Kör dünya

Şam'da kimyasal silahla öldürülen binlerce kişi vicdanları sızlattı. BM başta olmak üzere tüm dünya, kan kusan Esad'ı durdurmak için adım atmadı. Obama ise 'Kırmızı çizgi' hatırlatmaları karşısında ses çıkartmadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2013 Güncelleme 23 Ağustos 2013, 05:52
Kör dünya

İÇİNDEKİLER

Suriye'de yaşayan katliam, "İnsanlık nerede" sorusunu gündeme getirdi. Beşar Esad, kundaktaki bebeğe bile acımadı. Çoluk-çocuk demeden katletti. Sarin gazlı vahşette ölü sayısı bin 700'e çıktı. Ortaya saçılan toplu cesetler ise kan dondurdu. Ancak yürek sızlatan katliam fotoğrafları bile dünyanın vicdanını sızlatmadı!



'SİYASİ İNTİHAR OLUR'
Birleşmiş Milletler (BM), insanlık suçu karşısında sustu. BM Güvenlik Konseyi, herkesi kıyımdan geçiren Esad'ı kınamadı, "derin kaygı duyduklarını" açıkladı. Sarin gazlı roketlerin fırlatılması sonucu can veren binlerce kişi ise dün toplu halde toprağa verildi. Diktatör ise bombardımana devam etti. Şam'ın doğusu havadan bombalandı. Suriye yönetimi, kimyasal silah kullanıldığı iddialarıyla ilgili, "Bu siyasi intihar olur" dedi.

1 YIL SONRA ÇİZGİYİ AŞTI
Saldırının boyutlarının ortaya çıkmasının ardından uluslararası kamuoyu Esad rejimini kınadı. Türkiye başta olmak üzere, aralarında İngiltere, Fransa, Güney Kore, Katar ve İsrail'in de bulunduğu çok sayıda ülke korkunç saldırıyı lanetledi. Gözler ise "Kimyasal kırmızı çizgimizdir" diyen ABD'ye çevrildi. ABD Başkanı Obama, geçel yıl 20 Ağustos'ta "Kimyasal, ABD için kırmızı çizginin aşılmasıdır. Bedeli ağır olur" dedi. Esad ise dalga geçer gibi bu açıklamanın yıldönümünde katliam yaptı. Obama ise "kırmızı çizgi" hatırlatmaları karşısında başını kuma gömdü. Diktatörü durdurmak adına adım atmaktan kaçındı.



İSRAİL: ESAD KİMYASAL KULLANDI
İsrail'den ilk niteliğinde bir açıklama geldi. İstihbarat ve Stratejik İşler Bakanı Yuval Steinitz, Esad ordusunun kimyasal silah kullandığını söyleyerek, "Bu ilk kez yapılmadı" dedi. Savaş suçlarına dünya çapından gelen kınamaları "ikiyüzlülük" olarak niteleyen İsrailli Bakan, "BM, katliamı incelemiyor, 6 ay önceki olayları denetliyor" diye konuştu.

İNSANLIK ÖLDÜ
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Şam'da yaşanan katliamla ilgili açıklama yaptı. Şahin, "Sabah gazeteyi elime aldığım zaman elim ayağım titredi. İnsanlık yeniden sınıfta kalıyor" diyerek ağladı. "Dünya bu vahşete seyirci kalmayı içine sindiriyorsa, insanlık ölmüş demektir" diyen Bakan Bozdağ ise "Esad'ın, Sisi'nin öldürdükleri gayrimüslim olsaydı, BM bir şey söylemeden dağılır mıydı?" dedi. Suriye'de yaşanan olayları görmezden gelen Hürriyet gazetesini de eleştiren Bozdağ, şunları söyledi: "Allah aşkına hangi insanlığa sığar bu? Hangi vicdan görmezden gelme talimatı verdi? Esad yönetiminden mi bir baskı var?"



YAZIKLAR OLSUN
Suriye'deki katliamı tüm dünya manşetten duyurdu. Türkiye'deki tablo ise şaşırttı. Hürriyet, Tuncay Güney'i manşete taşırken, Suriye'yi sayfanın en altına "İnsanlığı öldürdüler" başlığıyla verdi. Ece Temelkuran'ın yayın yönetmenliğini yaptığı Birgün, Yurt ve Aydınlık ise vahşet karşısında 3 maymunu oynadı. Sözcü "Bunu yapanlar insan olamaz" diyerek katliamı küçücük bir köşede anlattı. Cumhuriyet ve Taraf da aynı metodu kullandı.



BATI MEDYASI YAZDI RUSYA VE İRAN SUSTU
Batı basını Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırıya geniş yer ayırdı. Rusya ve İran basını saldırıyı görmezden geldi. İşte yorumlar: n Financial Times: Barbarca bir eylem.
Daily Telegraph: Kırmızı çizgi unutuldu.
New York Times: Suriye'de kimyasal saldırı izleri mevcut.
Washington Post: İnsanlar kimyasal vahşete kurban edildi.
The Wall Street Journal: ABD, Suriye'nin kimyasal kullandığından şüpheli.
BBC: Çin ve Rusya BM'nin soruşturma açmasını engelledi.
The Guardian: Şam'daki katliam Halepçe'nin benzeri.
Le Figaro: BM'nin soruşturma başlatma kararı almalıydı. Suriye'deki kimyasal katliam Rus ve İran basınında manşette yer almadı. Komsomolskaya Pravda, saldırıda provokasyon iddialarını ön plana çıkardı. İran basını da Rus basınına benzer bir haber politikası izledi. Muhalifler suçlandı.



FRANSA'DAN ASKERİ MÜDAHALEYE YEŞİL IŞIK
İnsanlık suçu ile ilgili en sert tepki Fransa'dan geldi. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Esed rejiminin kimyasal silah kullandığının kanıtlanması halinde, Suriye'de askeri güç kullanılabileceğini söyledi. Rusya ve İran ise Esad'ı destekledi. İran, kimyasal silah iddialarının arkasında Şam yönetiminin olamayacağını belirterek, "Bunu terörist gruplar yapmıştır" dedi. Rusya ise katliamla ilgili provokasyon yorumunu yaptı.



SINIRDA ALARM
Türkiye, sınırda kimyasal alarmı verdi. Cilvegözü Sınır Kapısı'na konuşlandırılan Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer Keşif Aracı, aktif hale getirildi. Araç, kimyasal tehdidini 3 kilometre mesafeden algılıyor.