muhammed MustafaFilistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ve Başbakanı Muhammed Mustafa

"GAZZE BÜYÜK FELAKETİ YAŞIYOR"

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Üyesi Ahmed Ebu Huli, Gazze Şeridi'nin bugün gerçek anlamda bir Nekbe (Büyük Felaket) yaşadığını belirtti.

Ebu Huli, aşırı sağcı İsrail hükümetinin, sadece 7 Ekim sonrası değil, kurulduğu 2022 sonlarından "Topraksız bir halk, halksız bir toprak" sloganıyla çatışmayı neticelendirmek ve Filistinlileri topraklarından sürgün etmeyi planladığını ifade etti.

"NEKBE DORUK NOKTASINA ULAŞTI"

Filistinlilerin her yıl Nekbe'yi anarak soykırım savaşının devam ettiğini ve İsrail hükümetinin Filistin halkının tamamını zorla sürgün etme kararı aldığını dünyaya hatırlatmak istediğini kaydeden Ebu Huli, "Nekbe, Mayıs 1948'den ibaret değil. Hala devam ediyor; bugün devam eden Gazze saldırılarında da doruk seviyeye ulaştı." dedi.

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin mülteci kamplarını da hedef aldığını belirten Ebu Huli, bu kamplara 450 baskının gerçekleştiğini söyledi.

Ebu Huli, "Tüm bunlar da, İsrail'in, Filistin halkını yerinden etme, yerleşim yerleri oluşturma ve Filistin halkının kendi bağımsız devletini kurma hayalini yok etme girişimlerini sürdürdüğünü kanıtlıyor." ifadesini kullandı.

Gazze'deki Filistinlilerin, bir sabır ve metanet örneği gösterdiklerini, şiddetli saldırılara, açlık ve susuzluğa katlandığını aktaran Filistinli yetkili, "Biz böyle bir şey okumadık, duymadık. Bundan daha kötüsü de olmayacak. Eğer bu savaş başka ülkelere açılsaydı teslim olduklarını açıklarlardı." dedi.

Nekbe (Büyük Felaket), 1948'de Filistin nüfusunun yarısından fazlasının (957 bin) zorunlu göçe tabi tutulması ve İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesinin 76. yılında, ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde yürüyüş düzenlendi.

İsrail'in, nerede olursa olsun tüm Filistinlilere karşı bir savaş yürüttüğünü belirten Ebu Huli, Kudüs'te eğitim, sağlık, inşaat ve hareketi kısıtlayarak da Filistinlileri yerinden etme planları olduğunu dile getirdi.

Batı Şeria'da da Ağvar, Mesafir Yatta ve C bölgesinin, İsrail'in hedefinde olduğunu, buradaki Filistinlileri sürgün etmeyi amaçladığını kaydeden Ebu Huli, İsrail'in Gazze'deki savaşı kullanarak Ağvar ve bazı bölgelerde çok sayıda Filistinliyi yerinden ettiğini aktardı.

76 YILDIR VAZGEÇMEDİLER

Filistin halkının katliamlara rağmen 76 yıldır mesajını iletmeye devam ettiğini belirten Ebu Huli, Filistinli mültecilerin hedef alındıkça topraklarına bağlılıklarının arttığını, 76 yıldır hiçbir şeyin onları dönüş hakkından vazgeçiremediğini vurguladı.

Ebu Huli, İsrail'in bu kapsamda Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanı 12 kişiye suçlamalar yönelterek kurumu karalamaya çalıştığını ancak iddiaların asılsız olduğunun kesin bir şekilde kanıtlandığını kaydetti.

Arap ve İslam ülkelerine de UNRWA'yı destekleme çağrısında bulunan Ebu Huli, özellikle Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin bu desteğe çok ihtiyacı olduğunu söyledi.

"SAVAŞ BATI ŞERİA'DA DEVAM EDİYOR"

Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin artmasından endişe ettiklerini belirten FKÖ yetkilisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Savaş Batı Şeria'da da farklı şekillerde devam ediyor. Yahudi yerleşimcilerin saldırıları ve bölge sakinlerinin göç ettirilmesi nedeniyle C bölgesinin tamamen kontrolden çıkmasından endişe ediyoruz. C bölgesi kontrollerine geçerse iki devletli çözüm temelinde Filistin devletini nereye kuracağız? Kudüs denklemden çıkarılırsa? İsrail iki devletli çözüm seçeneğinin olmadığını söylüyor.

NEKBE 2024!

Nekbe'nin 76. yılı dolayısıyla etkinlikler düzenleyen Filistinlilerin hal diliyle, "Filistin kalacak, işgal yok olacak." mesajı verdiklerini söyleyen Ebu Huli, yarın başlayacak etkinliklerin Batı Şeria'nın tüm kent ve beldelerinde, Filistin mülteci kamplarında gerçekleştirileceğini kaydetti.

Ebu Huli, son olarak ise "Gazze şu an Nekbe'yi tüm detaylarıyla yaşıyor. 1948'deki Nekbe, 2024'te çok daha çirkin bir şekilde tekrar ediyor." dedi.

"NEKBE'DEN BU YANA 134 BİNİ AŞKIN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ"

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, 15 Mayıs 1948'in 76'ncı yıl dönümü münasebetiyle, Filistin'de yaşanan ölüm, gözaltı, yerleşim birimleri inşaatları ve toprak gasplarıyla ilgili istatistiki bilgilerin yer aldığı bir rapor yayımladı.

Buna göre, 1948'den bu yana (Filistin içinde ve dışında) yaklaşık 134 bin Filistinli ve Arap öldürüldü.

Sadece 7 Ekim'den bu yana Gazze'de en az 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 35 bin 34 Filistinli öldürüldü, çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 7 bin kişinin cesedine ulaşılamadı. Batı Şeria'da ise 7 Ekim'den bu yana 492 Filistinli, İsrail askerleri ile Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucu hayatını kaybetti.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinin verilerine yer verilen rapora göre, 1967'den bu yana yaklaşık 1 milyon kişi gözaltına alındı.

Sadece 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına alınanların sayısı 8 bin 520'ye ulaştı, bunlardan bazıları serbest kalırken bazıları tutuklandı. Nisan ayı sonu itibarıyla İsrail hapishanelerinde bulunan tutuklu sayısı 3 bin 600'ü "idari tutuklu" olmak üzere 9 bin 400'e ulaştı.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967'den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN