'Gay testi' AB'yi karıştırdı

Eski Doğu Bloku ülkelerinden Çek Cumhuriyeti'nde eşcinsellik sebebiyle sığınma hakkı isteyenlere uygulanan test, Avrupa Birliği'ni ayağa kaldırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2010 Güncelleme 10 Aralık 2010, 01:32
’Gay testi’ AB’yi karıştırdı

İÇİNDEKİLER

Çek Cumhuriyeti'nde eşcinsellik gerekçesiyle sığınma isteyen erkeklerin bunu ispat etmesi için 'ereksiyon testi'nden geçmeleri isteniyor. Gay sığınmacılara uygulanan bu aşağılayıcı test Avrupa Birliği'nde büyük tepki çekti. AB'yi ayağa kaldıran testte, sığınmacı adayının cinsel organına 'kan akışını' kontrol eden bir monitör bağlanıyor ve cinsel heteroseksüel pornografik materyal tarafından tahrik olup olmadığına bakılıyor. Cinsel organda kan hareketi gözlenip, ereksiyon durumunda 'gerçekten gay olmadığı gerekçesiyle' sığınmacının talebi reddediliyor.

AB insan hakları ajansı, birliğe üye olup da "Fallometrik test" adı verilen yöntemi kullanan tek ülkenin Çek Cumhuriyeti olduğunu belirtti. Ajans yöntemin 'özel yaşama müdahale' anlamına geldiğini ve doğru sonuç verdiğinin de şüpheli olduğunu savunuyor. Çek İçişleri ise iddiaya tepki göstererek, 'fallometrik testin' bugüne kadar 10 defadan fazla kullanılmadığını vurguladı.