ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump'tan ilk mesaj: Herkes bize saygı gösterecek

ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump yemin töreni sonrası Kongre Binası'nda konuşma yapan Trump sözlerine "Herkes bize saygı gösterecek" diyerek başladı. Panama Kanalı'nı ve Meksika Körfezi'ni ABD'ye dahil etme vaadini tekrarlayan Trump, "Mars'a kadar hükmedeceğiz" dedi. Trump ayrıca, ilk icraatlarından birinin LGBT terörüne karşı olduğunu duyurdu ve "İki cinsiyet olacak kadın ve erkek" dedi. Trump yemin töreninin ardından konuşma yaparken görevi devreden eski Başkan Joe Biden ve 5 Kasım seçiminde Trump'a yenilen Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in hali ise dikkat çekti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Ocak 2025 , 20:10 Güncelleme Tarihi :21 Ocak 2025 , 11:17
ABD’nin 47. Başkanı Donald Trump’tan ilk mesaj: Herkes bize saygı gösterecek

ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump yemin töreni sonrası Kongre Binası'nda konuşma yaptı ve Trump sözlerine "Herkes bize saygı gösterecek" diyerek başladı.

ABD'nin eski başkanları Joe Biden, Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton'ın katılımıyla gerçekleşen yemin töreninin ardından Donald Trump, hızlı ve önemli değişimlerin sinyalini verdi.

Törenden sonra yaptığı konuşmada Trump, düzensiz göçmen sorununa dikkat çekti. Eski başkanlık döneminde 2019'da ilan ettiği gibi, ABD-Meksika sınırında yeniden "Ulusal Acil Durum" ilan etmeyi planladığını açıkladı. Trump, yasa dışı göçleri durdurmak ve bu kişileri sınır dışı etmek için kararlı adımlar atacağını ifade etti.

Trump, göçmenlerin mahkeme davalarını beklemek üzere ülkeye salınmasını ifade eden Cumhuriyetçilerin "yakala ve serbest bırak" diye tarif ettiği uygulamayı sona erdiren bir yürütme emri çıkaracağını kaydetti.

Konuşmasında düzensiz göçmenler için "suçlu" nitelemesi yapan Trump, ayrıca ABD'nin güney sınırına asker göndereceğini kaydetti.

Konuşması sık sık partililerin alkışları ile kesilen Trump, "Yakında Meksika Körfezi'nin adını Amerika Körfezi olarak değiştireceğiz." ifadesini kullandı.

ABD'nin 47. başkanı seçilen Trump başkanlık yeminini ederek göreve başladı, AFPABD'nin 47. başkanı seçilen Trump başkanlık yeminini ederek göreve başladı, AFP

"PANAMA KANALINI GERİ ALIYORUZ"

ABD'nin yeni başkanı, konuşmasında daha önce gündeme getirdiği "Panama Kanalını geri alma" konusuna da değinerek Panama'nın kanal operasyonlarında tarafsızlık gerektiren anlaşmaları ihlal ettiğini savundu.

Trump, "Amerikan gemilerine aşırı ücretlendirme uygulanıyor ve hiçbir şekilde adil davranılmıyor ve buna ABD Donanması da dahil. Bunların hepsinin üstüne, Çin Panama Kanalı'nı işletiyor. Biz onu Çin'e vermedik, Panama'ya vermiştik ve geri alıyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD ordusunu daha da güçlendireceklerini belirten Trump, bunu yaparken "barış yapıcı ve birleştirici" olarak bir miras inşa etmek istediğini söyledi.

Trump, "Tıpkı 2017'de olduğu gibi, dünyanın gördüğü en güçlü orduyu yine inşa edeceğiz. Başarımızı sadece kazandığımız savaşlarla değil, aynı zamanda sonlandırdığımız savaşlarla ve belki de en önemlisi, asla girmediğimiz savaşlarla ölçeceğiz." diye konuştu.

Konuşmasında Mars'a Amerikan astronotlarını gönderip ABD bayrağı dikmek istediğini de belirten Trump, tekrar başkanlığa dönmesinin ABD'de imkansız gibi görünen şeylerdeki başarısının bir kanıtı olduğunu söyledi.

Trump, "Birçok kişi benim böyle tarihi bir siyasi geri dönüş yapmamın imkansız olduğunu düşünüyordu, ancak bugün burada gördüğünüz gibi işte buradayım. Şimdi karşınızda, Amerika'da hiçbir şeyin imkansız olduğuna inanmamanız gerektiğinin kanıtı olarak duruyorum. Amerika'da imkansız, bizim en iyi yaptığımız şeydir." dedi.

Hükümetin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarını sona erdirmek için politikalar imzalayacağını da belirten Trump, "Bu hafta, ırk ve cinsiyeti kamusal ve özel yaşamın her alanına sosyal mühendislik olarak yerleştirmeye çalışan politikalara da son vereceğim. Liyakate dayalı bir toplum oluşturacağız." ifadelerine yer verdi.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve Başkan Donald Trump, ReutersABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve Başkan Donald Trump, Reuters

"ULUSAL ENERJİ ACİL DURUMU İLAN EDECEĞİM"

Ekonomi alanında atacağı adımlara da değinen Trump, kabine üyelerine rekor düzeydeki enflasyonu yenmek ve fiyatları düşürmek için ellerindeki geniş yetkileri kullanma talimatı vereceğini ifade etti.

Trump, ABD'nin enerji üretimini artıracaklarına işaret ederek, "Bugün Ulusal Enerji Acil Durumu ilan edeceğim." dedi.

Elektrikli araç zorunluluklarını da iptal ederek otomobil endüstrisini "kurtaracaklarını" vurgulayan Trump, Amerikan otomobil işçilerine verdiği sözü tutacağını da dile getirdi.

Trump, ülkenin ticaret sistemini derhal gözden geçirmeye başlayacağını belirterek, "Diğer ülkeleri zenginleştirmek için vatandaşlarımızı vergilendirmek yerine, vatandaşlarımızı zenginleştirmek için yabancı ülkelere tarife uygulayacağız." diye konuştu.

Tarifeler, harçlar ve yabancı kaynaklardan sağlanan gelirleri toplamak için "Dış Gelir İdaresini" kuracaklarını kaydeden Trump, ayrıca yönetiminin "Hükümet Verimliliği Departmanını" kuracağını da anımsattı.

ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump, ( Fotoğraf New York Times'tan alınmıştır)ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump, ( Fotoğraf New York Times'tan alınmıştır)

TÖRENE BİRÇOK ÜNLÜ İSİM KATILDI

Öte yandan Trump'ın yemin törenine Amerikalı milyarderler Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, Amazon'un sahibi Jeff Bezos, Meta'nın Üst Yöneticisi Mark Zuckerberg, Apple'ın Üst Yöneticisi Tim Cook ve Google'ın Üst Yöneticisi Sundar Pichai gibi isimler katıldı.

TRUMP 6 OCAK OLAYLARI İÇİN DESTEKÇİLERİNE SAHİP ÇIKTI

Trump, konuşmasının ardından Kongre Binası'nın ziyaretçi merkezine giderek destekçilerine seslendi. Burada, özgür seçim mitinglerini andıran daha uzun ve gayriresmî bir konuşma gerçekleştirdi.

Daha sonraki açıklamalarında ise farklı bir ton benimseyen Trump, seçim süreçleriyle ilgili şüphelerini dile getirdi. 6 Ocak 2021 saldırısına katılmakla suçlanan kişileri "rehineler" olarak tanımlayan Trump, Kongre'nin o günkü eylemleri hakkında yürüttüğü soruşturmanın yasadışı olduğunu iddia etti.

