CANLI TAKİP | İran'dan İsrail'e füze ve İHA'lı misilleme! Şeytanın avukatı ABD devrede | Ankara - Tahran - Londra hattında kritik temas! Soykırım kabinesinden savaş ilanı

Tahran - Tel Aviv hattında füzeler konuştu... İran’ın, İsrail'in Şam'daki konsolosluğunu vurmasına karşılık olarak İHA ve füzelerle İsrail'e başlattığı saldırı, ABD’nin terör devleti İsrail’e desteğini de açığa çıkardı. Saldırıların ardından soykırım kabinesi bir araya gelirken Tel Aviv’den Tahran’a göstermelik savaş tehditleri yağdı. İsrail, 14 Nisan’ı 15 Nisan’a bağlayan gece de bölgede İHA’lar görüldüğünü bildirdi. İşte, dakika dakika Tahran-Tel Aviv hattında yaşananlar…

Giriş Tarihi 14 Nisan 2024, 07:22 Güncelleme 16 Nisan 2024, 09:03
CANLI TAKİP | İran’dan İsrail’e füze ve İHA’lı misilleme! Şeytanın avukatı ABD devrede | Ankara - Tahran - Londra hattında kritik temas! Soykırım kabinesinden savaş ilanı

İÇİNDEKİLER

Terör devleti İsrail, Gazze'de sistematik soykırıma devam ederken Orta Doğu'da kazan kaynıyor. İsrail devlet televizyonu KANN dün akşam saatlerinde İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını açıkladı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e onlarca insansız hava aracı (İHA) ve füzeyle saldırı düzenlediklerini duyurdu.

İran devlet televizyonuna göre, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından bildiri yayımlandı.

"SİYONİST REJİMİN BAZI HEDEFLERİ VURULDU"

Bildiride "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu." ifadesine yer verildi.

IRNA, İRAN'IN İSRAİL'E BALİSTİK FÜZE SALDIRISI BAŞLATTIĞINI ÖNE SÜRDÜ

İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e balistik füze saldırısı başlattığını iddia etti. IRNA, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın İsrail'e balistik füze saldırısı başlattığını öne sürdü.

İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla saldırı başlattığını duyurmasının ardından Tel Aviv semalarında yer yer patlamalar görüldü.

Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısına misilleme olarak İsrail'e yönelik kamikaze insansız hava araçları ve füzelerle saldırı başlatıldığını açıklamıştı.



KATLİAM KABİNESİ SIĞINAKLARDA TOPLANDI

İsrail'de savaş kabinesi, İran'ın insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlatmasının ardından bir araya geldi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de toplanan savaş kabinesi, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele alıyor.

Konuyla ilgili resmi açıklama yapılmazken toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de hazır bulunduğu görüldü.

İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla saldırı başlattığını duyurmasının ardından Tel Aviv semalarında yer yer patlamalar görüldü.

OKULLAR 2 GÜN TATİL EDİLDİ

İsrail ordusu, İran'dan olası saldırı tehdidine ilişkin endişe artarken ülke genelinde okulların iki gün tatil edildiğini duyurdu.

ATEŞKES YOK SOYKIRIM VAR

Gelişmeye müteakip olarak İsrail ve Hamas arasındaki yeni ateşkes görüşmeleri askıya alındı.

Netanyahu'nun ofisi, İsrail'in Hamas ile savaşının savaş hedeflerine ulaşıncaya kadar tam güçle devam edeceğini açıkladı.



Hamas'tan İran'ın İsrail'e yönelik başlattığı misilleme operasyonuna destek geldi.

Hamas'ın resmi sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "İran'ın Siyonist varlığa yönelik askeri operasyonu doğal bir haktır ve Şam'daki İran konsolosluğunun bombalanması suçuna karşı hak edilmiş bir yanıttır. Siyonist saldırılar karşısında bölge devletlerinin ve halklarının kendilerini savunmasının doğal hakkını teyit ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

'GERÇEK VAAT' KAĞITTAN KAPLAN!

İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bagheri, devlet televizyonuna verdiği demeçte, "İsrail, İran'a misilleme yaparsa cevabımız dün geceki askeri eylemden çok daha büyük olacaktır" ifadelerini kullanarak, Tahran'ın Washington'u İsrail'in misillemesine verilecek herhangi bir desteğin ABD üslerinin hedef alınmasıyla sonuçlanacağı konusunda uyardığını sözlerine ekledi.

Bagheri, 'Gerçek Vaat Operasyonu'nun sona erdiğini teyit ederken, İran'ın saldırılara devam etmeyi planlamadığını da vurguladı.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami de Tahran'ın çıkarlarına, yetkililerine ya da vatandaşlarına yönelik herhangi bir İsrail saldırısına misillemede bulunacağı uyarısında bulundu.

'İSRAİL KARŞILIK VERİRSE SAVAŞ ÇIKAR'

İran'ın misilleme saldırısı sonrası İran'ın eski Almanya Büyükelçisi Seyyid Hüseyin Musevi, İsrail'in İran'a yanıt vermesi halinde bölgede savaşın kaçınılmaz olacağını söyledi.

"İran'ın misillemesi bir son olmalı" diyen Musevi, İsrail İran'a saldırıyı tekrarlaması ve ABD'nin de bu saldırılara katılması durumunda Ortadoğu'da bölgesel savaşın kaçınılmaz olacağının altını çizdi.

ANKARA - TAHRAN - LONDRA HATTINDA KRİTİK TEMAS
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Fidan, İran'ın dün gece İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından, bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediklerini iletti. Bakan Fidan, gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ettiklerini muhatabına aktardı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise İsrail'e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran'ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi. Abdullahiyan, İran'ın yeni bir saldırıya uğraması halinde bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan daha sonrasında İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile telefonda bölgedeki gelişmeleri görüştü.

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Bakan Fidan, İngiliz mevkidaşı Cameron ile telefon görüşmesi yaptı.

Her iki bakan da bölgede tırmanmanın daha fazla artmaması gerektiğini vurguladı.

AHaber CANLI YAYIN


Dakika dakika Orta Doğu'da yaşanan gelişmeleri aktarıyoruz.

23.30 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği hava saldırısında attığı füze ile insansız hava araçlarından (İHA) 87'sini ABD'nin düşürdüğünü açıkladı.

Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında soruları cevapladı.

Sözcü Ryder, ABD Merkez Komutanlığına (CENTCOM) göre, İran, Irak, Suriye ve Yemen'den İsrail'e yönelik 110 orta menzilli balistik füze, 30 kara seyir füzesi ve 150'den fazla İHA saldırısı yapıldığını söyledi.

Ryder, bunlardan 81 İHA'nın ve en az 6 balistik füzenin ABD tarafından düşürüldüğünü belirtti.

ABD'nin bölgede gerilimin artmasını istemediğini kaydeden Ryder, diğer yandan İsrail'i ve ABD personelini savunmak için gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini aktardı.

Ryder, İsrail'in İran'a karşılık vereceğine dair açıklamasıyla ilgili soruları ise "Bu noktada varsayımlara girmek istemiyorum." şeklinde geçiştirerek, bunların İsrail'e sorulması gerektiğini ifade etti.

İran'ın misillemesinde fırlattığı füze ile İHA'ların yüzde 50'sinin başarısız olduğu ve hedefine ulaşmadığı yönündeki bir soruya da Ryder, kürsüden istihbari detaya girmeyeceğini belirtti ve "İsrail'e yöneltilen hava tehdidinin yüzde 99'unun ortadan kaldırıldığını" iddia etti.

Ryder, İran'ın saldırıları başlatmadan önce müttefikleri üzerinden ABD'ye herhangi bir uyarı yapmadığını da söyledi.

Öte yandan, Ukrayna'nın hava savunma önleyicilerinin azalmasıyla ilgili bir soru üzerine de Ryder, Ukrayna'da durumun "vahim" olduğunu dile getirdi.

Rus güçlerinin cephede ilerleme kaydettiğini belirten Ryder, ABD'nin Ukrayna'nın hava savunma ihtiyacını sağlaması gerektiğini bildirdi.

Ryder, "Şu anda olabilecek en önemli şey, Ukrayna'nın savunmasını sürdürebilmesi için gereken desteğin hacmini ve düzeyini alabilmesi için ABD Kongresi'nin ek bütçeyi kabul etmesidir." dedi.


"ACI VERİCİ MİSİLLEME SALDIRISI"
18.20
İsrail Savaş Kabinesi'nin, İran'a karşı "acı verici misilleme saldırısı" seçeneklerini ele aldığı ancak bunların bölgesel bir savaşı tetiklemeyeceği öne sürüldü.

Savaş Kabinesi, İran'ın 13 Nisan'da düzenlediği hava saldırısına verilecek "yanıtı" görüşeceği toplantıyı tamamladı.

Kanal 12'nin haberinde, toplantıda İran'ın saldırısına yanıt olarak çeşitli seçeneklerin tartışıldığı ve bu seçeneklerin her birinin "İran'a karşı acı verici misilleme saldırısı" olduğu öne sürüldü.

Haberde, toplantıda ele alınan bu seçeneklerin "bölgesel bir savaşa yol açmayacağı" savunulurken, Savaş Kabinesi'nin "ABD tarafından engellenmeyecek bir yanıtı seçmeyi amaçladığı" belirtildi.

14.03 Almanya, İran'ın İsrail'e yönelik füze ve insansız hava aracı saldırısına ülkelerinin tepkisi konusunda Tahran'ın Alman, Fransız ve İngiliz elçilerini çağırmasından bir gün sonra, İran büyükelçisini çağırdı.

Bakanlık sözcüsü, olağan hükümet basın toplantısında hangi konunun gündeme getirileceğini belirtmedi ve "Size İran büyükelçisinin bu sabah dışişleri bakanlığına çağrıldığını ve görüşmelerin sürdüğünü bildirebilirim" ifadelerini kullandı.

13.14 İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile topluluklarında Lübnan'dan şüphelenilen bir insansız hava aracı sızıntısı üzerine uyarı sirenleri çaldı.

SOYKIRIM KABİNESİ YENİDEN TOPLANIYOR

11.35 İsrail Savaş Kabinesinin İran'ın düzenlediği saldırıya verilecek "yanıtı" görüşmek için bugün yeniden bir araya geleceği bildirildi.

Kanal 12'nin haberinde, Savaş Kabinesinin yerel saatle 14.00'te toplanacağı belirtildi.

Toplantının ana gündem maddesinin İsrail'in İran'ın 13 Nisan'da düzenlediği saldırıya vereceği "yanıtın" olduğu ifade edildi.

Savaş Kabinesi, İran'a verilecek yanıtı görüşmek üzere dün toplanmıştı. İsrail basınında çıkan haberlerde, Savaş Kabinesi üyelerinin İran'a verilecek yanıt konusunda farklı görüşlere sahip olduğu ve bir fikir birliğine varılamadığını yazmıştı.

Haberlerde, Savaş Kabinesi üyelerinin İran'a karşılık verilmesinde hemfikir olduğu ancak ne zaman ve nasıl bir yanıt verilmesi konusunda farklı görüşleri dile getirdikleri kaydedilmişti.

09.05 İran Tahran'daki havalimanlarını yeniden açtı. İran devletine bağlı Tasnim haber ajansına göre İran, İmam Humeyni uluslararası havaalanı ve başkent Tahran'daki Mehrabad havaalanındaki operasyonlara yeniden başladı.

07.23 Soykırım ordusu IDF'nin sözcüsü İsrail'de dün gece saatlerinde insansız hava araçlarının görüldüğünü ve durdurulduğunu duyurdu. IDF'den yapılan açıklamada İHA için "IDF güçleri tarafından izleniyordu, tehdit oluşturmuyordu ve politika uyarınca hiçbir uyarı etkinleştirilmedi. Herhangi bir can kaybı yaşanmadı ve herhangi bir hasar meydana gelmedi." ifadeleri kullanıldı.

14 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR...

22.04 İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından İsrail Savaş Kabinesi bir araya geldi. İsrail basının toplantıya yakın kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Savaş Kabinesi toplantısının İran'a verilecek karşılık konusunda karara varamadan sona erdiği aktarıldı.

Savaş Kabinesi'nin İran'a karşılık verilmesi konusunda kararlı olduğu ifade edilen haberlerde, Savaş Kabinesi'nin zamanlama ve kapsam konusunda henüz bir karara varamadığı belirtildi. Haberde ayrıca İsrail ordusunun İran'a verilecek karşılık konusunda ek seçenekler üretmesi için görevlendirildiği ifade edildi.



21.08
İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari basın toplantısı düzenledi. Hagari, İran'ın İsrail'e yaklaşık 350 füze ve İHA ile saldırdığını aktararak, saldırının toplam 60 ton patlayıcı içerdiğini ve bunun "muazzam hasara yol açabileceğini" söyledi. İran'a verilecek karşılığa değinen Hagari, "Son birkaç saatte değerlendirmeler yaptık ve savunma ve saldırı planlarını onayladık" dedi.

20.00 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya İran'a karşı saldırı düzenlemeleri halinde ABD'nin katılmayacağını söylediği öne sürüldü. Reuters haberi, Beyaz Saray'dan bir yetkiliye dayandırdı.

19.40 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bölgedeki krize ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Bakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bugün telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı sonrasında bölgedeki mevcut durum ele alındı. Bakan Fidan, Türkiye'nin, bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma ihtimalinden endişe duyduğunu belirterek, Gazze'deki krizin başlangıcından bu yana bunun bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski taşıdığını defalarca belirttiklerini söyledi. Sorunun temelinde Gazze'deki savaşın yattığına dikkat çeken Bakan Fidan, acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım ulaştırılması gerektiğini, aksi halde krizin büyüyerek devam edeceğini hatırlattı. Fidan, İsrail üzerinde etkisi olan ülkelerin de gerilimin tırmandırılmaması için en doğru mesajları vermesi gerektiğini ifade etti.

19.12 Michel, X hesabından yaptığı açıklamada, G7 Dönem Başkanı İtalya'nın çağrısıyla toplanan üye ülkelerin liderlerinin, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısını oy birliğiyle kınadığını belirtti.



Video konferans yöntemiyle toplanan liderlerin tüm taraflara itidal çağrısı yaptığını kaydeden Michel, "Gerilimin düşürülmesi için tüm çabalarımızı sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

Michel ayrıca, "Gazze'deki krizin, özellikle acil ateşkes yoluyla mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmesi fark yaratacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

AB Konseyi Başkanı, 17-18 Nisan'da yapılacak AB zirvesinde konunun özellikle ele alınacağını kaydetti.

18.34 Hollanda hükümeti, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırıları nedeniyle vatandaşlarına, "İsrail'e seyahat etmeyin" uyarısında bulundu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in tüm bölgelerine seyahat tavsiyesinin turuncudan kırmızıya çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamada, dün İran ve bazı müttefiklerinin İsrail'e füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediği, bu nedenle başka saldırıların gerçekleşmesinin göz ardı edilemeyeceği kaydedildi.

İsrail'de güvenlik durumunun belirsiz olduğu ve daha da kötüleşebileceği belirtilen açıklamada, "İsrail'e seyahat etmeyin. Durumunuz ne olursa olsun oraya gitmeyin." ifadesi kullanıldı.

Seyahat tavsiyesi turuncu olan ülkelere acil olan seyahatler, kırmızı olan ülkelere ise seyahat edilmemesi öneriliyor.

Bakanlık, iki gün önce seyahat tavsiyesi kırmızı olan İsrail-Gazze sınırı ve İsrail'in Mısır, Lübnan ve Suriye sınırları dışındaki İsrail bölgelerine seyahat tavsiyesinin turuncu olduğunu bildirmiş ancak turuncu koduna rağmen "mevcut durum" nedeniyle İsrail'e yapılacak acil seyahatlerin ertelenmesini tavsiye etmişti.

18.13 Soykırım ordusu IDF, İran'ın dün geceki füze ve insansız hava aracı saldırısı öncesinde uygulanan İç Cephe Komutanlığı kısıtlamalarının pazartesi günü saat 23.00'e kadar yürürlükte kalacağını bildirdi. Kısıtlamalar arasında eğitim faaliyetlerinin durdurulması ve Gazze ile Lübnan sınırında kalabalıkların toplanmasının yasaklanması yer alıyor.

16.36 Savaş kabinesi bakanı Benny Gantz, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile görüştüğünü ve ikilinin İran saldırganlığı karşısında uluslararası bir ittifak kurma ihtiyacı hakkında konuştuklarını bildirdi. X hesabından paylaşım yapan Gantz, "Öncelikle, İran saldırganlığına doğrudan ve onun vekillerine karşı koymak için küresel bir birleşik cephe oluşturma zorunluluğunu tartıştık" ifadelerini kullandı.

16.00 Terör devleti İsrail'in Savunma Bakanı ve soykırım kabinesinin başındaki Benny Gantz "İran tehdidine karşı bölgesel koalisyon kuracağız ve bunun bedelini bize uygun olan şekilde ve zamanda alacağız" ifadelerini kullandı ve İran'ı bir kez daha açıkça tehdit etti.

Terör devleti İsrail'in Savunma Bakanı ve soykırım kabinesi üyesi Benny Gantz

Soykırım Kabinesi Bakanı Benny Gantz yaptığı açıklamada, İsrail'in dünkü İran saldırısına karşı koymasını sağlayan "stratejik ittifakı ve bölgesel işbirliğini" güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

İran'ın küresel bir sorun olduğunu söyleyen Gantz, İHA'lı saldırı hakkında "Bu olay henüz bitmedi; kurduğumuz ve önemli sınavını verdiğimiz stratejik ittifakın ve bölgesel iş birliği sisteminin şimdi tam olarak güçlendirilmesi gerekiyor. İsrail, Ortadoğu'da askeri ve teknolojik gücün ve güvenliğin temeli olduğunu dün kanıtladı" dedi.

Gantz, İran'a açıkça savaş ilan ederken şu ifadeleri kullandı:

İran tehdidiyle karşı karşıya kaldığımızda bölgesel bir koalisyon kuracağız ve bize uygun şekilde ve zamanda İran'a bedelini ödeteceğiz. Ve en önemlisi, düşmanlarımızın bize zarar verme arzusu karşısında birleşeceğiz ve daha güçlü olacağız.

15.35 İran'ın saldırısının ardından sabah saatlerinde yaptığı açıklamada "Daha ezici bir saldırıya ihtiyacımız var" ifadelerini kullanan terör devleti İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, X hesabında bir gönderi daha paylaştı ve "Orta Doğu'da caydırıcılık yaratmak için evin sahibinin çıldırması gerekiyor." dedi.

Terör devleti İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir

TÜRKİYE'DEN 'MİSİLLEME' DİPLOMASİSİ: ÖNCE İRAN SONRA İNGİLİZ

15.25
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin ardından İngiliz mevkidaşı Cameron ile görüştü.

15.15 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail'e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran'ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi.

ANKARA: "DAHA FAZLA GERİLİM İSTEMİYORUZ"

15.06
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü. Bakan Fidan, İranlı mevkidaşına, İsrail'e yönelik misillemenin ardından bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediklerini aktardı.


14.39 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere'nin Irak ve Suriye'deki sözde İslam Devleti'ne karşı yürüttüğü operasyonların bir parçası olarak halihazırda Orta Doğu'da askeri varlığının bulunduğunu söyledi.

İSRAİL'DEN GÖSTERMELİK SAVAŞ İLANI

12.56 Terör devleti İsrail'in Dışişleri Bakanlığı sözcüsü "İran, İsrail'e karşı savaşı başlattı ancak değerlendirmemize göre biz bitireceğiz" dedi ve İran'ı açıkça tehdit etti.

İRAN HAREKETE GEÇTİ

12.43 İranlı yetkililer Tahran, Şiraz, İsfahan, Buşehr ve ülkenin batısındaki havalimanlarında yarın sabah saat 6'ya kadar uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

10.56 Lübnan medyası, İsrail'in sınırın yaklaşık 100 kilometre uzağına saldırdığını bildirdi.

10.32 Irak, Ürdün, Lübnan ve İsrail, dün gece kapattıkları hava sahalarını yeniden açtılar.

10.27 Lübnan haber ajansıOTV Lebanon, terör devleti İsrail'in sınırın yaklaşık 100 kilometre uzağına saldırdığını bildirdi.

10.00 İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bagheri, Gerçek Vaat Operasyonu'nun sona erdiğini doğrularken, İsrail'i bu operasyona yanıt vermesi halinde topraklarına daha büyük bir saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulundu. Washington'un İsrail'in askeri eylemlerine destek vermemesi konusunda uyardı.



09.25 UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLADI
İsrail, dün gece İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle kapattığı hava sahasını sivil uçuşlara yeniden açtı.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, İHA saldırıları nedeniyle 7 saat kapalı kalan hava sahasının sivil havacılık trafiğine açıldığını belirtti.

Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda da uçuşlar yeniden başladı.

Öte yandan dünya genelinde sivil havacılık trafiğini takip eden "Flight Radar 24" internet sitesi de (05:15 GMT) saatiyle İsrail hava sahası üzerinden çok sayıda uçağın geçiş yaptığını gösterdi.

Ancak Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim devam ederken, birçok havayolu hala rota olarak hala Kuzey Sina ve Türk hava sahası üzerindeki hava koridorlarını kullanıyor.

İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'ndaki uçuşlar, Tel Aviv saatiyle 01.00-07.00 arasında İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle durdurulmuştu.

08.56 İSRAİL ORDUSU: İRAN 290 FÜZE VE İHA İLE SALDIRDI

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e 100'ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın ordudan aktardığı bilgiye göre, İran, dün gece yaklaşık 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile İsrail'e saldırı düzenledi.

İran'ın saldırısına eş zamanlı olarak, İsrail'e Lübnan'dan da yaklaşık 40, Yemen ve Irak'tan da bireysel olarak füze ve İHA fırlatıldığı belirtildi.

İsrail ordusu, savaş uçaklarının ABD öncülüğündeki diğer ülkelerle birlikte İsrail toprakları dışında "20'den fazla seyir füzesini imha ettiğini" iddia etti.

Haberde, (yapılan saldırılarda) İsrail'e herhangi bir seyir füzesinin ulaşmadığı, isabet eden balistik füzelerin ise altyapıya hafif hasarlar verdiği kaydedildi.

08.37 NETANYAHU GERİ ADIM ATMADI

İsrail Başbakanı Netanyahu, İran saldırısı Hamas ile mücadele ile ilgili konuştu. Netanyahu İsrail'in Gazze savaşını 'tam güçle' sürdüreceğini söyledi. Netanyahu ayrıca İran'ın saldırısı ile ilgili "Önledik, püskürttük, birlikte kazanacağız" değerlendirmesinde bulundu.

08.33 İRANLI HACKER GRUBU: İSRAİL RADARLARINI ELE GEÇİRDİK

İran merkezli Handala isimli hacker grubu geçmiş yıllarda İsrail'in hem devlet hem de özel şirketlerine sayısız saldırı gerçekleştirdi. Dün gece yine ortaya çıkan Handala, İsrail askeri radarlarını ele geçirdiklerine dair bir ekran görüntüsü yayınladı. Handala ayrıca dün gece İsraillilere 500 bine yakın telefon mesajı gönderdi söz konusu mesajda şu ifadeler yer aldı:

"Liderlerinizin suçlarının ve aptallıklarının bedelini insanlar ödeyecek. Şehirleri boşaltın, belki daha az hasar görürsünüz"

07.21 HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği hava saldırılarında ölen ve yaralanan siviller olduğunu, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki mevzilerine onlarca katyuşa füzesi fırlatarak buna karşılık verdiklerini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan mevzilerinin onlarca katyuşa füzesiyle hedef alındığı belirtildi.

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki köy ve beldelere hava saldırıları düzenlediği, ölen ve yaralanan sivillerin olduğu aktarılan açıklamada, katyuşa füzelerinin bu saldırıya karşılık atıldığı ifade edildi.

Resmi makamlar ve sağlık kaynaklarından konuyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Hizbullah, gece de İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki askeri üssüne onlarca katyuşa füzesi fırlattığını duyurmuştu.

İsrail de daha sonra yaptığı açıklamada, Lübnan'dan Golan Tepeleri'ne 28 füze atıldığını bildirmişti. Açıklamada, saldırı sonucu herhangi hasar veya can kaybı yaşanmadığı aktarılmıştı.

06.43 Biden, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını ve Netanyahu'ya "İsrail'e desteklerinin tam olduğu" mesajını verdiğini belirtti.

05.58 İRAN: HAREKATIMIZ SONUÇLANDI
İran BM yetkilisi tarafından yapılan açıklamada "İsrail karşılık verirse cevabımız sert olur" ifadesi yer aldı.

05.55 "İSRAİL'E YARDIM ETTİK"

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada "İHA ve füzelerin düşürülmesinde İsrail'e yardım ettik" ifadelerini kullandı.

05.45 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İran'ın ülkesine yönelik hava saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştüğü bildirildi.

İsrail Başbakanlık Ofisinin X sosyal medya hesabından, Netanyahu'nun, savaş kabinesi ve daraltılmış güvenlik kabinesi ile yaptığı toplantının ardından Biden ile telefonda görüştüğü duyuruldu.

Görüşmenin içeriğine ilişkin detay verilmeyen paylaşımda, Netanyahu'nun telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bir fotoğraf yer aldı.

04.53 İSRAİL, İRAN'IN SALDIRILARINI GÖRÜŞMEK ÜZERE BMGK'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını belirtti.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Erdan, X hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acilen toplaması hususunda BMGK Dönem Başkanı'na bir mektup gönderdiğini bildirdi.

Erdan, açıklamasında, "Konseyin acilen toplanmasını, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kesin şekilde kınamasını ve İran Devrim Muhafızları Ordusunu bir terör örgütü olarak kabul etmesini talep ettim." ifadelerini kullandı.

İran'ın saldırılarının "dünya barışına açık bir tehdit" olduğunu öne süren Erdan, BMGK'nin elindeki tüm araçlarla İran'a karşı harekete geçmesi gerektiğini savundu.

BMGK BUGÜN TOPLANIYOR
Öte yandan, BMGK'den yapılan açıklamada, İran'ın İsrail saldırılarını görüşmek üzere pazar günü ABD yerel saatiyle 16.00'da toplanılmasına karar verildiği kaydedildi.

04.06 İsrail ordusu, İran'ın saldırılarının ardından yaptığı uyarıyı güncelleyerek, sığınaklarda kalmaya gerek olmadığını duyurdu.

ABD GÜÇLERİ SURİYE-ÜRDÜN SINIRINDAKİ ÜSLERDEN ONLARCA İHA'YI HEDEF ALDI

03.22
Suriye-Ürdün sınırındaki iki üste konuşlanan ABD güçleri, yüzlerce hava savunma füzesi ile onlarca insansız hava aracını (İHA) hedef aldı.

AA'nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, ABD güçlerinin konuşlandığı, Suriye'nin Humus ilindeki Tenef üssü ile Ürdün topraklarındaki Kule-22 üssünden gece yarısından sonra yüzlerce hava savunma füzesi ateşlendi.

Kaynaklara göre, ABD üslerinden fırlatılan füzeler, aidiyeti bilinmeyen onlarca kamikaze İHA'ya isabet etti.

Hedef alınan İHA'lardan bazı parçaların, Suriye-Ürdün sınır hattındaki sivil yerleşimlere düştüğü öğrenildi.

Ayrıca Beşşar Esed rejimine yakın sosyal medya hesapları, Suriye'nin Şam, Humus, Dera ve Süveyda illerinde patlama sesleri duyulduğunu iddia etti.

Paylaşımlarda, patlama seslerinin üzerine Humus'un batı kırsalındaki rejime ait hava savunma sistemlerinin devreye sokularak, bazı füzelerin havada imha edildiği ileri sürüldü.

İSRAİL'İN GÜNEYİNDEKİ ASKERİ ÜSTE "HAFİF" HASAR OLUŞTUĞU BİLDİRİLDİ

03.18
İran'ın saldırısında İsrail'in güneyindeki bir askeri üste "hafif" hasar oluştuğu, can kaybı yaşanmadığı belirtildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hagari, şu ana kadar İran'dan İsrail'e 200'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve balistik füze atıldığını bildirdi.

Sözcü, bu İHA ve füzelerin büyük bir kısmının İsrail'e ait savunma sistemleri ve Tel Aviv'in müttefikleri tarafından İsrail hava sahasına girmeden imha edildiğini kaydetti.

İran'dan atılan İHA ve füzelerin büyük kısmının imha edildiğini dile getiren Hagari, saldırılarda İsrail'in güneyindeki askeri bir üstün alt yapısında "hafif" hasar oluştuğunu ancak can kaybı yaşanmadığını aktardı.

03.15 BM Genel Sekreteri Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.

03.13 İsrail ordusu: İran'ın saldırısında ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştu, can kaybı olmadı.

ABD, İRAN'A KARŞI İSRAİL'E DESTEK VERİRSE "PİŞMAN EDİCİ" TEPKİYLE KARŞILAŞIR

03.12
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin İran'a karşı saldırıya herhangi bir destek veya katılımının, İran Silahlı Kuvvetlerinin "kararlı ve pişman edici" tepkisiyle sonuçlanacağı uyarısında bulundu.

Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e başlatılan saldırıyla ilgili yayımladığı ikinci bildiride, İsrail'in İran'ın Şam'daki konsolosluğuna yönelik saldırısına karşılık, İran'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkı çerçevesinde İsrail'in işgali altında bulunan topraklardaki askeri hedeflere saldırı başlattığı belirtildi.

Bildiride, "İran, haklarını güvence altına almak ve saldırganı cezalandırmak amacıyla siyonist terör ordusunun işgal altındaki topraklarda bulunan önemli askeri hedeflerine saldırarak, stratejik istihbarat yeteneklerini, füzelerini ve insansız hava araçlarını başarıyla vurup imha etti." ifadelerine yer verildi.

ABD tarafından İsrail'e verilen desteğe işaret edilen bildiride, "Terörist Amerikan hükümeti, İran'ın çıkarlarına zarar verecek herhangi bir destek ve katılımının, İran Silahlı Kuvvetlerinin kararlı ve pişman edici tepkisiyle sonuçlanacağı konusunda uyarıldı." açıklamasında bulunuldu.

Bildiride, "İsrail'in eylemlerinden ABD yönetiminin sorumlu olduğu ve İsrail'in engellenmemesi halinde hem Tel Aviv'in hem de Washington'un bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı" belirtildi.

Devrim Muhafızları, herhangi bir ülkeden ABD veya İsrail adına gelecek tehdidin kaynağına da karşılık verileceğini ve İran'ın meşru çıkarlarını her türlü saldırgan eylem ile yasa dışı güç kullanımına karşı koruyacaklarını bildirdi.


İNGİLTERE, KRALİYET HAVA KUVVETLERİNE AİT İLAVE JETLERİ ORTA DOĞU'YA KONUŞLANDIRDI

03.01 İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait ilave jetler ile yakıt ikmal tankerlerini Orta Doğu'ya konuşlandırdıklarını duyurdu.

Bakan Shapps, X hesabından yaptığı açıklamada, RAF'a ait ilave jetler ve havada yakıt ikmali yapan tankerlerin, İngiltere'nin Irak ve Suriye'deki mevcut DEAŞ karşıtı Shader Operasyonu'nu desteklemek üzere Orta Doğu'ya konuşlandırıldığını bildirdi.

Shapps, "İran'ın İsrail'e karşı başlattığı anlamsız hava saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı bölgesel güvenliği daha da zayıflatmaktan başka işe yaramayacak." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'nin, gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için İsrail ve bölgedeki ortaklarıyla çalışmaya devam ettiğini kaydeden Shapps, barış ve istikrarın herkesin çıkarına olduğunu vurguladı.

Bakan Shapps, İran'ın her türlü istikrarsızlaştırıcı davranışa derhal son vermesi çağrısında bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgedeki tırmanışa karşılık olarak ve müttefiklerimizle ortaklaşa olarak, İngiltere Başbakanı (Rishi Sunak) ve ben, RAF'a ait ilave unsurların konuşlandırılması için yetki verdik. RAF jetleri ve havada yakıt ikmali yapan tankerler, İngiltere'nin Irak ve Suriye'deki mevcut DEAŞ karşıtı operasyonu olan Shader Operasyonu'muzu destekleyecek. Ayrıca, bu jetler gerektiğinde mevcut görevlerimizin menzili içerisinde havadan gelebilecek saldırıları da önleyecek."

İngiliz Sky News televizyonu da kaynaklarına dayandırdığı haberinde, RAF jetlerinin İsrail'in savunmasında görev aldığını bildirdi.

İSRAİL BASINI, İRAN'DAN GÖNDERİLEN 100'DEN FAZLA İHA'YA ABD VE İNGİLTERE'NİN MÜDAHALE ETTİĞİNİ İLERİ SÜRDÜ

02.37 İsrail basını, İran'ın İsrail'e gönderdiği 100'den fazla saldırı insansız hava aracına (İHA) ABD ve İngiltere'nin müdahalede bulunduğunu iddia etti.

İsrail ordu radyosunun, ismini açıklamadığı bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD ve İngiltere'nin İran'dan atılan İHA'lara müdahale ettiği ileri sürüldü.

Haberde, İran'dan gönderilen 100'den fazla saldırı İHA'sına, ABD ve İngiltere tarafından İsrail hava sahası dışında müdahale edildiği savunuldu.


İSRAİL'DE PATLAMA SESLERİ

02.30 İran'ın başlattığı saldırı sonrası İsrail'in birçok bölgesinde sirenler çalarken, gökyüzünde yer yer patlama sesleri duyuldu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'ın saldırısı sonrası ülkenin güneyi ve kuzeyi dahil birçok bölgesinde uyarı sirenleri çaldı.

Öte yandan, sosyal medyada yer alan görüntülerde, İsrail'in birçok bölgesinde hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiği anlaşılıyor ve gökyüzünde yer yer patlama sesleri duyuluyor. Ordudan şu ana kadar saldırıların detaylarına ilişkin bilgi verilmedi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, saldırılar nedeniyle ülkenin güneyinde 10 yaşında bir çocuğun ağır yaralandığını bildirdi.

ABD BAŞKANI JOE BIDEN DURUM ODASINDA

02.24 İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısıyla ilgili gelişmeleri Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle takip eden ABD Başkanı Joe Biden, "İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda (Situation Room) ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantıdan bir kareyi X'teki hesabından paylaştı.

Biden, paylaşımında, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırıyla ilgili son durum için ulusal güvenlik ekibimle bir araya geldim. İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz." açıklamasında bulundu.

Biden, Durum Odası'nda, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili olarak Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Genelkurmay Başkanı General Charles Brown, CIA Direktörü Bill Burns ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan gibi isimlerle bir araya geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yaptığı yazılı açıklamada, "İran, İsrail'e karşı bir hava saldırısı başlattı. Başkan Biden'ın mesajı net: İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz. ABD, İrail halkının yanındadır ve İran'dan gelen tehditlere karşı onların savunmalarını desteklemektedir." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Biden'ın bugün Beyaz Saray'a dönerek gelişmeleri ulusal güvenlik ekibiyle yakından takip ettiğini belirten Watson, ABD'li yetkililerin İsrailli muhataplarıyla her an irtibat halinde olduğunu kaydetmişti.

MISIRLI YETKİLİ: "MISIR HAVA SAVUNMASI YÜKSEK ALARM DURUMUNA GEÇTİ"

02.20 İran'ın İsrail'e başlattığı İHA saldırısının ardından, Mısır hava savunmasının yüksek alarm durumuna geçtiği belirtildi.

Kahire el-İhbariyye kanalının üst düzey bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı habere göre, Mısır hava savunması yüksek alarm durumuna geçti.

Lübnan ve Ürdün, İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahalarını kapattıklarını duyurmuş


İRAN'DA MİSİLLEME KUTLAMASI

02.04
İran'ın İsrail'e saldırısının ardından binlerce İranlı Tahran sokaklarında kutlama yaptı.



Ellerinde İran ve Filistin bayrakları taşıyanlardan A Haber kamerasına yansırken bir kişinin elindeki kırmızı bayrak dikkatlerden kaçmadı.



O bayraktar "Hard Revenge (Sert intikam)" yazdığı görüldü.

02.03 İran'ın İsrail'e saldırısının ardından Kudüs, Tel Aviv ve bazı kentlerde sirenler çalarken gökyüzünde yer yer patlama sesleri duyuldu.

İSRAİL ORDUSUNDAN BAZI BÖLGELERDE HALKA SIĞINAKLARA YAKIN YERDE KALMA ÇAĞRISI

01.58 İsrail ordusu, İran'dan başlatılan insansız hava saldırısı (İHA) sonrası ülkenin bazı bölgelerindeki halka sığınaklara yakın yerlerde kalma çağrısı yaptı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'ın İHA'larla saldırı başlatmasının ardından durum değerlendirmesi yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in kuzeyinde bulunan işgal altındaki Golan Tepeleri ve güneydeki Eylat kenti başta olmak üzere bazı bölgelerde yaşayan halktan sığınaklara yakın bölgelerde kalmasının istendiği bildirildi.

Sirenlerin çalması halinde halka sığınaklarda en az 10 dakika durma uyarısı yapıldı.



İSRAİLLİ YETKİLİLER: İRAN'IN İSRAİL'E BALİSTİK FÜZE FIRLATTIĞINA İLİŞKİN BİR GÖSTERGE YOK

01.54 İsrailli yetkililer, İran'ın İsrail'e balistik füze attığına dair herhangi bir gösterge olmadığını bildirdi.

İsrail ordu radyosuna konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer, İran'ın ülkeye balistik füze fırlatmasına ilişkin herhangi bir emarenin bulunmadığını belirtti.

İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e balistik füze saldırısı başlattığını iddia etmişti.

İRAN'DAN AÇIKLAMA: BU İŞ ŞU AN SONUÇLANDI SAYILIR

01.30
İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır." açıklamasını yaptı.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği, X hesabından yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e hava saldırısını değerlendirdi.

İran'ın, BM Anlaşması'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını uyguladığı kaydedilen açıklamada, İran'ın askeri karşılığının "Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik misyonuna yönelik saldırganlığına karşılık" olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. Eğer İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır." ifadesi kullanıldı.

Çatışmanın İran ile İsrail arasında olduğu belirtilen açıklamada, "ABD bundan uzak durmalı." değerlerdirmesi yapıldı.

01.19 Ürdün'de Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Muhenned Mubaydin, ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğine ilişkin çıkan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

Ürdün resmi haber ajansı Petra'ya açıklama yapan Mubaydin, devlet televizyonu El-Memleket'in haberini düzelterek, ülkede OHAL ilan edildiğine ilişkin medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Mubaydin, medyanın yayımlayacağı haberlerde dikkatli olması zorunluluğu bulunduğunu kaydederek, gerçek dışı haber ve söylentilerin yayını durumunda hukuki işlemlerin başlatılacağı uyarısı yaptı.

Sosyal medya platformları ve çeşitli uygulamalar üzerinden yayılan haberlerin birçoğunun asılsız olduğuna dikkati çeken Mubaydin, ülkede hayatın düzenli şekilde devam ettiğini ve vatandaşları endişelendirecek bir durum bulunmadığını vurguladı.

Mubaydin, yetkili makamların cumartesi akşamı, çevredeki güvenlik koşulları nedeniyle tedbir amaçlı olarak hava sahasını kapatma kararı aldığına dikkati çekti.

Ürdün devlet televizyonu El-Memleket'in dün akşam bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İran'ın İsrail'e başlattığı İHA saldırısının ardından ülke genelinde OHAL ilan edildiği belirtilmişti.

BALİSTİK FÜZE SALDIRI BAŞLADI

00.42 İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e balistik füze saldırısı başlattığını iddia etti.

IRNA, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın İsrail'e balistik füze saldırısı başlattığını öne sürdü.

Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısına misilleme olarak İsrail'e yönelik kamikaze insansız hava araçları ve füzelerle saldırı başlatıldığını açıklamıştı.

İran'ın başlattığı balistik füze saldırısının görüntüsü

İRAN: İSRAİL'İN SALDIRISI İÇİN HAVA VEYA KARA SAHASINI AÇAN ÜLKELERE KARŞILIK VERECEĞİZ

00.37 İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkelere kararlılıkla cevap verileceğini belirtti.

İran medyasında yer alan haberlere göre Aştiyani, ülkesine yönelik saldırılara karşı uyarılarda bulundu.

İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır." ifadelerini kullandı.

İSRAİL AÇIKLADI: 100'DEN FAZLA İHA

00.22
İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin birkaç gün sürecek çatışmalara ve İran'a karşılık vermeye hazırlandığını bildirirken, ordu, İran'ın 100'den fazla insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini doğruladı.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, İran'dan düzenlenen saldırılar karşısında birkaç gün devam edecek saldırılara hazırlanıyor. Haberde, İsrail'in saldırılara karşılık vermesinin beklendiği paylaşıldı.

İsrail'e yönelik İHA saldırısının sadece İran'dan değil, Yemen ve Irak'tan da düzenlenmiş olabileceği belirtildi.

Öte yandan, İsrail Ordu Sözcülüğü AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'dan İsrail'e 100'den fazla İHA ile saldırı düzenlendiğini doğruladı.

00.19 Lübnan, İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiye, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan güvenlik gelişmeleri göz önüne alınarak ülkenin hava sahası hakkında bir değerlendirme yapıldığını ifade etti.

Hamiye, Lübnan yerel saatiyle 01.00'den sabah 07.00'ye kadar ülkenin hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak ve tedbir amaçlı kapatıldığını kaydetti.

Lübnanlı Bakan, bu saatler arasında ülkenin tek havalimanı olan Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nın tamamen kapalı olacağını, ilerleyen saatlerdeki gelişmelere göre güncelleme yapacaklarını belirtti.

HİZBULLAH İSRAİL'İN GOLAN TEPELERİNDEKİ ASKERİ KARARGAHINI HEDEF ALDI

00.07 Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'in Golan Tepelerindeki askeri üssüne onlarca katyuşa füzesi fırlattığını bildirdi.

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepelerinde yer alan Keyla askeri üssündeki hava ve füze savunma karargahının vurulduğu belirtildi.

Saldırıda onlarca katyuşa füzesinin kullanıldığı kaydedildi.

Açıklamada, saldırının, Lübnan'ın güneyi ya da Suriye üzerinden mi gerçekleştirildiğine dair detaylı bilgi verilmedi.

İSRAİL LÜBNAN'IN GÜNEYİNE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

00.05 İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah Hareketi'ne ait hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki Teyr Harfa, Alma eş-Şaab ve Yarin beldelerine hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi.

Açıklamada, beldelerdeki Hizbullah'a ait hedeflerin vurulduğu belirtildi.

İsrail ordusundan yapılan bir başka açıklamada, Lübnan'dan İsrail'e doğru Kfar Blum ve Hanita yerleşim birimine yönelik insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendiği aktarıldı. Açıklamada, buna karşılık İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın Garayeb, Vardiye, Hilat el Dabba bölgelerine yer alan Hizbullah hedeflerine hava saldırısı düzenlediği kaydedildi.

HİZBULLAH: DEMİR KUBBE PLATFORMUNU VURDUK
Öte yandan Lübnan'daki Hizbullah Hareketi yaptığı açıklamada, kamikaze İHA ile İsrail'in Tel Nehmeh'de yeni konuşlandırılan "Demir Kubbe" platformunun vurulduğunu aktardı.

Açıklamada kamikaze İHA'ların platformu tam isabetle hedef aldığı kaydedildi.

13 NİSAN'DA YAŞANANLAR

İRAN'DAN BAŞLATILAN İHA SALDIRISI NEDENİYLE İSRAİL HAVA SAHASI KAPATILACAK

23.59
İsrail hava sahasının, İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle geçici olarak kapatılacağı bildirildi.

İsrail Havalimanları İdaresinden yapılan açıklamada, hava sahasının yerel saatle 00.30'dan itibaren uçuşlara kapatılacağı duyuruldu.

Açıklamada, uçuşların ne zaman yeniden başlayacağına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail ordusu, İran'dan çok sayıda İHA ile saldırı başlattığını duyurmuştu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bu İHA'ların "saatler sonra" İsrail hava sahasına yaklaşmasının beklendiğini belirtmişti.

Biden Washington DC’ye döndü. 

BEYAZ SARAY'DAN KATİL İSRAİL'E DESTEK

23.41 Beyaz Saray, İran'ın İsrail'e hava saldırısı başlattığını, İsrail'e desteklerinin "sarsılmaz" olduğunu duyurdu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Watson, açıklamasında, "İran, İsrail'e karşı bir hava saldırısı başlattı. Başkan Biden'ın mesajı net: İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz. ABD, İsrail halkının yanındadır ve İran'dan gelen tehditlere karşı onların savunmalarını desteklemektedir." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Beyaz Saray'a dönerek gelişmeleri ulusal güvenlik ekibiyle yakından takip ettiğini belirten Watson, ABD'li yetkililerin İsrailli muhataplarıyla her an irtibat halinde olduklarını vurguladı.



23.37 İsrail'de savaş kabinesi, İran'ın insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlatmasının ardından bir araya geldi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de toplanan savaş kabinesi, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele alıyor.

Konuyla ilgili resmi açıklama yapılmazken toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de hazır bulunduğu görüldü.

Hava sahasını kapatan ülkelerin ardından son radar görüntüsü (TSİ ile 00.04)

IRAK HAVA SALDIRISINI KAPATTI

23.36 Irak, İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

Irak resmi haber ajansı INA'ya konuşan Ulaştırma Bakanı Rezzak es-Sadavi, hava sahasının tüm uçuşlara kapatıldığını açıkladı.

Bakan, ülkedeki tüm uçuşların da durdurulduğunu belirtti.

Sivil Havacılık Kurumundan yapılan açıklamada da Irak hava sahasının kapatılmasının geçici ve önlem amaçlı olduğu bildirildi.

Açıklamada, hava sahasının tüm gelen ve giden uçuşlara sabah saat 05.30'a kadar kapatıldığını ve bunun duruma göre uzatılabileceği de aktarıldı.

İsrail ordusu, İran'ın İHA saldırısı başlattığını, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İHA'ları izlediğini açıklamıştı.

İRAN SALDIRIYI RESMEN DUYURDU

23.30
İran Devrim Muhafızları Ordusu, "İsrail'e onlarca füze ve insansız hava aracıyla operasyon başlattık." açıklamasında bulundu.

İran, İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığını duyurdu.

İran devlet televizyonunun haberinde, "Devrim Muhafızları Ordusu, işgal altındaki bölgelerdeki hedeflere yönelik insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı." ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusu, İran'ın insansız hava aracı saldırısı başlattığını duyurmuştu.

23.10 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran topraklarından düzenlenecek bir saldırıya hazır olduklarını söyledi.

Netanyahu, yayınladığı görüntülü mesajla İran ile yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son yıllar ve haftalarda İran'dan gelecek doğrudan saldırıya hazırlandıklarını belirten Netanyahu, "Savunma sistemlerimiz yerleştirildi ve hem savunma hem de saldırı konusunda her türlü senaryoya hazırız." yorumunu yaptı.

Netanyahu, İsrail'in yanında yer aldıkları ve verdikleri destekten dolayı ABD, İngiltere ve Fransa'ya takdirlerini ifade ederek, "Kim bize zarar verirse biz de ona vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakin ve kararlı bir şekilde yapacağız." ifadesini kullandı.

İSRAİL DEVLET TELEVİZYONU RESMEN DUYURDU: DRONE SALDIRISI BAŞLADI

22.59
İsrail ordusu, İran'ın, insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattığını, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin dronları izlediğini açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, İran'dan havalanan onlarca İHA'nın İsrail'e doğru ilerlediğini duyurdu.

İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail'e ulaşması saatler sürebilecek İHA'ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı.

Hagari, İsrail'deki saldırı alarmlarının İHA'ların ancak hedeflere yöneldiğinde çalacağını belirterek, İHA'ları bir an önce önlemeye çalışacaklarını belirtti.

İsrail devlet televizyonu KAN, Hagari'nin açıklamasından önce, İran'ın onlarca İHA ile İsrail'e saldırı başlattığını duyurmuştu.

İsrail makamları saldırıların askeri hedeflere düzenlenmesini değerlendirdi. İsrail savaş kabinesi ve ardından güvenlik kabinesinin bu gece Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı'nda toplanacağı aktarıldı.

İsrail Başbakanlık devlet uçağının saldırıda vurulabilmesi endişesiyle havalandığı belirtildi.

İsrail'den Kanal 12'nin haberine göre, İsrail hava sahası bu gece 01.00'e kadar kapatıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden İsrail yönüne havalanan uçakların rotalarından geri döndüğü, hava radar sistemlerine yansıdı.


22.51 Ürdün, "bölgedeki tehlikelerin artması" nedeniyle hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatılacağını açıkladı.

Ülkenin resmi ajansı PETRA'nın haberine göre, Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumundan yapılan açıklamada, Ürdün hava sahasının yerel saatle 23.00'ten (TSİ 23.00) itibaren gelen, giden ve transit tüm uçuşlara "birkaç saat" kapatılacağı duyuruldu.

Açıklamada, bu uygulamanın, gelişmelere göre güncellenip kontrol edileceği belirtildi.

Ülkenin hava sahasını kapatma kararının, "uyulan uluslararası standartlara göre risklerin değerlendirilmesinin ardından bölgedeki tehlikelerin artması nedeniyle güvenliği ve Ürdün hava sahasında sivil havacılığın güvenliğini korumak amacıyla" alındığı aktarıldı.

İsrail'in Suriye'de İran büyükelçiliğine düzenlediği saldırının ardından İran'ın misilleme yapacağına yönelik söylentiler nedeniyle bölgede gerginlik tırmanıyor.

İsrail, İran'dan olası saldırı tehdidine ilişkin endişe artarken ülke genelinde okulların iki gün tatil edildiğini duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?
İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.

Saldırılardan ABD'yi sorumlu tutan İran'ın kısa süre süre içerisinde misilleme yapacağı ileri sürüldü.

48 SAAT İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞECEĞİ YAZILDI
Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, önceki gün yayımladığı haberde İsrail'in 48 saat içinde İran tarafından gerçekleşecek doğrudan bir saldırıya hazırlandığı ancak saldırıya ilişkin İran'ın nihai kararı henüz vermediğini öne sürdü. Haberde ABD istihbarat raporlarına göre saldırı planının dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in önünde olduğu ve olası siyasi risklerin değerlendirildiği belirtildi.

ABD DURUMU YAKINDAN İZLİYOR
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby'de bu iddiaları doğrular nitelikte açıklamalarda bulundu.

Zamanlama hakkında daha fazla bilgi vermeyen Kirby, "ABD'nin İsrail'i savunma taahhütleri konusunda ciddi olduklarını" bir kez daha tekrarladı.

Kirby, ABD'nin Tahran'ın tehdidi dolayısıyla bölgede kendi pozisyonunu gözden geçirdiğini ve "durumu çok yakından izlediğini" sözlerine ekledi.

ABD'nin gelişmiş savunma sistemlerine sahip savaş gemisinin İsrail kıyılarına demir attığı bildirildi.

ABD GEMİSİ İSRAİL AÇIKLARINDA
Kirby'nin açıklamasını yaptığı sırada bölgede dikkati çeken bir gelişmeler de peşi sıra yaşandı.

İsrail televizyonu Kanal 14'ün haberine göre ABD'ye ait gelişmiş savunma sistemleriyle donanımlı füze gemisinin İsrail açıklarına demirledi.

Bunun, yakın zamanda İran'ın İsrail'e füze saldırısı düzenlemesi durumunda yardımcı olacağı vurgulanan haberde, ismini açıklamak istemeyen İsrailli bir yetkilinin şu sözlerine yer verildi:

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby.

"İsrail, İran'ın kendisine doğrudan düzenleyeceği saldırıya hazırlanıyor. İsrail'in kuzeyi veya güneyine düzenlenmesi muhtemel İran saldırısının önümüzdeki 24-48 saatte gerçekleşme ihtimali var."

Haberde ayrıca ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in dün gece İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefonda görüştüğü aktarıldı. Austin'in Gallant'tan Şam'daki İran konsolosluk binasına yönelik saldırıyla ilgili izahat istediği belirtildi.

Gallant ve Kurilla (İsrail Devlet Hizmetleri Sitesi Arşivi)

KURİLLA BÖLGEYE GİTTİ
Öte yandan Amerikan Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın İsrail'e giderek üst düzey yetkililerle görüşmesi de durumun vahametini gösteren bir diğer işaret oldu.

ABD'nin bölgedeki en üst düzey askeri yetkilisi olan ve terör örgütü PKK/YPG ile zaman zaman görüşen Kurilla, bölgedeki durumla ilgili İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ile görüşme gerçekleştirdi.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in Hatzor Hava Üssü'nde bir araya gelen Gallant ve Kurilla olası bir İran saldırısına ilişkin hazırlıklara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

"İSRAİL VE ABD DAYANIŞMA İÇERİSİNDE HAREKETE EDİYOR"
Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Gallant, "Düşmanlarımız İsrail ile ABD'yi birbirinden ayırabileceklerini sanıyorlar ancak gerçek tam tersi, onlar bizi bir araya getiriyor ve bağlarımızı güçlendiriyorlar. Dayanışma içinde hareket ediyoruz." dedi.

İsrail'in, ortaklarıyla "yakın işbirliği içinde" hem karada ve hem de havada kendini savunmaya hazır olduğunu belirten Gallant, "Nasıl karşılık vereceğimizi biliyoruz." ifadesini kullandı.

Gallant "İsrail'in gerçek dostu" olarak nitelendirdiği Kurilla ile görüşmesinde iki ülkenin savunma kurumları ve orduları arasındaki yakın işbirliğini de ele aldıklarını belirtti.

ABD Başkanı Biden ve İsrail Devlet Başkanı Netanyahu.

EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRLIK
Amerikan medyasından da konuya ilişkin çeşitli iddialar yer aldı. CBS News'te yer alan bir haberde; İsrail hükumetinin en kötü senaryoya karşı hazırlandığı belirtildi. Haberde İran ordusu ve ona bağlı 'vekil güçlerin' 100'den fazla İnsansız Hava Aracı (İHA) ve düzinelerce füze ile İsrail'e saldırabileceği aktarıldı. Bununla birlikte İsrail'in kendisini savunmasının kolay olmayabileceği ifade edildi.

ABD'li yetkililer, İran'ın İsrail'e karşı kapsamlı ancak bölgesel bir savaş çıkarmayacak bir misillemede bulunacağını düşünürken, Tahran'ın ne kadar ileri gideceği ise belirsizliğini koruyor.

İSRAİLLİ GAZETE İRAN SALDIRISINISINA İLİŞKİN GELİŞMEYİ DUYURDU
İki ABD istihbarat kaynağı CNN'e, ABD'nin İran'ın insansız hava araçları ve seyir füzeleri gibi askeri varlıkları ülke içinde hareket ettirdiğini gördüğünü söyledi.

İsrailli gazete bu gelişmeyi 'Bu, İsrail topraklarındaki hedefler de dahil olmak üzere İsrail hedeflerine yönelik olası bir İran saldırısının sinyalini veren son gelişmedir' yorumu ile okurlarına duyurdu.

İRAN'DAN ABD'YE NET MESAJ: UZAK DURMAZSANIZ SALDIRIRIZ
Axios'a konuşan üç ABD'li yetkili ise İran'ın bu hafta başında birçok Arap ülkesi aracılığıyla Biden yönetimine bir mesaj gönderdiğini söyledi: ABD, İsrail ile İran arasındaki çatışmaya müdahil olursa bölgedeki ABD kuvvetlerine saldırılacak.

Haberde 'İran'ın mesajı, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından ABD'nin devreye girmesi durumunda bölgedeki ABD üslerine saldırılacağı yönündeydi.' denildi.

İNGİLTERE'DEN İRAN'A UYARI
Ortadoğu'da gerilim tırmanırken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile İranlı mevkidaşı Hüseyin Emirabdullahiyan arasında bir görüşme gerçekleşti. İngiliz bakan, İranlı mevkidaşına gerilimi daha fazla artırmaması çağrısında bulundu.

Komandolar, keşif gerçekleştirdi.

İNGİLTERE'DEN TAHLİYE HAZIRLIĞI

DailyMail'de yer alan habere göre ise; Kraliyet Deniz Piyadeleri, İran'ın İsrail'e bir füze saldırısı düzenlemesi halinde binlerce İngiliz vatandaşının Orta Doğu'dan 'Dunkirk tarzı' bir tahliyesine öncülük etmeye hazırlanıyor.

Komandolar, olası bir deniz kurtarma görevi öncesinde Lübnan kıyı şeridinde keşif gerçekleştirdi.

DailyMail'e özel bir demeç veren Savunma Bakanı Grant Shapps, bölgede mahsur kalan İngilizlere yardım etmeye 'hazır olduklarını' teyit etti.

Dışişleri Bakanlığı ise tüm Birleşik Krallık vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.

Savunma Bakanı Grant Shapps.

TEYAKKUZA GEÇTİLER
Diğer ülkeler de saldırı ihtimaline karşı teyakkuza geçti. Washington, İran'ın saldırı düzenleyebileceği endişesi üzerine İsrail'deki elçilik çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi.

İsrail'de görevli ABD'li diplomatik personele, Kudüs ve çevresi ile Tel Aviv ve Beerşeba bölgeleri dışına çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Diplomatik misyonlarda hareketliliğe Fransa da katıldı. Paris yönetimi vatandaşlarına, İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmemeleri için uyarıda bulunurken İran'da ikamet eden Fransız diplomatların ailelerini tahliye kararı aldı.

ALMANYA SEFERLERİ ASKIYA ALDI
Alman havayolu Lufthansa, İran'ın önümüzdeki günlerde İsrail'e misilleme amaçlı bir saldırı düzenleyeceği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle uçaklarının artık İran hava sahasını kullanmayacağını söyledi.

Bir şirket sözcüsü, "Mevcut durum nedeniyle Lufthansa, Tahran'a ve Tahran'dan uçuşlarını 18 Nisan Perşembe gününe kadar askıya alıyor" dedi.

Hizbullah'tan füze saldırısı.

HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI
Hizbullah, dün gece İsrail'in kuzeyindeki askeri üssüne onlarca katyuşa füzesi fırlattığını duyurdu. İsrail, 40 adet füzenin bir kısmının hava savunma sistemiyle imha edildiğini, geri kalanının da boş arazilere düştüğünü açıkladı. Saldırıyla ilgili İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı aktarıldı.

İran ve İsrail arasında gerilim her geçen dakika artarken, Hürmüz Boğazı yakınında İran'a ait bir helikopter ile İsrailli bir iş insanına ait bir gemiye baskın düzenlendi. İş insanının Eyal Ofer olduğu öğrenildi.

Deniz güvenlik kurumları, Birleşik Arap Emirlikleri ile İran arasında Hürmüz Boğazı'na yakın bir bölge olan Fujairah'ın 92 kilometre kuzeydoğusunda İsraille bağlantılı bir geminin "bölgesel yetkililer" tarafından ele geçirildiğini açıkladı.

Bir savunma yetkilisinin kaydettiği videoda, komandoların geminin güvertesinde bulunan bir konteyner yığınının üzerine iple indiği görülüyor. Söz konusu helikopterin, geçmişte başka gemi baskınları da gerçekleştiren İran'ın Devrim Muhafızları tarafından kullanıldığı tespit edildi.

İsrailli milyarder Eyal Ofer

İRAN DEVLET MEDYASI DOĞRULADI
İran devlet medyası baskının düzenlendiği geminin İsrail ile bağlantılı olduğunu ve İran sularına geçtiği sırada kuşatıldığını doğruladı.

Kaynaklara göre geminin Londra merkezli Zodiac Maritime'a bağlı bir konteyner gemisi olan Portekiz bayraklı MSC Aries olduğu belirlendi.

Zodiac Maritime, İsrailli milyarder Eyal Ofer'in Zodiac Grubunun bir parçası.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

İsrail ordusundan bir sözcü baskının ardından açıklamada bulundu. Askeri sözcü, "İran bölgede gerilimi daha fazla tırmandırmaya devam ederse sonuçlarına katlanacak" diye konuştu.

BİDEN TATİLİNİ KESİP BEYAZ SARAY'A DÖNÜYOR
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla tatilini yarıda keserek başkent Washington'a dönüyor.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Delaware'deki hafta sonu tatilini yarıda keserek ABD yerel saatiyle bugün öğleden sonra başkente dönecek.

Açıklamada, "Başkan bugün öğleden sonra Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili olarak ulusal güvenlik ekibiyle istişareler için Beyaz Saray'a dönüyor." ifadesine yer verildi.

Biden, önceki günkü açıklamasında, olası bir İran saldırısına karşı her anlamda İsrail'in destekçisi olacaklarını ifade etmişti. ABD medyasına yansıyan haberlerde ise İran'ın 48 saat içinde bir saldırı düzenleyebileceği ileri sürülmüş, Biden son açıklamasında ise İran'ın "her an" İsrail'e karşılık verebileceğini iddia etmişti.

İRAN PAZAR GÜNÜ SALDIRACAK
El Cezire'ye konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili ise İran'ın pazar günü İsrail'e saldıracağını iddia etti.


ABD SAVUNMA BAKANI AUSTİN'DEN İSRAİLLİ MEVKİDAŞINA "TAM DESTEK"
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesinde, "İran'ın olası saldırılarına karşı ABD'nin İsrail'e desteğinin tam olduğunu" belirtti.

Pentagon'dan yapılan açıklamada Austin'in, telefonda görüştüğü Gallant ile Orta Doğu'daki son gelişmeleri değerlendirdiği aktarıldı.

Açıklamada, Austin'in İsrail'e tam desteğini dile getirdiği kaydedildi ve "Bakan Austin, İran veya onun bölgedeki uzantılarının saldırılarına karşı kendini savunma noktasında İsrail'in ABD'ye tamamen güvenebileceğini vurguladı." ifadesine yer verildi.

Dün AA muhabirinin konuyla ilgili sorusuna yanıt veren Pentagon, ABD'nin güncel gelişmeler ışığında bölgedeki askeri unsurlarını ve varlığını korumak amacıyla Orta Doğu'ya daha fazla askeri destek göndereceğini bildirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, önceki günkü açıklamasında, olası bir İran saldırısına karşı her anlamda İsrail'in destekçisi olacaklarını ifade etmişti.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde ise İran'ın 48 saat içinde bir saldırı düzenleyebileceği ileri sürülmüş, Biden son açıklamasında ise İran'ın "her an" İsrail'e karşılık verebileceğini iddia etmişti.

ABD'DEN ÇAĞRI: SERBEST BIRAKIN
İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun İsrailli milyarder iş adamı Eyal Ofer'in sahibi olduğu Zodiac Grubu'na ait Portekiz bandıralı "MSC Aries" adlı konteyner gemisine el koymasının ardından ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "Gemiyi derhal serbest bırakın" çağrısında bulundu.



İran'ın İsrail'e yönelik saldırı gerçekleştirmesi beklenirken, Devrim Muhafızları Ordusu'nun bugün Hürmüz Boğazı yakınlarında İsrail bağlantılı bir gemiye el koyması batılı ülkelerin tepkisine neden oldu. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, İran'a çağrıda bulunarak, İsrailli milyarder iş adamı Eyal Ofer'in sahibi olduğu Zodiac Grubu'na ait Portekiz bandıralı "MSC Aries" adlı konteyner gemisini "derhal serbest bırakın" dedi. Watson, "Provokasyon olmaksızın sivil bir gemiye el konulması uluslararası hukukun açık bir ihlali ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gerçekleştirilen bir korsanlık eylemidir" ifadelerini kullandı.

İSRAİL'DE İRAN TEHDİDİ NEDENİYLE OKULLAR İKİ GÜN TATİL EDİLDİ
İsrail ordusu, İran'dan olası saldırı tehdidine ilişkin endişe artarken ülke genelinde okulların iki gün tatil edildiğini duyurdu.

İsrail ordusu, tehdit değerlendirmesinin ardından ülke saatiyle bu gece 23.00'ten itibaren iki gün boyunca geçerli olacak güvenlik talimatlarını açıkladı.

Güvenlik uygulamaları kapsamında İsrail genelinde okullar iki gün tatil edildi. Ülke genelinde uyarı yapılan yerler hariç bin kişiye kadar toplanmaya izin verildi, açık havada çalışmaya ve iş yerlerine ise kısıtlama getirilmedi.

Gazze Şeridi'nin çevresindeki bazı bölgelerde açık havada 100, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılabileceği belirtildi.

"Çatışma riskinin yüksek" olduğu belirtilen kuzeydeki bölgelerde açık havada 30, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılmasına izin verildiği, Gazze Şeridi ve kuzeydeki plajların kapatıldığı kaydedildi.

Her iki bölgede de yakınlarda güvenli sığınak bulunması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği belirtildi.

Güvenlik uygulamalarının yürürlüğe konulduğu kuzeydeki bölgeler ile Gazze Şeridi çevresinde, yakınlarda güvenli sığınak olması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği bildirildi.

Her iki bölgede de yakınlarda güvenli sığınak bulunması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği kaydedildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN