Beyin gücü

Prof. Dr. Ali Erdemir, Türkiye'de iş bulamayınca Amerika'ya gitti. Yaptığı çalışmalarla ABD'nin en ünlü bilim adamı olan Erdemir, göğsümüzü kabarttı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Nisan 2011 Güncelleme 13 Nisan 2011, 10:18
Beyin gücü

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de bilim adamlarına verilen değer, bir kez daha gözler önüne serildi. Bu kez yaşanan beyin göçü nedeniyle kazanan Amerika oldu. Adana doğumlu Prof. Dr. Ali Erdemir, 1977'de İTÜ Metalürji bölümünden mezun oldu. Askere gittikten sonra iş aramaya başlayan Erdemir, bir milletvekilinden iş istedi. Aldığı yanıt, "İngilizce biliyorsan git otellerde çalış. Daha çok para var" oldu.

MASTER İÇİN GİTTİ
Cevap karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşan Erdemir, 2 yıl İskenderun Demir-Çelik işletmelerinde mühendis olarak çalıştı. Erdemir daha sonra master ve doktora eğitimi için Amerika'ya gitti. Burada Chicago Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Argonne Ulusal Laboratuvarı'nda çalışmaya başladı.

TAM BİR ÖDÜL AVICISI
Yaptığı çalışmalar ve buluşlar sayesinde başarısına başarı katan Prof. Dr. Ali Erdemir, en başarılı bilim adamı ödülüne layık görüldü. Erdemir son buluşu bakırlı "Molibden Nitrür' adlı malzemeyle, 2009 yılında 4'ncü bilim ödülünü aldı. Prof. Dr.Erdemir bini aşkın araştırmacı bilim adamının çalıştığı Argonne Laboratuvarı'nda, büyük öneme sahip R&D Ödülü'nü dört defa kazanan ilk bilim adamı ünvanını da kazandı.

MİLYON DOLARLIK BAĞIŞ
Prof. Dr. Ali Erdemir, buluşlarıyla Triboloji biliminde önemli bir yer edindi. 1998 yılında "Discover' ödülüne layık görülen, ayrıca milyonlarca dolarlık araştırma bağışları kazanan Prof. Erdemir'e 1986'da ise "American National Health' ödülü verildi. Prof.Dr. Erdemir geliştirdiği ve birçok sahada kullanılan buluşları ile, tam 6 patent hakkı da kazandı.