Trump, konuşmasına ilişkin olarak, "Bu, yukarıda yaptığım konuşmadan daha iyi bir konuşmaydı" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump kürsüde şu ifadeleri kullandı:

"Bakıyoruz, dışarıda çok güzel bir güneşli pazar günü var. Ancak çok korkunç bir soğuk var. Güneş çok yanıltıcı bunu söyleyebilirim. Dışarısı çok soğuk. Ve bugün çok güzel bir gün. Acaba dışarıda mı yapmalıyız diye de düşündüm. Belki de bir sonraki dışarıda yapılır. Ancak yılın bu zamanlarında fark etmişsinizdir. Epey soğuk oluyor. Elimizden geldiğince güzel bir akustik ayarladık. Bu oda da çok güzel aslında. Şunu söylemek istiyorum. Daha genç ve daha güzel bir kitlesiniz. Demin konuştuğum kitleye kıyasla. Bunu kayıt dışı söylemek istiyorum. Çünkü bu önemli insanların daha güzel ve daha canlı gözüktüğünüzü söylediğimi duyup üzülmesini istemiyorum. Çok güzel vakit geçirdik birlikte. Çok güzel bir günümüz oldu.

Ve bu önemli bir yolculuktu. Söylediğim gibi bu bir yolculuk değildi. Bu mümkün olan bir yolculuk değil diye düşünülüyordu. Ama gördüğünüz üzere gayet mümkün. Mike Johnson ile birlikte çok uzun süredir çalışıyoruz. Ohio'da onu izliyordum. Çok iyi bir senatör. Ve çok zeki. Ondan daha zeki olan tek kişi onun karısıydı. Ve burada başarı bir şekilde birbirini buldu. Harika insanlar gerçekten. Çok güzel bir çift. İnanılmaz bir kariyer. Ve tekrar söylüyorum çok hareketliler. Çok hızlı bir şekilde alıştılar. İlk hafta yalan haberler çok etkiliyordu onu. Ama o ilk haftadan sonra her şey çok akıcı bir şekilde ilerledi. Ve yozlaşmış demek istemiyorum. O yüzden yozlaşmanın başlamasını bekleyeceğim. Ama çok kötü niyetli insanlar, çok kaba insanlar vardı. Ve şimdi etrafımda görevini yapanlara teşekkür etmek istiyorum."

BİDEN YÖNETİMİ ÇOK FAZLA SUÇLU AFFETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Joe Biden yönetiminin çok fazla suçluyu affettiğini belirtti.

SUÇLULARI ÜLKEMDE İSTEMİYORUM

ABD Başkanı Trump bundan böyle suçluları ülkemde görmek istemiyorum. Sınırlardan girenlerin sayısı kaç kere iki katına çıktı. Ve biz ülkemize suçluların girmesini istemiyoruz. Dünyadaki bütün ülkelerin hapishanelerini bizim ülkemize boşaltmasını istemedik. Bu benim için çok önemli bir işti.

CANLI | Beyaz Sarayda ikinci Trump dönemi! Trump yeminini etti görevi devraldıCANLI | Beyaz Sarayda ikinci Trump dönemi! Trump yeminini etti görevi devraldı

Trump, göçmenlerin mahkeme davalarını beklemek üzere ülkeye salınmasını ifade eden Cumhuriyetçilerin "yakala ve serbest bırak" diye tarif ettiği uygulamayı sona erdiren bir yürütme emri çıkaracağını kaydetti.

ABD'nin eski Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris Trump'ı dinliyor (Fotoğraf New York Post'tan alınmıştır)ABD'nin eski Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris Trump'ı dinliyor (Fotoğraf New York Post'tan alınmıştır)

Konuşmasında düzensiz göçmenler için "suçlu" nitelemesi yapan Trump ayrıca, ABD'nin güney sınırına asker göndereceğini kaydetti.

BIDEN VE HARRIS BÖYLE DİNLEDİ

Trump yemin töreninin ardından konuşma yaparken görevi devreden eski Başkan Joe Biden ve 5 Kasım seçiminde Trump'a yenilen Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in hali ise dikkat çekti.

ABD'nin eski Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris Trump'ı dinliyor, ReutersABD'nin eski Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris Trump'ı dinliyor, Reuters

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN