İsfahan saldırısında meydana gelen hasar ortaya çıktı! BBC’den 24 saat arayla iki uydu görüntüsü

Terör devleti İsrail ile İran arasında sözde savaş tehditleri devam ederken BBC, 19 Nisan’da İsfahan’a düzenlenen saldırının ardından çekilen uydu görüntülerini inceledi ve İran hava üssündeki hasarın ortaya çıkarıldığını iddia etti. 24 saat arayla çekilen iki ayrı görüntü, İran’ın hava üssünde meydana gelen hasarı açıkça ortaya koyuyor.

Giriş Tarihi 21 Nisan 2024, 16:34 Güncelleme 21 Nisan 2024, 17:02
İsfahan saldırısında meydana gelen hasar ortaya çıktı! BBC’den 24 saat arayla iki uydu görüntüsü

İÇİNDEKİLER

Terör devleti İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran Büyükelçiliğine düzenlediği saldırı, İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği misilleme ve ardından 19 Nisan'da İran'ın İsfahan kentine düzenlenen saldırı… Orta Doğu İsrail ile İran arasındaki sözde misillemelerle dünya savaşı çığırtkanlıklarına sahne olurken BBC'nin son 24 saat içinde yayımlanan uydu görüntülerini yayımlaması, İran hava üssündeki hasarı ortaya çıkardı.

İSRAİLLİ YETKİLİ SALDIRIYI KABULLENDİ

İran, İsfahan'a yönelik son saldırıyı İsrail'in düzenleyip düzenlemediğinin belli olmadığını söylese de İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, saldırıyı açıkça kabullendi. Batı basını İran'ın hava savunma sisteminin zarar gördüğünü belirtirken İran, bu konuda da yorum yapmıyor.

BBC UYDU ANALİZİ İLE ORTAYA ÇIKARDI

BBC Verify ise İsfahan'daki bir havalimanındaki hava savunma sisteminin bir kısmının hasar gördüğünü gösteren iki görüntüyü analiz etti.

24 SAATLİK GÖRÜNTÜDE HASAR MEYDANDA

ABD'li yetkililer, İsrail'in resmi bir onay olmamasına rağmen İran'a saldırı düzenlediğini belirtiyor. İran ise saldırının, hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirilen İHA'larla düzenlendiğini belirtiyor. Saldırıda hangi silah veya silahların kullanıldığı belirsizliğini korurken BBC, uydu görüntülerinde hava üssünde hasar olduğuna yönelik kanıtlar tespit edildiğini belirtti.

BBC Verify'ın cuma günü İsfahan üzerinde çekilen optik ve sentetik açıklıklı radar uydu görüntülerinin analizi yoluyla yaptığı analizde hasar ortaya çıktı. Shikari hava üssünün kuzeybatı köşesinde bulunan bir S-300 hava savunma sistemi görülüyor.

11 ve 15 Nisan'da çekilen görüntülerde farkın açıkça belli olduğunu belirten BBC, İsfahan'ın nükleer tesislerinden ise görüntü elde edilemediğini vurguladı.